Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kepukratiaa

Kuva: Kepukratiaa

Kuntien lukumäärä tulee olemaan kevään eduskuntavaalein yhtenä vaaliteemana vuorenvarmasti. Kuntien määrästä on tapeltu puolueiden kesken lähes jokaisissa vaaleissa viimeisten kymmenen vuoden aikana, eikä nytkään tule poikkeusta.

Kuntien itsenäisyyteen suhtaudutaan usein tunteella, ja tunteisiin on helppo vedota. Viis järkisyistä, jotka ehkä puoltaisivat aivan jotakin muuta kuin kuralla olevaa itsenäistä pikkukuntaa.

Näinhän toimii keskusta, jonka puoluesihteeri Timo Laaninen arvosteli sosialidemokraatteja ja kokoomusta niiden tavoitteista vähentää kuntien määrää kolmasosaan nykyisestä.

Suomessa on nyt 342 kuntaa. SDP:n ja kokoomuksen mielestä kuntauudistusta pitäisi jatkaa niin, että määrä olisi 100:n ja 170:n haarukassa.

Paitsi pyrkimys vaikuttaa pikkukuntien asukkaiden tunteisiin eduskuntavaaleissa, Laanisen kritiikin taustalla ovat myös kepun tavoitteet pitää mahdollisimman moni kunta jatkossakin kepulaisena, kun seuraavat kunnallisvaalit pidetään 2012.

Laaninen sanoo olevansa huolissaan demokratian ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien kaventumisesta, jos kuntien lukumäärää karsitaan kovalla kädellä. Todellisuudessa puoluesihteeri on huolissaan kepudemokratian (= kepukratian) kaventumisesta.

Kipeimmin kuntaliitoksen tarpeessa ovat pienet ja usein maatalousvaltaiset kunnat, joiden verotulot ovat alhaiset, ja jotka eivät pysty tuloillaan turvaamaan kuntalaisille laadukkaita palveluja. Näiden kuntien valtuustoissa keskustalla on usein yksinkertainen enemmistö, siis lukumäärällisestikin.

Satakunnassakin tällaisia kuntia löytyy useita, vaikka eniten näitä kepukratian linnakkeita on Itä-Suomessa, pohjoisessa ja Pohjanmaalla. Honkajoella 17:stä valtuutetusta 10 on kepulaista, Köyliössä 21:stä 14 valtuutettua, Karviassa 21:stä 12 ja Siikaisissa 17:stä 9 on kepun valtuutettua. Vain esimerkkeinä.

Pieniä kuntia yhdistetään yleensä suurempiin, joissa kepulla taas on vähemmän valtaa. On siis selvää, että kepu on huolissaan oman valtansa kaventumisesta kunnissa.

Satakuntalaiskunnista on toki todettava, että kepukratiastaan huolimatta Karvian talous ei ole kuralla, ja Köyliö oli valmis (kariutuneeseen) liitokseen punaisen Euran ja sateenkaari-Säkylän kanssa.

Liian kovaa meteliä kuntaliitoksista pidetään myös kuntaministeri Tapani Töllin (kesk) mielestä. Sen sijaan pitäisi keskittyä turvaamaan kuntalaisten palvelut.

Haloo! Eikö kuntaliitoksilla pyritä juuri siihen, että kuntalaisille voidaan tarjota paremmat palvelut vähemmällä virkakoneistolla?
Näin Satakunnassa yritettiin mm. pelastaa Kullaan palvelut liitoksella Ulvilaan, Lapin palvelut liittämällä se Raumaan ja Noormarkun palvelut liitoksella Poriin. Jonkun pitäisi pelastaa Lavia, mutta kukaan ei tunnu kuntaa huolivan.

Nyt kunnanvirastoja saattaa olla muutamaa tuhatta asukasta kohti 20-30 kilometrin välein, ehkä tiheämminkin. Jokaisessa virastossa istuu kunnanjohtaja, kunnansihteeri, sosiaalijohtaja ja joukko muita päälliköitä sekä liuta virkailijoita. Jokaisessa kunnantalossa kokoontuu kerran kuukaudessa kunnanvaltuusto ja joka tai joka toinen viikko kunnanhallitus. Kerran kuukaudessa kokoontuvat myös lautakunnat.

Päällekkäistä hallintoa ja demokratiaa on paljon, kun yhdellä hallintokoneistolla voitaisiin hoitaa usean kymmenen tuhannen asukkaan asiat laadukkaasti - ainakin periaatteessa.

Valtapolitiikka ja puolueen etujen ajaminen kaiken keinoin on kepulle perinne. Se on nähty esimerkiksi vaalirahajupakassa, ja puolue on osannut aina myös iltalypsypolitiikan. Valtapolitiikkaa on myös se, että kepu nyt vastustaa kuntaliitoksia.

Jos sosialidemokraatit toimisivat kunnissa samalla periaatteella, Porin demarien olisi pitänyt vastustaa Noormarkun kuntaliitosta. Vaikka SDP on edelleen Porin suuri puolue, vaihtui vuosikymmenten vasemmistoenemmistö porvarienemmistöksi viime kunnallisvaaleissa. Se, että porvarienemmistöinen Noormarkku liitettiin Poriin, saattaa vaikeuttaa seuraavissa vaaleissa demarien asemaa entisestään.

Porissa demarit näkivät kuitenkin valtapolitiikan yli. Molemmat kunnat hyötyvät liitoksesta, ellei nykyinen kokoomusjohto sitten sössi liitoksen jälkihoitoa.

Jukka Vilponiemi

31.8.2010 07:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva