Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin yliopistokeskus etsii säästöjä ja tehoa yhdistämällä tiloja

Kuva: Porin yliopistokeskus etsii säästöjä ja tehoa yhdistämällä tiloja

Neljän yliopiston yksiköistä koostuva Porin yliopistokeskus on koko yliopistomaailman mukana myllerryksessä, jota sävyttää erityisesti määrärahojen niukkeneminen. Entisellä puuvillatehtaalla joudutaankin etsimään säästöjä ja lisätehokkuutta tiloja yhdistämisellä. Ensi vuoden alussa keskuksen kaksi kirjastoa yhdistetään, ja nykyisin hieman erillään olevan Tampereen yliopiston toiminta siirretään muiden yksiköiden yhteyteen.

Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi harmittelee rahoituksen kiristymistä.

- Koko yliopistomaailmalle jaetaan nyt niukkuutta. Emoyliopistojen määrärahat valtiolta supistuvat, mikä heijastuu suoraan maakuntien yliopistokeskuksiin. EU-rahoitus supistuu vuonna 2013, eikä yliopistokeskuksille opetusministeriön budjettiin korvamerkittyä määrärahaa saada nostetuksi siinä tahdissa kuin pitäisi, Peltoniemi sanoo.

Nykyisessä tilanteessa Porin kaupungin rahoitus - tänä vuonna 1,3 miljoonaa euroa - on Peltoniemen mukaan ensiarvoisen tärkeää. Myös tutkimukseen saatavalla yksityisellä rahoituksella sekä lahjoitusprofessuureilla on suuri merkitys.

Porin yliopistokeskuksen menot ovat tänä vuonna 15,3 miljoonaa euroa, josta yli puolet tulee emoyliopistoilta ja opetusministeriöltä. EU:lta tulee noin 2,3 miljoonaa euroa ja loput Porin kaupungilta, Suomen Akatemialta, Tekesiltä ja maakunnan elinkeinoelämältä.
Peltoniemi toivoo, että yliopistokeskuksille valtion budjettiin varattua määrärahaa korotettaisiin syksyn budjettikäsittelyssä. Kukin keskus saa nyt 670 000 euron potin tuosta rahasta. Samoin Peltoniemi pitää tärkeänä, että yliopistojen maksamat arvonlisäverot hyvitettäisiin takaisin.

Valitusten varaan ei toimintaa pidä Harri Peltoniemen mukaan kuitenkaan laskea, vaan on ryhdyttävä toimiin.

Pohjoisrannan Puuvillassa toimii neljä yliopistoa, joista Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto ja Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu toimivat rakennuksen itäpäädyssä. Näistä erillään toimii samassa kiinteistössä Tampereen yliopisto. Vuodenvaihteessa sen toiminnot siirretään muiden yksiköiden yhteyteen, ja vuokranmaksu erillisistä tiloista päättyy.

Vastaavasti yliopistokeskuksen nykyiset kaksi kirjastoa yhdistetään. Puuvillassa toimivat Porin tiedekirjasto sekä kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen kirjasto.

- Tiivistämme ja tehostamme tilojemme käyttöä. Muutokset eivät vaikuta opetukseen. Tilanne vaikuttaa eniten henkilökuntaan, joka joutuu miettimään tilajärjestelyjä ja sopeutumaan myös uusiin työtiloihinsa, Peltoniemi sanoo.

Opiskelijoiden syyskausi on alkanut tällä viikolla uusien opiskelijoiden ilmoittautumisella. Vähitellen myös vanhat opiskelijat aloittavat työnsä, ja pian ovat jo ensimmäiset tentit.

Porin yliopistokeskus on 4 300 opiskelijan, 200 asiantuntijan monitieteinen tiedeyhteisö.

Porissa voi opiskella viidessä akateemiseen tutkintoon johtavassa koulutusohjelmassa taiteen maisteriksi, diplomi-insinööriksi, yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi, humanististen tieteiden kandidaatiksi, filosofian maisteriksi sekä kauppatieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi.

Jatko-opintoja voi suorittaa tohtorin tutkintoon saakka.

Tutkimusta Pori yliopistokeskuksessa tehdään kulttuurin, liiketalouden, merenkulun, sosiaalialan, taiteen ja median sekä tekniikan tieteenaloilla.

Jukka Vilponiemi

27.8.2010 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva