Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työväenliikkeen porilaiset etapit katsastetaan kävellen

Kuva: Työväenliikkeen porilaiset etapit katsastetaan kävellen

Työväenliikkeen henkilöt, tapahtumat ja toiminnot ovat oleellinen osa Porin historiaa viimeisten sadan vuoden ajalta. Tämän voi havaita konkreettisesti, jos osallistuu ensi keskiviikkona järjestettävälle opastetulle kaupunkikävelylle työväen Poriin.

Työväen Sivistysliiton Porin seudun opintojärjestö juhlistaa valtakunnallisen Työväen Sivistysliiton perustamispäivää 1.9. järjestämällä opastetun kaupunkikävelyn teemalla "Työväen Pori". TSL on perustettu 1.9.1919, joten järjestön perustamisesta tulee kuluneeksi 91 vuotta.

Nyt järjestettävä kaupunkikävely on lajissaan ensimmäinen Porissa. Opintojärjestön puheenjohtajan Tarja Terho-Sjöblomin mukaan Työväen Pori -teemaan päädyttiin siksi, että suurelle yleisölle halutaan antaa tietoa siitä, miksi Porissa on paljon työväenliikkeen muistomerkkejä ja mistä ne kertovat.

- Tuntuu olevan epätietoisuutta mm. siitä, miksi Porissa ovat Eetu Salinin patsas ja Eetunaukio, Terho-Sjöblom sanoo.

TSL on teettänyt työväenliikkeen kohteista Porissa opaslehtisen, jonka on toimittanut Aarne Seppälä. Seppälä ja Salin-säätiön puheenjohtaja Ulla Turkki toimivat kaupunkikävelyllä oppaina.

Tarja Terho-Sjöblomin mukaan kaupunkikävelystä on tarkoitus tehdä vuotuinen perinne, sillä opintojärjestössä uskotaan, että sama teema kiinnostaa vastaisuudessakin porilaisia.

Kaupunkikävelyä varten kokoonnutaan keskiviikkona 1.9. klo 18.00 Porin Itäpuistoon, Eetu Salinin patsaalle, jossa Tarja Terho-Sjöblom toivottaa kävelijät tervetulleiksi ja Porin Työväen soittokunta antaa ensitahdit kävelylle.

Kierroksen aikana tutustutaan Eetu Saliniin ja Väinö Tanneriin. Salinin patsas ja Tannerin reliefi sijaitsevat Itäpuistossa. Kävelymatkalla Torpalle ohitetaan Risto Rytin patsas puistojen risteyksessä. Tanner ja Ryti tuomittiin sotasyyllisinä.
Kävelyreitin varrella ovat entiset Centrumin, Osuusliike Kansan ja Kehityksen toimitilat. Matkalla Torpalle kuullaan, mitä yhteyksiä VPK:n talolla on ollut porilaisen työväenliikkeen kanssa.

Porin työväentalo, Torppa, toimi vuosikymmeniä työväenliikkeen keskeisenä kokouspaikkana Porissa. Torpalta kävely jatkuu hotelli Otavan luokse. Myös Otava on toiminut työväen kokouspaikkana.

Porin Teatterin juuret ovat työväen näyttämötoiminnassa. Raatihuone tunnetaan työväenliikkeen piirissä kansalaissodan jälkiselvittelyn vuoksi. Porin nykyisen kulttuuritoimiston paikalla toimi vuosisadan alussa Eetu Salinin perustama Porin Työväen Osuuskauppa. Ennen kahvittelua Salin-säätiön tiloissa pysähdytään Isolinnankadulla paikalla, jossa sijaitsi Eetu ja Ida Salinin kansankeittiö.

Kierroksen hinta opaslehtisine ja kahveineen on 5 euroa.

Jukka Vilponiemi

27.8.2010 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva