Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lämpenee tässä yks jos toinenkin

Kuva: Lämpenee tässä yks jos toinenkin

Rauhallisen kesän jälkeen politiikan kiemurat totutusti lämpiävät syksyn viileyden lisääntyessä ja varjoisten kujien hämärtyessä. Suomi areena oli ja meni, jälleen komeasti ja näyttävästi. Paljon oli puhetta ja ajatusta Porin toreilla ja turuilla. Vuosi vuodelta tapahtuma on muuttunut aina vain keskeisemmäksi porilaiseksi, maakunnalliseksi ja valtakunnalliseksi tapahtumaksi.

Kun areena tänä kesänä jatkoi laajentumistaan myös naapurikuntiin ja pyytelyjen jälkeen jopa Tampereen mahtipitäjään, ei voi kuin kiitellä ajatuksen alullepanijoita ja perustan rakentajia. Pitää toimia, jos halutaan muuttaa joitakin tahallisesti synnytettyjä tai tahattomasti syntyneitä kielteisiä imagokuvia Porista ja Satakunnasta. Vielä kun vaikeasti varsinkin ulkomaaneläjien suuvärkkiin sopiva Kirjurinluoto Areena muutetaan Pori areenaksi, jolla sitten tapahtuu mitä erilaisimpia massatapahtumia, olisi myönteisen imagon rakentaminen Porille entistäkin helpompaa.

Niin se vain on, että määrätietoisella työllä pystytään torjumaan Poria pitkään mustamaalanneitten medianerojen tihutyöt. Kun on vuosia tarkkaillut satakuntalaisen median suhtautumista demarivetoiseen Poriin ja sen politiikkaan, olen ilokseni voinut viimeaikoina kuitenkin havaita epäasiallisen kirjoittelun ja uutisoinnin vähentyneen. Hyvin pärjäävän kaupungin saavutusten vähättely ja kateellinen irvailu onkin käynyt vaikeaksi kun viimeaikaiset näytöt ovat olleet laadukkaita. On kohtuullista odottaa reilun pelin otetta myös kaikilta itsensä oppositioon lukeviltakin aviiseilta.

Tulevan vuoden budjettikäsittely on lämpenemässä. Hallintokuntien on määrä jättää omat esityksensä elokuun loppuun mennessä kaupunginhallitukselle.

Kuluvana vuonna demareille tärkeät ja keskeiset alueet perusturva ja koulutoimi ovat joutuneet kiristämään vöitään budjettien riittämättömyyden takia. Tulevassa budjetissa onkin korjattava nyt havaitut alibudjetoinnit ja osoitettava riittävät katteet kuntalaisten perus- ja koulupalvelujen kitkattomaan hoitoon.

Perusturvan on nimensä mukaisesti kyettävä varmistamaan hyvä elämä kaikille kaupunkilaisille niin työttömille kuin muillekin toimeentulonsa kanssa kamppaileville. Merkille pantavaa on, että määrärahat tuppaavat loppumaan juuri niiltä momenteilta, joilla on tarkoitus tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kuntalaisia.

Ensi vuoden budjettiin on syytä ottaa keskeiseksi myös viihtyisyyden ja julkisuuskuvan kannalta keskeisen jokimiljöön kehittäminen. Laveasta joesta Porille on erittäin paljon hyötyä varsinkin, jos sen rantamista pidetään asiallisesti huolta ja rakennettua ympäristöä vaalitaan sekä edelleen kehitetään.

Myös Porin torin merkitykseen tulisi edelleen kiinnittää huomiota ja kehittää sitä ensiaikojen tapaan keskeisenä kokoontumis- ja kauppapaikkana. Ensi askeleita tähän suuntaan on jo otettu, nyt pitää vain ottaa rohkeasti seuraavat.

Muutenkin budjetista on rakennettava sosiaalinen ja peruspalvelut turvaava paketti. Sosialidemokraatit eivät lähde rakentamaan Poria, mikäli tavoitteena on palvelujen näivettäminen ja vuosikymmenten aikana rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan alasajo.
Ulkoistamis- ja yhtiöittämisintoilu on jo nyt monissa yhteyksissä todettu huonoksi vaihtoehdoksi. Kunta kun on olemassa juuri kuntalaisten yhteisten ja yhteisesti rahoittamien palvelujen tuottamista varten, pitää myös päätöksentekovalta säilyttää kuntalaisilla, veronmaksajilla. Sen sijaan, että ajaisimme itsemme sellaiseen jamaan, että meille jäisi vain nöyrän maksajan rooli.
Sosialidemokraateilla on omat porilaisten hyvinvoinnin turvaavat budjettitavoitteensa, jotka muodostavat selkeän raamin yhteistyölle muitten poliittisten ryhmien kanssa.

Ja vielä siunaukseksi sosialidemokraattien työlle koitukoon lämpenevässä/viilenevässä syksyssä myös tulevat seurakuntavaalit. Ei muuta kuin ehdokkaaksi ja uurnille porilaiset ja muut satakuntalaiset.

Esa J. Anttila

27.8.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva