Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muisti palaa pätkittäin

Kuva: Muisti palaa pätkittäin

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen aiheutti viime viikolla aikamoisen hälyn esittäessään lausunnon Venäjän heikosta suurvalta-asemasta. Muissa puolueissa, osittain omakin väki, mutta erityisesti politiikan asiantuntijat sekä tutkijat hämmästyivät syvästi kannanottoa. Ihmettelyä lisäsi sekin, että myös ulkoasianministeri Stubb ja puolustusministeri, kaikkiin riekkujaisiin uskollisesti osallistuva puolustusministeri Jyri Häkämies yhtyivät kuoroon.

Mistä nyt kiikastaa, kyseltiin neljän päivän ajan. Jotkut asiantuntijat, mm. tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopistosta sanoivat suoraan Kataisen lausunnon olevan haitallinen Suomen ja Venäjän välisille suhteille.

Outoa aikaa kuvaa tietysti se, ettei pääministeri Mari Kiviniemi kovinkaan näkyvästi ole tullut kuorestaan ja kertonut, vastaako ärhäköiden kokoomusministerien kanta mahdollisesti koko hallituksen näkemystä.

Kokoomus on tunnettu puolueena, joka mielellään uhittelee idän suuntaan ja samalla suutelee kovan kapitalismin maita. Pahimman vihan idän suuntaan kuvittelisi jo poistuneen. Rautaa rajalle-tyyppejä ei istu ainakaan puolueen päättävissä elimissä. Sitä enemmän Venäjää ja venäläisiä haukutaan herraskaisissa klubeissa turvallisesti neljän seinän sisällä. Kuvaavaa on, että näihin lafkoihin ei anota, vaan niihin kutsutaan jäseniksi. Tiedonvuotajat saavat kovan rangaistuksen.

Eräiden teorioiden mukaan kokoomuksen kovasanaisuus johtuisi halusta viedä Suomi Naton jäseneksi äkkiryntäyksellä. Henkisesti vallitsee sellainen ilmapiiri, jossa rajujakin ratkaisuja pystyttäisiin tekemään niin helpolla, ettei kukaan juuri huomaisi mitään.
Kokoomus ja keskustapuolue elävät nyt onnen auvoisuudessa. Kokoomus pystyy mielin määrin kurmottamaan keskustaa, koska se pyörii vaalirahasotkujensa kanssa syvällä pohjamudissa. Kunnollista kansalaiskeskustelua ei koko Nato-asiasta ole aloitettu, mutta kokoomuksen unelmissa se on aivan varmasti.

Kokoomusministereiden raivopäisyyttä arvioidaan myös eräänlaisen savuverhon laskemiseksi. Saihan hallitus valmiiksi ensi vuoden tulo- ja menoarvion, joka tietää entistä tiukempia aikoja koko kansalle. Verotus kiristyy tuntuvasti eikä se ole enää mikään salaisuus. Jopa Veronmaksajain keskusliiton edustajat kauhistelevat hallituksen ratkaisuja. Tämän järjestön kannanotot useimmin myötäilevät enemmän porvarillisten puolueiden kuin vasemmiston käsityksiä. Tottakai Kataisella tässä tilanteessa on erityisen suuri tarve selitellä ja kaunistella asioita

Ulkopolitiikan alalla pidetään perinteenä sitä, että asioista puhutaan sivistyneen maltillisesti. Sitä varten on luotu oikein oma ammattikuntakin, diplomaatit. Moukkamaisuus ei kuulu tyyliin, jos puhutaan muista maista – ja erityisesti niiden ongelmista. Tyylirikko tuntuu sitäkin pahemmalta, kun kokoomus pitää itseään sivistyneiden ihmisten organisaationa. ”Vanhana fiininä”, kuten me muut tapaamme sanoa.

Presidentti J.K. Paasikivi oli myös kokoomuslainen. Kyllä hän kääntyisi haudassaan monta kertaa, jos kuulisi Kataisen lausunnot. Hän sai monet kerrat ojentaa omaakin väkeä. Erityisesti hän varoitti ikkunoiden kivittämisestä. Jokainen järkevä suomalainen tänään käsittää, että Paasikiven ja hänen seuraajansa U.K. Kekkosen ulkopoliittinen linja on ollut Suomelle paras mahdollinen.

Suomella on naapuri lännessä ja idässä. Viimeksimainitussa nimi on vaihdellut. Ensin oli Venäjä – sitten muutaman vuosikymmenen ajan Neuvostoliitto – ja nyt jälleen Venäjä. Laaja Venäjän maa muodostuu useista kansallisuuksista. Vaikka nyky-Venäjästä joitakin alueita vielä irtautuisi, Venäjä tulee olemaan naapurimme ja sen kanssa pitää elää ja mieluummin sovussa kuin rähjäämällä.
Mutta perjantaiehtoolla sitten räjähti kunnolla. Jyrki Katainen myönsikin verranneensa kohulausunnossaan Venäjää väärään maahan!

– Venäjän talous on vain Hollannin kokoinen, uhosi kykypuolueen pomo vielä viikko sitten tiistaina puolueensa eduskuntaryhmän kokouksessa Raumalla. Mutta eipä revitty järin suuria otsikoita tästäkään Lauri ”Ättopoika” Kivisen (kok.) johtamassa Yleisradiossa. Kauhulla ajattelee, jos tämmöinen moka olisi käynyt kenelle muulle tahansa.

Katainen ei selviä edes huumorin avulla, koska kykypuolueen miehenä edustaa oppinutta väkeä. Toisin oli kansanmies, Smp:n Eino Poutiaisella. Hänhän sanoi: ”Veten lämpötila on yhteksänkymmentä astetta.” Puoluesihteeriä oikaistiin, että tämä luku oli suorakulma. Yhteiskuntatieteiden maisterin kuvittelisi pärjäävän hivenen paremmin myös numeroiden kanssa.

Kokoomuksen kellokkaiden viimeviikkoinen sekoilu kertoo vakavahenkisesti myös sen, mihin politiikka menee, kun hommaan ryhtyvätkin johtavat markkina- ja mainospellet yhdessä mielikuvien kanssa. Asiasisällön ja todellisten faktojen puutteesta kärsivät tavalliset kansalaiset.

Seppo Saari

24.8.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva