Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallitus piti sopuisan budjettiriihen

Hallitus risti esityksensä ensi vuoden talousarvioksi "vihreän kasvun ja työllisyyden budjetiksi". Samalla ensi vuonna on tarkoitus siirtyä elvytyksestä kiristävään finanssipolitiikkaan.

 

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) luonnehti budjettiesitystä myös hyvin sosiaaliseksi.

Hallitus pääsi torstaina Helsingin säätytalolla pidetyssä budjettiriihessä sopuun esityksestään ensi vuoden budjetiksi.

Budjettiesitystä laadittaessa jouduttiin pääministerin mukaan taiteilemaan menojen jarruttamisen ja kasvun edistämisen välillä.

– Budjetilla edistetään talouskasvua, vahvistetaan työllisyyttä panostetaan nuorisoon ja pidetään samalla yllä kuria talouspolitiikassa, Kiviniemi kehui.

Hallitus panostaa Kiviniemen mukaan työurien pidentämiseen erityisesti alkupäästä. Tarkoituksena on eri toimin saada nuoret liikkumaan liukkaammin koulusta opiskeluun ja sieltä työelämään.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) luonnehti budjettiesitystä selkeästi kiristäväksi. Tulevaisuudessa Kataisen mukaan nähdään, onko hallituksen valitsema kiristyslinja sopiva talouden tasapainon ja toisaalta kasvun edellytysten varjelemisen kannalta. Joka tapauksessa se on hänen mukaansa uskottava.

– Jos sama linja jatkuu tulevina vuosina, meillä on viiden prosentin ylijäämä julkisessa taloudessa vuonna 2014.

Vihreä kasvun tukeminen tarkoittaa "vihreää verouudistusta" ja keväällä sovitun uusiutuvan energian paketin rahoituksen toteuttamista. Lisäksi on tarkoitus siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta kulutuksen verottamiseen.

–Teemme historiallisen siirron suomalaisen työn verottamisesta kuluttamisen ja saastuttamisen verottamiseen, Katainen hehkutti.

Energiaverotusta korotetaan 700 miljoonalla eurolla ja on tarkoitus muuttaa sitä polttoaineiden osalta ympäristöohjaavaan suuntaa. Veron suuruus perustuu jatkossa mm. hiilidioksidipäätöihin.

Turpeen polttamista on tarkoitus ryhtyä verottamaan porrastetusti tulevina vuosina ensi vuoden alusta lähtien. Kataisen mukaan tarkoitus on hillitä puunjalostusteollisuuden tarvitseman puun polttamista turpeenpolttolaitoksissa.

Talousarvioesitys osoittaa 55 miljoonaa euroa uusituvan energian tuotantotukiin ja energiatuen myöntämisvaltuutta kasvatetaan tämänvuotisesta 85 miljoonalla eurolla eli 150 miljoonaan euroon. Uusiutuvaa energiaan hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönottoa avustetaan 30 miljoonalla eurolla.

Palkka- ja eläketulojen verotus ei kiristy, kun veroperusteita rukataan ansiotason ja eläkkeiden nousua vastaavasti.
!pKunnallisverotuksen perusvähennystä nostetaan 50 eurolla 2!p250 euroon.

Työllisyyspolitiikan aktiivitoimien määrärahat vähenevät 540 miljoonaan euroon. Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) piti asiaa luonnollisena, koska työttömyys vähenee.

Itämeri sai odotetusti kolmen miljoonan euron lisäyksen suojelurahoihinsa. Seinäjoki-Oulu-radan korjaustöihin osoitetaan 40 miljoonaa euroa ensi vuonna. Sen sijaan infrastruktuurihankkeille ei aiota perustaa eritystä rahastoa. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) olisi sellaisen mielellään nähnyt budjettiesityksessä.

Virvoitusjuomaveroa korotetaan ja makeisvero otetaan käyttöön vuoden 2011 alusta. Tempulla kerätään valtion kassaan ensi vuonna 100 miljoonaa euroa.

Budjetti toteuttaa aiemmin päätetyn takuueläkkeen, joka nostaa pienimmän kansaneläkkeen 685 euroon kuukaudessa.
Hallituksen talousarvion loppusumma on 50,3 miljardia ja 8,3 miljardin euron alijäämä rahoitetaan velanotolla. Se on himpun verran vähemmän kuin valtiovarainministeriön pohjaesityksessä, sillä VM nosti verotulojen arviota 300 miljoonalla eurolla.

Tänä vuonna valtio ottaa velkaa 13,3 miljardia euroa.

UP/Kari Leppänen

20.8.2010 08:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva