Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mutta missä ovat heinäsirkat?

Kuva: Mutta missä ovat heinäsirkat?

Kulunut vuosi on antanut paljon ajateltavaa mm. niille, jotka uskovat maailmanloppuun ja odottavat sen lähestyvän.

Suomessa oli ensin ennätyspitkä pakkasjakso, ja nyt on ollut ennätyspitkä hellejakso lämpöennätyksineen. Muitakin vitsauksia on riittänyt: rankkasateet ovat tuoneet paikallisia vedenpaisumuksia niin meille kuin muualle, ukkosmyrskyt Asta ja Veera ovat riehuneet ja tehneet tuhojaan, lentomuurahaiset ovat hyökänneet...

Listaa voisi jatkaa miltei loputtomiin. Joku ääriajattelija pohtii varmasti, että puheet homojen ja lesbojen avioliiton siunaamisestakin ovat maailmanlopun ennusmerkkejä.

Mutta missä ovat heinäsirkat.
Raamattusahan on lueteltu joukko vitsauksia, katastrofeja ja sotia, jotka tiettyyn mittaan kasvaessaan ovat maailmanlopun ennusmerkkejä, ja suuret heinäsirkkaparvet kuuluvat näihin vitsauksiin.

En tiedä, onko muualla päin maailmaa nähty suuria heinäsirkkaparvia, mutta meillä sirkkoja on itse asiassa näkynyt ja kuulunut varsin vähän.

Maailmanlopun ennustaminen kuuluu nykyisin jo arkeen. Internetistä löytyy sivuja, joilla on laskureita jäljellä olevasta ajasta. Päivämääriä ja profetioita, jolloin maailmanlopun pitäisi koittaa, on kymmeniä. Toisaalta, vähintään kymmenissä voidaan laskea myös ne päivämäärät, jolloin maailmanlopun olisi pitänyt tapahtua, ja jotka on jo ohitettu.

Edellinen ohitettu päivämäärä oli 24. kesäkuuta tänä vuonna.
Maailmanlopun ennusteissa esiintyy usein päivämäärä 21.12.2012. Silloin nimittäin päättyy Etelä-Amerikassa asustavien Maya-intiaanien kalenteri, ja joidenkin uskomusten mukaan samalla koittaa maailmanloppu. No, monet Maya-uskovaisetkin ovat sitä mieltä, ettei kalenterin päättyminen merkitse sittenkään maailmanloppua vaan uuden alkua.

Kyseinen päivämäärä on saanut kuitenkin jonkinasteista tieteellistäkin pohjaa, sillä mm. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on laskenut, että tuona päivänä maapallo siirtyisi galaksin keskukseen, mikä joidenkin mielestä johtaa maailmanloppuun.
Koodeistaan tunnettu Leonardo DaVinci on puolestaan ennustanut, että pitkäkestoinen maailmanloppu alkaisi vuonna 2013 ja päättyisi 2016.

Tarina kertoo Jehovan todistajiin kuuluvasta porilaisesta virkamiehestä, joka uskontokuntansa oppien mukaisesti uskoi maailmanlopun koittavan piakkoin. Hän irtisanoutui virastaan, koska halusi viettää viimeiset ajat laatuaikaa perheensä kanssa ja palvoa Jehovaa, jotta pääsy paratiisiin varmistuisi.

Kävi kuitenkin niin, ettei hänen odottamaansa maailmanloppua tullutkaan. Elämä jatkui, ja virkamieskin lähestyi työnantajaansa pyytäen päästä takaisin töihin. Miehen virka oli kuitenkin jo täytetty, ja laatuajan viettäminen sai jatkua.

Jokainen uskoo tavallaan, jos yleensä uskoo.

Jehovan todistajat uskovat, että (suora lainaus Wikipediasta) ”lähitulevaisuudessa Jehova hävittää valtajärjestelmät sekä muut uskonnot ja useimmat niiden kannattajat suuressa Harmageddonin sodassa ja Jehovan palvojat saavat ikuisen elämän paratiisimaassa maan päällä”.

Se, koska tuo Harmageddonin sota pitäisi käydä, on arvoitus, joka on kiehtonut ihmismieltä satoja vuosia.
Englantilainen matemaatikko Isaac Newton (1642-1727) laski aikanaan, että Harmageddonin aika olisi vuonna 2060.

Mutta takaisin tämän kesän sääilmiöihin. Kahvikeskusteluissa on taitettu peistä siitä, onko tämä normaalia sään vaihtelua vai onko parjattu ilmastonmuutos todella alkanut vaikuttaa Suomenkin säähän. Tähän eivät tiedemiehetkään ole pystyneet antamaan yksiselitteistä vastausta.

Mutta on sitä ennenkin eletty ja myrskyjä sekä pitkiä hellejaksoja koettu.
Muistuu mieleen oma kokemus jostain 1960- ja -70-lukujen taiteesta. Lämmin heinäkuu oli kääntynyt elokuuksi. Vanhemmillani oli tuolloin kesämökki Porin Ahlaisissa, missä vietimme loman loppuja. Mereltä alkoi nousta melkoinen myrsky: tuuli vinkui nurkissa ja puut olivat luokallaan.

Päätimme lähteä pois mökiltä niin kauan kuin vielä pääsemme. Kun seuraavana aamuna myrskyn laannuttua lähdimme isän kanssa tilannetta katsastamaan, oli tuuli kaatanut puita urakalla pitkin metsiä ja teitä. Mökille ei päässyt ilman kirvestä ja sahaa. Ne piti hakea kirkonkylän sekatavarakaupasta. Tuho ei ollut Astan luokkaa, mutta tuho kuitenkin.

Silloin ei tiedetty syöksyvirtauksista. Oli vain myrsky.

Jukka Vilponiemi

 

9.8.2010 16:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva