Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vai että luotibussi!

Kuva: Vai että luotibussi!

Seinäjokelaisen lentoyhtiön Finncommin ilmoitettua lopettavansa Porin ja Helsingin väliset lennot, on Porissa ja Satakunnassa syntynyt suuri älämölö, joka on saanut surkuhupaisiakin piirteitä. Asiahan on vakava erityisesti yrityksille, jotka lähettävät myyntimiehiään maailmalle, ja joille toimivat sekä nopeat lentoyhteydet ovat tärkeitä. Yritysten menestys taas antaa mannaa koko alueelle. Siinä sivussa poliitikot, virkamiehet ja jotkut muut lentävät toisten (usein veronmaksajien) piikkiin maakunnan ja pääkaupungin väliä.

Vaikka suurin osa porilaisista tai satakuntalaisista ei koskaan käytä syystä tai toisesta Helsingin matkoillaan lentokonetta, niin olisihan lentoliikenteen pysyvä hiljeneminen myös imagotappio koko Porille, joka kuitenkin kuuluu Suomen kansainvälisimpiin kaupunkeihin.

Aihetta pyristelyyn siis on, mutta...

Silti lentoliikenteen loppuminen ainakin hetkeksi on noussut suhteettoman suureksi asiaksi Porissa. Osaltaan tähän on mediassa vaikuttanut muuten uutisköyhä aika, mutta osassa tiedotusvälineitä asian saamalla julkisuudella on tiettyä poliittista tarkoitushakuisuutta.

Vaikka Porissa häärii moni muukin vaikuttaja hartiavoimin asian ympärillä, on lentoliikenteen pelastajaksi  huudettu erityisesti kansanedustaja Sampsa Kataja, joka tunnetaan myös kokoomuksen varapuheenjohtajana sekä Porin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Lisäksi hänet on viime kuukausina tunnettu lentokoneen ahkerana käyttäjänä, kun hän eduskunnan laskuun lentää Porin ja Helsingin väliä pari kertaa päivässä viitenä päivänä viikossa.

Kataja on luvannut sitä ja tätä sekä ennen kaikkea lentoliikenteen jatkumista. Hän on myös luvannut jättää eduskunnan, mikäli Poriin ei saada lentoyhteyttä. Joidenkin mielestä kannattaakin vielä harkita, yritetäänkö lentoja sittenkään jatkaa. Toisen huhun mukaan Kataja olisi itse perustamassa lentoyhtiötä lakimiesliikekumppaninsa Jouko Kauppilan kanssa.

Ihmetystä herättää se, että miksi Kataja on liikkeellä vasta nyt kun kakit ovat niin sanotusti housuissa, vaikka Finncommin aikeet ovat olleet tiedossa jo maaliskuusta saakka. Korvapuolueen varapuheenjohtajana hänellä olisi pitänyt olla mahdollisuus vaikuttaa hallitukseen jo hyvissä ajoin keväällä.

Yksi ”fantastisimmista” Katajan esiintuloista on ollut se, kun hän on puhunut ”luotibussin” saamisesta Porin ja Helsingin välille. Tämä uusi termi tarkoittanee sitä, että reitillä ajaisi linja-auto ilman välipysähdyksiä.

Ajatus sinänsä on varmasti hyvä, mutta puhuminen luotibussista on kuitenkin jo liikaa. Maailmalla on luotijunia, jotka kulkevat 300 kilometriä tunnissa. Mutta ei kai voida oikein puhua luotibussista, joka ajaa valtatie 2:ta pitkin sataa, ja joka esimerkiksi Forssan ja Karkkilan välillä joutuu köröttelemään pitkät tovit kahdeksaakymppiä, ja jonka pitää ajaa vajaan 250 kilometrin matkaa kolmisen tuntia.

Sitäpaitsi lähes samaan pystyvät jo nyt erikoispikavuorot, ja kulkeehan Porin ja Helsingin väliä taas nopeahko IC-junakin, vaikka se ei luotijuna olekaan.

Porin, Jyväskylän ja Seinäjoen kaupunkien johto neuvottelee tänään liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk) kanssa tilanteesta. Mitähän hallituksessa nyt on keksitty? Jokohan hallituksella olisi kanttia painostaa omistamaansa Finnairia hoitamaan myös Porin lennot?

Valitettavasti Finnairin patistelu taitaa olla kuitenkin toiveunta. Nykyinen porvarihallitushan on moneen kertaan osoittanut, kuinka voimaton se on valtionyhtiöiden edessä.

Valtion omistajapolitiikasta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok) on kerta toisensa jälkeen todennut viime aikojen kriisien yhteydessä, ettei omistaja voi puuttua valtionyhtiöiden asioihin.

Ei, ei ja vielä kerran ei.

6.8.2010 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva