Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lähtisinkö vaihtoon?

Kuva: Lähtisinkö vaihtoon?

Porin suomalaisen yhteislyseon lukion abiturienttien Ida Sorilan ja Wilhelmiina Koivuniemen lukuvuosi 2009 alkoi kaukana kotoa ja luokkatovereista. Päätös vaihto-oppilaaksi lähdöstä ja isäntäperheen löytymisestä varmistui vasta viime hetkillä, joten kieltä oppimaan lähteneiden tyttöjen suunnitelmat olivat monelle yllätys.
Sorilan vaihtovuosi Saksassa alkoi Grünbergin kaupungissa, josta hän myöhemmin vaihtoi Frankfurtiin. Koivuniemi taas suuntasi Etelä-Ruotsin Norrköpingiin.

Kuva: Wilhelmiina Koivuniemi suuntasi vaihto-oppilaaksi Ruotsiin ja Iida Sorila Saksaan.

- Suurimpana kulttuurierona mulle tuli se, että ruotsalaiset näyttävät paljon enemmän tunteitaan, kaikkia puolituttujakin halattiin. Ruotsalaisten kanssa oli myös helpompi kehua muita ja itseäänkin, Koivuniemi pohtii.
Myös Sorila koki vastaavan sosiaalisen ilmiön, poskisuudelmien vaihtaminen kavereiden kesken oli arkipäivää. Koulusysteemissä oli paljon eroja, esimerkiksi kouluruokaa ei Saksassa tarjoiltu ollenkaan.

Suunta jatko-opiskelulle Saksassa pitänyt valita jo 5. luokalla. Myös jaottelu köyhiin ja rikkaisiin oli hyvin näkyvissä kouluissa. Opettajia tuli teititellä, mutta silti järjestys opiskelusta puuttui, eikä ollut jaksoja tai selkeää suunnitelmaa opinnoista.

- Saksan opettaja olivat vähemmän ammattitaitoisia, suomalaiset opettaja tekevät paljon enemmän töitä oppilaiden eteen, Sorila kuvailee

-Ruotsalainen lukio oli aika paljon helpompi, enemmän kuin suomalainen yläaste. Jokainen opiskelija saa kuukausittain 300 euroa, ei ole koeviikkoja eikä ylioppilaskirjoituksia.

-Ruotsalaisessa lukiossa oli myös linjat. Systeemiin ei siis kuulunut jako lukioon ja ammattikouluun, vaan lukiosta löytyi yhteiskuntaopin linja, kuljetusalan linja ja kaikkea siltä väliltä, Koivuniemi kertoo.

Sanna Heinonen

Lue loput kaksikon vaihtarivuoden ylä- ja alamäistä tiistain lehdestä!

3.8.2010 09:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva