Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puheenjohtajapaneelista potkua syksyyn

Kuva: Puheenjohtajapaneelista potkua syksyyn

Oli luojan lykky Porille, että jazzjuhlien yhteyteen keksittiin Suomi-Areena. Nyt viidettä kertaa vietetty areena todisti jälleen kerran, että Suomen kesässä voidaan puhua asiaakin eikä vain olla viihteellä erilaisissa tilaisuuksissa. Suomi-Areena osoitti myös, että yhteiskunnalliset kysymykset kiinnostavat ihmisiä toisin kuin yleensä väitetään.

Se toki on myönnettävä, että varsin laajaksi tuo kesäinen politiikan viikko on Porissa paisunut. Nykyisestä ei ole enää varaa laajentaa, koska moni jo nyt valitti runsaudenpulaa. Tämän lienevät järjestäjätkin, mainostelevisio ja Porin kaupunki, noteeranneet. Sen sijaan tulevaisuudessa kannattaa keskittyä muutamiin mielenkiintoisiin teemoihin ja jalostaa sitten niiden antia edelleen.

Poliittisten keskustelujen ykkönen areenassa oli tietysti puolueiden puheenjohtajien tentti, joka kokosikin ennätysyleisön. Olisipa vaan kaikille riittänyt istumatilaa. Täytyy kunnioittaa niitä, jotka puolitoistatuntisen jaksoivat seisoa paahtavassa helteessä.
 Puheenjohtajatenttiä mainostettiin eduskuntavaalitaistelun avaukseksi, kun lavalla oli kaikkiaan kahdeksan puolueen puheenjohtajat. Ensi huhtikuun eduskuntavaalit ovat kuitenkin vielä turvallisen kaukana, jotta kukaan puheenjohtajista olisi avannut peliä aivan tosissaan.

Mielenkiintoista keskustelunaihetta Porissa silti riitti kiitos Venäjän, joka oli juuri nostanut lapsiasiat jälleen pöydälle ja estänyt suomalaisten elintarvikkeiden viennin maahan. Lapsiasiainvaltuutettumme oli onneksi ehtinyt torjua venäläisen kollegansa ehdotuksen yhteisestä komissiosta suomalaisvenäläisiä lapsiasioita ratkomaan, joten siinä suhteessa puheenjohtajat pääsivät verrattain vähällä.

Siinä kun poliitikot tyytyivät kummastelemaan Venäjän lapsiasiamiehen ja sikäläisen median outoa käyttäytymistä, keskustelua seuraavassa kansalaisjoukossa kyllä asiaan oli selkeä kanta. Hoitakoot Venäjällä ensin kuntoon kolmen miljoonan katulapsen asiat ennen kuin tulevat järjestämään lapsiasioita Suomessa.

Sellainen viesti puheenjohtajilta kuitenkin yhteisesti oli luettavissa, että suomalaisvenäläisissä kysymyksissä avoin keskustelu on yleensäkin paikallaan. Myös sellainen harhakäsitys on syytä torjua, että Suomessa asuvat venäläiset olisivat jotenkin Venäjän lakien alaisia.

Puheenjohtajakeskustelua oli mainostettu myös tilaisuutena, jossa tapahtuu keskustajohtaja Mari Kiviniemen sisäänajo pääministerinä suomalaiseen politiikkaan. Maahanmuuttopolitiikasta keskustellessa sitten Kiviniemen oikea karva nähtiinkin.
Kun Eero Heinäluoma keväällä kritisoi hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa toteamalla, ettei hän nykyisen suurtyöttömyyden oloissa kannata työperäisen maahanmuuton lisäämistä, leimasi Kiviniemi tällaiset puheet rasismiksi.

Siinä nähtiin, että maahan saatiinkin pääministerin sijasta aito kepulainen puoluepukari, joka ei paljoa korkeista työttömyysluvuista piittaa. Rasistiksi leimaaminen on raskas syytös niitä kohtaan, jotka yrittävät vielä suomalaista työvoimaa puolustaa.

Kiviniemellä on käytössä kovat aseet halpatyövoimamarkkinoiden avaamiseksi Suomeen. Uudelle pääministerille näyttää jääneen kepulipuolueen konstipussista käteen pelkästään leimakirves, jolla leimataan kaikki hallituksen arvostelijat, vaikka kuinka tärkeästä asiasta - esim. 300 000 työttömän työllistämisestä - olisikin kysymys.

Kiviniemen ja kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen keskinäinen kemia näkyi hyvin tentissäkin, jossa Katainen ylisti kepun ja kokoomuksen hallitusyhteistyötä suorastaan ”fantastiseksi”. Ne, jotka hallitusta rohkenivat arvostella, hän leimasi populisteiksi tai riidankylväjiksi.

Niinpä syksyn poliittisten tunnelmien tiivistyessä saadaan olla varmoja siitä, että leimakirveet lentelevät ainakin sosialidemokraattien suuntaan entistä viuhempaan.

Tuleva vaalitaistelu tullaan käymään mielikuvien ja iskulauseiden varassa. Ei hyvältä näytä, jos hallituksen harjoittaman politiikan arvosteleminen leimataan joko rasismiksi, populismiksi tai riidankylvämiseksi.

Sekä kokoomukselle että keskustalle olisi tietysti mieluisaa jatkaa vaalien jälkeen hallitusyhteistyötä keskenään. Nykyinen hallitushan toteuttaa täysin kokoomuslaista politiikkaa, kuten demaripuheenjohtaja Urpilainen paneelissa sanoikin. Ideologisia eroja ei keskustan ja kokoomuksen välillä juuri ole.

Yksi este fantastisen hallitusyhteistyön jatkumiselle kuitenkin on ja se on kansa. Joko se seuraavissa eduskuntavaaleissa haluaisi muuttaa suuntaa rikkaiden suosimisesta kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa?

Ulla Turkki

27.7.2010 08:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva