Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Erilaisia todellisuuksia

Kuva: Erilaisia todellisuuksia

Ainoa todellisuus on virtuaalinen todellisuus, on joku sanonut. Ehkä niin, onhan ulkomaailma kaiken havainnon ja päättelyn tavoittamattomissa, näemme siitä vain kuvia, ja Raamatussakin sanotaan, että ”tietämisemme on vajavaista” ja ”nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta”, mutta onneksi: ”kun täydellinen tulee, vajavainen katoaa”.

Se että virtuaalinen on todellista, on näytetty toteen jo käräjilläkin.

Alahärmäläiseltä mieheltä oli varastettu World of Warcraft -pelitili, jonka pelihahmoa hän oli kehittänyt vuosia ja nostanut näin pelitilin arvoa. Kuopion käräjäoikeus hyväksyi tuomarin ehdottaman sopimuksen, jolla virtuaalivaras myöntyi maksamaan alahärmäläiselle 4 000 euron korvauksen.

Moni voi ihmetellä, miten voi riidellä – tai sopia – asiasta, jota ei ole olemassakaan.

Alahärmäläinen on kertonut, ettei hän välitä rahasta mutta haluaisi ihmisten ymmärtävän, että virtuaaliset asiat ovat todellisia, koska ne ovat joillekin tärkeitä.

Viimeksi on kerrottu Habbo Hotel -virtuaalimaailmassa tehdyistä varkauksista, myös Porissa, ja seuraamuksia lienee näistäkin odotettavissa.

Rinnakkaisia todellisuuksia ja maailmoja on totuttu näkemään scifi- ja fantasiakirjallisuudessa. Kullakin on suosikkinsa, minun on Philip Pullmanin fantasiatrilogia Universumien tomu, jossa tietyllä veitsellä ja määrätyillä voimilla voi leikata kulkuaukkoja eri maailmojen välille...

Rinnakkaisiin maailmoihin törmää oikeassakin elämässä, IRL.

Harley Davidson on vain moottoripyörä, mutta moottoripyöräjengien maailma on useimmille vieras: ”moottoripyöräjengien lyhyt historia Suomessa on täynnä verta, väkivaltaa ja rikoksia” (Satakunnan Kansa). Jengiläiset tekevät myös henkirikoksia, näillä main esimerkiksi Luvialla 2005 ja Harjavallassa 2007.

Tatuoinnitkin ovat ennen kuuluneet alakulttuuriin, mutta nykyisin niitä näkee jo täti-ihmisilläkin. Lieneekö tässä syy, että toisten on täytynyt erottautua valtakulttuurista entistä rajummin: Suomessakin kuulemma tehdään jo ns. kosmeettisia amputointeja.

Terveiden ruumiinosien amputoinneista on tullut vartalonmuokkauksen ”hardcorea”.
Niveliä katkotaan, kieliä halkaistaan, sormen ja varpaiden päitä ja korvannipukoita muotoillaan...

Kaikkein kauimpana toisistaan lienevät kuitenkin rikkaiden ja köyhien todellisuudet, myös Euroopassa ja entistä enemmän myös Suomessa.

Tuloerot ovat Suomessa viime vuosina kasvaneet nopeammin kuin kehittyneissä teollisuusmaissa keskimäärin. Kuilun kasvamista ei halutakaan estää, vaikka tutkimuksinkin on osoitettu, että parhaiten pärjäävät maat, joissa on pienet tuloerot. Korkea bruttokansantuote ei kerro kaikkea.

EU on nimennyt tämän vuoden Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuodeksi. Työtä riittää, ajatellaan vaikkapa Euroopan ”syrjäkyliä” Bulgariaa ja Romaniaa, jotka ehdoin tahdoin ja nopeasti haluttiin halvan työvoiman alueiksi.
Charles Dickensin Oliver Twistissä nälkäinen orpopoika uskaltaa pyytää lisää ruokaa (Oliver asks for more), mikä saa pulskan köyhäinhoitoviranomaisen pois tolaltaan. Se oli 1800-luvun todellisuuden pohjalta kirjoitettua fiktiota, mutta 2000-luvun todellisuus bulgarialaisessa lastenkodissa näyttää ikävän samanlaiselta. Televisio-ohjelmasta on syöpynyt mieleen kuva laihasta kehitysvammaisesta pojasta, jonka katkennut sääriluu törröttää nahan läpi mutta jota hoitaja – pulska matroona – roikottaa seisomassa ja väittää, että lapsi saa tarvitsemansa kalorit ja hoidon.

Nykyisin niin Romaniasta kuin Bulgariasta tulee Suomeen romaneja kerjäämään ja näin heittämään Euroopan laitojen köyhyyden suoraan meidän silmillemme.

Ja mitä siihen vastataan? Menkööt takaisin omaan maailmaansa, hoidettakoot ongelmat siellä. Nyt selvitellään tosissaan kerjäämisen kieltämistä järjestyslailla, eli köyhyyden kriminalisoimista.

Romanit ovat EU-kansalaisia ja heille kuuluu oikeus liikkua vapaasti EU-maasta toiseen, mutta turvapaikkaa he eivät saa – koska ovat EU-kansalaisia.

Kimmo Oksanen kirjoitti taannoin Helsingin Sanomissa, että romaneja ”ei tarvitse toivottaa menemään v--uun. He ovat jo siellä.”

Heli Kokko

20.7.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva