Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mukavuudet määräävät vuokramökkimarkkinoilla

Mökkeily säilyttää suosionsa vuodesta toiseen. Taantumalla ei ole ollut suurempaa vaikutusta vuokramökkimarkkinoihin ja esimerkiksi mökkejä välittävä Lomarengas porskuttaa tänä vuonna ennätysvauhdissa. Lomarenkaan 3350 mökin valikoimasta kuitenkin vain 131 sijaitsee Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella.

 

 Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen ei keksi yksiselitteistä syytä sille, miksi Suomen tiheimmällä loma-asuntoalueella on vain vähän vuokramökkejä tarjolla.

- Määrä on pieni, kun huomioi kuinka paljon mökkejä ja merenrantaa alueella on. Ehkä suurin osa viihtyy siellä itse mökeillään tai vuokraa niitä yksityisesti. Alue on meille ollut hieman hankala: menekkiä olisi jos vain olisi enemmän vuokrattavaa, pohtii Purhonen.

Helteiden herättämien mattimyöhäisten on vielä mahdollista löytää vuokrattava kohde. Pääkaupunkiseutua lähimpänä olevat vuokramökkikohteet ovat kesäisin suosituimpia. Purhosen mukaan juuri kuluva ja seuraava viikko ovat kuuminta sesonkia.

- Satakunta ja Varsinais-Suomi ovat suosituimpina alueina aika täynnä meidän osaltamme. Alueita tosin myydään harvoin aivan täyteen ja viime hetken halukkaillekin löytyy aina jotain. Jos haluaa mökiltä enemmän mukavuuksia, saattaa joutua lähtemään hieman pidemmälle. Äkkilähtijöille esimerkiksi Keski-Suomessa, Hämeessä ja Pohjanmaalla on vielä mökkejä vapaana, sanoo Purhonen.

Mikäli tahtoo tietyn ajanjakson keskeltä kesää haluamastaan mökistä, varaus on tehtävä jo talviaikana.
- Elokuussa viikkovaraukset alkavat vähentyä, mutta viikonloppujen suosio kestää vielä syksyyn saakka. Sen jälkeen tulevat tietysti uudet kohderyhmät, kuten kalastajat ja laskettelukeskuksiin suuntaavat, kertoo Purhonen.

Purhosen mukaan vuokrattaviksi otettavien mökkien peruslähtökohtana on hyvä kunto. Vuokrattava mökki ei saa olla nuhruinen vanhojen romujen säilytyspaikka. Siisteyttä ja viihtyvyyttä osataan arvostaa. Myös oma ranta on hyvin suuri valttikortti.

- Tekniset varustelut määräävät käyttöastetta suuresti. Suosituimmat mökit ovat varustelutasoltaan jo lähes omakotitalon tai kakkosasunnon vertaisia. Niistä tulee myös paras vuokratuotto vuokraajalle, sillä hinta on korkeampi ja käyttöaste hyvä, sanoo Purhonen.

Purhosen mukaan vuokramökkeilyn tyyli on muuttunut yhä enemmän rentoutumisen ja löhöilyn suuntaan.
- Ennen hakattiin hiki päässä puita ja touhuttiin koko päivä. Nykyään vuokramökeillä ei tarvitse halutessaan tehdä enää oikeastaan mitään, sillä kaikki on valmiina. Touhukkaimmat ostavat kai sitten oman mökin.

Vuokramökkien viikkohinta on Purhosen mukaan keskimäärin 750 euroa viikolta riippuen mökin varustelutasosta ja koosta. Hinta ei jää esteeksi, kun suomalaiset vuosittain rynnivät järvien rannoille ja metsien siimeksiin. Mökkien tyyli ja käyttö on muuttunut, mutta suosio on säilynyt.

- Olemme edelleen tietynlaista metsäkansaa. Luontopohjainen oleminen ja vesistöjen lähellä asuminen on oleellisesti tärkeää suomalaisille. Kun meille on tänne siunaantunut 10 000 järveä niin on luonnollinen jatkumo viihtyä niiden äärellä. Se on oleellinen henkireikä, traditio ja suomalaisten tapa, Purhonen maalailee.

 Tuomas Bärlund

15.7.2010 17:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva