Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vuokra-asunnot poikkeuksellisen tiukassa

Vuokra-asuntomarkkinat ovat kuumentuneet tänä kesänä normaalia aikaisemmin. Kysyntä lähti nousuun perinteisen elokuun sijaan jo toukokuussa. Asunnoista kisaajia riittää, sillä tyypillisten hakijoiden lisäksi vuokra-asuntomarkkinoilla on runsaasti sellaisia vuokralaisia, joilla olisi edellytykset ostaa oma asunto.

 

Vuokranäytöissä on ollut liikkeellä selkeästi enemmän maksukykyistä väkeä kuin normaalisti, kertoo asuntoja välittävän Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.


Tilannetta vaikeuttaa sekin, että tarjolla on vähemmän asuntoja kuin edellisvuonna. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pankinjohtajan Jouni Lehtisen mukaan paljon sijoitusasuntoja on myyty viime aikoina omistusasunnoiksi.


– Hintojen noustessa korkeiksi sijoittajien tuotot ovat samalla jääneet alhaisemmiksi.
Kysyntää pitävät yllä myös koulujen kesälomien aikana muuttavat lapsiperheet.

Vaikea asuntotilanne kiusaa etenkin opintojaan aloittavaa opiskelijaa.
– Opiskelija on se, joka häviää, kun kilpaillaan asunnoista jo töissä olevan kanssa, sanoo Metsola.
Metsolan mukaan opiskelijat lähtevät usein etsimään asuntoa aivan liian myöhään. Hintoihin ja opiskelukaupungin asuntotilanteeseen tutustuminen kannattaisikin hänen mukaansa aloittaa ajoissa, vaikka opiskelupaikka varmistuisi vasta loppukesästä.


– Varsinkin pääkaupunkiseudulla realismi tulee usein kuin märkä rätti vasten kasvoja. Asuntojen hintojen ja vaatimattomuuden tuomasta järkytyksestä toipumiseen menee tärkeitä viikkoja.

Kysynnän kasvaessa myös vuokrapyynnit ovat nousseet. Vuokrat ponnahtivat ylöspäin jo huhti-toukokuussa asuntokaupan tunnelmien kääntyessä.


– Vuokrat nousevat syksyllä 3-5 prosenttia, jos asuntokauppa pysyy nykyisen kaltaisena. Nousu voi olla nopeampaakin, jos kauppa hiljenee, Metsola arvioi.


Jotta vuokra-asuntotilanne helpottuisi, pitäisi vuokra-asuntoihin sijoittamisen olla helpompaa.
– Valtio ja kunnat ovat haluttomia, eikä yksityispuolella ole välineitä. Laki rahastomuotoisesta asuntosijoittamisesta on säädetty kolme kertaa, mutta ainoatakaan julkista rahastoa ei ole tullut, Metsola kertoo.


Hänen mukaansa yksityisten vuokra-asuntojen väheneminen pitäisi saada pysähtymään. Vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista kaksi kolmasosaa on yksityishenkilöiden omistamia.


– Yksityisvuokraajien keski-ikä on 60-vuoden tietämissä, ja monesti he eivät jaksa ja perilliset eivät ehdi toimia vuokranantajana, jolloin asunto menee myyntiin.


Viimeisen puolentoista vuoden aikana vuokra-asuntojen rakentaminen on elpynyt, mutta kaavoitus estää yhä pienten asuntojen lisätuotannon.

– Rajoitusten vuoksi pienillä asunnoilla on suhteeton vuokra verrattuna isompiin asuntoihin. Myöhemmin tulee olemaan vaikeaa ymmärtää, mitä tällaisella kaavoituspolitiikalla on ajateltu.

 UP/Petra Sneck

 

12.7.2010 17:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva