Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puolesta tai vastaan tai ei mitään

Kuva: Puolesta tai vastaan tai ei mitään

Alivaltiosihteeri Hetemäen veroryhmä sai työnsä valmiiksi ja siitä puhutaan vielä huomennakin. Kaksi alan professoria antoi tuotoksesta tuoreeltaan lausunnon. ”Ansiotuloverojen keventäminen ja hyödykkeiden verotuksen kiristäminen vie verotusta kohti tasaveroa”, sanoi toinen. Ja toinen, että ”veroryhmän esitys toteutuessaan tarkoittaisi luopumista 1920-luvulta saakka noudatetusta periaatteesta, jossa tuloja tasataan progressiivisella verotuksella.”

Moni muukin on esittänyt samansuuntaisia arvioita ja ne lienevät syynä rahaministeri Kataisen merkittävään, suorastaan valtiomiesmäiseen lausuntoon. Kataisen mukaan osoittaa hallitukselta todella suurta rohkeutta, kun se tässä tilanteessa ei tee mitään. Näin viisaan ajatuksen tämä putipuhdas porvarihallitus siunaa kyllä mielellään. Eihän sen tarvitse silloin rikkoa edellisen pääministerin käskyä, että keskeneräisistä hankkeista ei pidä kertoa julkisuuteen mitään. Nyt on helppo olla kertomatta mitään, kun ei ole mistä kertoa.

Kiviniemen hallitus siis ryhtyi ajopuuksi ajan virtaan. Ei siis uudisteta verotusta, eläkepolitiikkaa eikä juuri muutakaan. Leikkausten annetaan olla kuten työurien kestonkin. Kuntatalous saa jatkaa syöksykierrettään ja työttömyyttäkin seurataan vain katseella. Katainen näkyy pitävän tekemättömyyttä vaarattomampana vaihtoehtona kuin edes tekemisen yrittämistä. Maassa siis kaikki hyvin ja hallituksessa myös, kun vihreätkin ostettiin hiljaisiksi pelkällä risupaketilla.

Mahtoikohan kukaan tosissaan uskoa Vanhasen erotessaan antamaa ilmoitusta, että eron syyt on nyt kerrottu ja kertomatta jäänyt kerrotaan sitten aikanaan. Mikä pisti kiireen? Perheyrittäjäin liiton toimitusjohtajan paikka ei ole sitä luokkaa, jossa entiset pääministerit meillä ovat jatkaneet. Ensi kevään vaalit ja hallitusneuvottelut tuonevat jonkunmoista valaistusta tähänkin sinänsä vaatimattomaan ongelmaan. Vanhanen pääministeriemme joukossa sijoittuu enempi siihen Kekkosen komentelemaan kuuliaiseen massaan, jonkalaisesta toivottavasti nyt tällä siirrolla lopullisesti päästään eroon.

Suorastaan monumentaalisilta kuulostivat Vanhasen sanat ”Olen kolmessa ja puolessa vuodessa pystynyt ajamaan aika hyvin äänestäjieni asioita.” Ettei vain tainnut heretä rehelliseksi loppumetreillä? No, joka tapauksessa Uudenmaan, ehkäpä koko maankin kepulaisille, tuo riitti.

Ihan vain vertailun vuoksi laulan tähän pienen palan Työväen marssista kuuluen näin: ”tok kunnian ei halu vaan, saa meitä työhön toimintaan, vaan myöskin onni synnyinmaan, vaan myöskin onni synnyinmaan.”

Tasapuolisuudenkin takia pitää tässä kehua ent. pääministeri ja puh.johtaja Vanhasta ainakin nopeudesta. Vielä viime syksynä ilmoitti hän jatkavansa puh.johtajana ja pääministerinä kolmannenkin kauden. Vaan nopea kun on käänteissään, niin tuosta aiotusta 12 vuoden työrupeamasta selviytyikin hän seitsemässä vuodessa!

Jossakin haastattelussa Vanhanen sanoi pääministerivuosien kuluttaneen miestä. Kuulin läheltäni naisäänen sanovan jatkoksi, että myös kolme naista.

Vihreät istuvat hallituksessa kuin p-ka Junttilan tuvan seinässä. Hallituspaikkansa he lunastavat olemalla kilttejä, josta kiitokseksi tarvittaessa saavat luvan istua kahdella tuolilla. Heiltähän se kyllä käy. Ja hyvin käy myös kuntatasolla, josta tuore esimerkki Sastamalan kaupungista, jossa käydään sotaa kyläkoulujen lopettamisesta. Voisi kuvitella, että siinä asiassa kaikenlaiset selitykset on kuultu, vaan eipä ole. Tässä siitä todiste. Paikallisessa Tyrvään Sanomissa kysyi joku, miksi kaksi naisvaltuutettua, vihreä ja kristillinen, valtuuston kokouksessa äänesti erään koulun lopettamisäänestyksessä tyhjää. Pyysi rehellistä vastausta ymmärrettävän selvällä suomen kielellä, kun äänestyksessä sentään valittavana oli kyllä tai ei. Vastaus tulikin. Asian valmistelun aikana ovat kuulemma esittäneet kriittisiä kommentteja. Ratkaisu oli jo kertaalleen hyväksytty valtuustossa, kaupungin talous on tiukka ja vaihtoehtoisten säästömahdollisuuksien löytäminen työlästä. Näin kuului selityksen alku ja loppu näin: ”Kaupunginhallituksen jäseninä tuemme kaupunginhallituksen tiukkaa talouslinjaa, mutta tämä yksittäinen säästöpäätös ei saanut varauksetonta tukeamme. Siispä äänestimme tyhjää.” Kumpikin naisista on merkittävillä paikoilla puolueessaan, toinen jopa varapuheenjohtajanakin, eduskuntaankin ovat ehdolla olleet.

Mitäpä tähän enää muuta kuin pala Vuorisaarnaa eli ”Olkoon teidän puheenne on, on tahi ei,ei. Mitä siihen lisätään, se on pahasta.”

Timo Roos

2.7.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva