Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhasen jälkeiseen maailmaan

Kuva: Vanhasen jälkeiseen maailmaan

Juhannusviikolla elettiin vilkasta aikaa. Näin on toki tapahtunut ennenkin mittumaaria odotellessa. Kansanedustajien haaveillessa kesäloman alkamisesta pääministeri Matti Vanhanen järjesti jymy-yllätyksen ilmoittamalla lähdöstään yrittäjäjärjestön palvelukseen. Tuskin Vanhasen viiteryhmässäkään kiljahdettiin riemusta.

Hallituksen vaihto-operaatio vaikuttaa kummajaiselta. Ministerien vaihto on normaalia. Mutta se, että pääministeri vaihtuu ja muu hallitus jää lähes muutoksitta paikalleen, on harvinaista. Näin äkkiseltään en muista ainuttakaan vastaavaa esimerkkiä menneiltä vuosikymmeniltä. Julkisuudessa jopa annettiin ymmärtää pääministerin vaihto pelkäksi yhden puolueen ilmoitusluontoiseksi asiaksi.
Juhannuspyhistä ja uutismyllyn pysähtymisestä seuraa se, ettei Vanhasen motiiveja ole ehditty riittävästi analysoida. Ex-pääministerin ratkaisut herättävät paljon kysymyksiä. Muutamia kuukausia sitten hän uhosi jatkavansa pääministerinä kolmannenkin kauden. Eroaan keskustapuolueen johdosta hän perusteli syksyyn ajoittuvalla jalkaleikkauksella ja pitkähköllä sairaslomalla. Todelliset eronsa syyt hän lupasi paljastaa vasta vuosien päästä, jos silloinkaan jne.

Vanhasta kutsutaan sattumapääministeriksi. Maamme ensimmäisen naispuolisen pääministerin, Anneli Jäätteenmäen ura katkesi nopeasti. Parin kuukautta nimityksen jälkeen hän joutui eroamaan ja eduskunta äänesti Vanhasen hänen seuraajakseen.
 Jäätteenmäkihän toi julkisuuteen ulkoasianministeriössä salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja pääministeri Paavo Lipposen keskusteluista Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin kanssa. Jäätteenmäki oli saanut haltuunsa aineiston tasavallan presidentin neuvonantajalta, todettiin tutkimuksissa. Jäätteenmäki perikepulaisena kielsi tämän, vaikka rankkoja todisteita lyötiin hänen eteensä päivittäin. Valehtelu johti eroon. Revohkasta jäikin elämään hänen kuuluisa lausahduksensa: ”Puhun niin totta kuin osaan.” Hän ei siten jäänyt yhtään huonommaksi kuin puoluekollegansa, ex-pääministeri Ahti Karjalainen, joka virkkoi: ”Ennustaminen, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen, on aina vaikeaa.”

Käräjöinnin jälkeen Jäätteenmäki luopui keskustan puheenjohtajuudesta ja siirtyi EU-parlamenttiin. Näin kotimaan kenttä mukavasti rauhoitettiin ja katseet siirrettiin pois tylsistä asioista.

Vanhasta pidettiin virkaanastuessaan vuoden 2003 kesäkuussa nuhteettomana, värittömänä ja arkisena. Sosialidemokraatit suhtautuivat häneen asiallisesti, jopa kunnioittavasti. Totuus lienee se, ettei keskustapuolueella ollut esitettävänään parempiakaan henkilöitä pääministerin, todellisen raskassarjalaisen, tehtävään. Ongelma on tuttu keskustalle.

Mutta viimeisen kahden vuoden aikana Matti Vanhasesta paljastuivat Januksen kasvot. Puolueen sisälle hänen aikanaan vaikuttajiksi astuivat kaikenkarvaiset hämäräliikemiehet. Poliittinen valta luisui epäparlamentaarisesti halpatavara-, varaosa-, sohva- ja taulukauppiaille. Samalla Vanhasesta tuli kestojulkkis sekavan yksityiselämänsä ja värikkäiden naissuhteittensa takia. Silti keskustalaiset jankuttivat pääministerin toimivan puhtaan pulmusen tavoin. Todellisuudessa Vanhanen itse antoi sytykkeitä keskusteluun. Kaikkea kirjoittelua ei voi millään ilveellä panna ”etelän metian” piikkiin.

Hallituksen heikosta johtamisesta suurimman hyödyn on poiminut valtiovarainministeriö, kokoomus ja vallankin sen puheenjohtaja Jyrki ”Boy” Katainen. Näiden johdolla maahamme runnotaan hyvin oikeistolaista ja eriarvoistavaa politiikkaa, jopa niin, että meillä lasketaan olevan jo 900 000 köyhää, mikäli mittarina käytetään EU:n tilastoja. Se tuntuu paljolta - ja valitettavinta: tieto pitää paikkansa. Keskustapuolueen perinteisintä kannattajakuntaa maaseudulla ilmiselvästi hirvittää raikulimainen meno.

Keskustapuolue ja kokoomus tuntuvat suorastaan suutelevan toisiaan. Takavuosina puolueet halusivat profiloitua erilleen ja pitää jonkinlaista hajurakoa. Nyt puolueet loihtivat syntipukkiteoriaa käyttäen yhteiseksi arkkivihollisekseen sosialidemokraatit. Tämä ei hyvää lupaa tuleviin eduskuntavaaleihin. Mikäli osanotto niihin jää alhaiseksi, hyödyn korjaavat porvarit, muutkin kuin nämä kaksi puoluetta.

Kun entinen pääministeri lähti salamavauhtia Perheyritysten liiton johtoon, siihenkin liittyy paljon arvoituksellista. Edellinen toimitusjohtaja ehti kuluttaa toimiston pulpettia vain kolmen kuukauden ajan. Vanhaselle paikka täytettiin salamavauhtia yhden päivän aikana. Soitto aamulla – illalla olet pestattu hommiin. Alaistensa määrä lasketaan silti vain yhden käden sormilla.
Palkansaajat joutuvat tulevaisuudessakin kohtaamaan säälimättömän vastapuolen. 200 000 euron vuosituloa nauttiva ex-pääministeri varmuudella inttää vaatimuksiaan eläkeiän nostosta ja yritysverotuksen keventämisestä. Vaalitaistelussa hurskastellaan estottomasti: Vanhanen on ollut joskus hamassa menneisyydessä pääministeri. Eihän puolueen enää tarvita vastata tekemisistä!

Seppo Saari

29.6.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva