Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meijjui aikaa…

Kuva: Meijjui aikaa…

Me satakuntalaiset kyl tiäretää mitä meijut o, muttei tartte kavvas karat, ko meijut o jokusil vallanki klooki asja. Ettei jää kukkaa funteeraa turhaa, ni sano täs et meijut o koivuoksii, joil meijutettaa just enne mittumaarii kämppä ja sauna taik tällätää vaik kokonaiset koivut ulkoove ettee kruusninkiks. Se huumaava koivuhaju saaraa tälläi viäl likemmäks ja mittumaari tunnelmaa kuuluvaks. Voiraa meijutuksee silti käyttää vaik juhannusruusuiki, jos niit ny sattuu trekolis tryykäävä. Vaasii tällätes ne kestää, jos pistää kuumaa vettee, ninko ny muutonki puuvartiset vaik syrenikki taik pallohortensiat, jokka mee pihas o ny pari viikkoo ainaki kukkinu ja taitaa jo juhannuksen varistaaki juurelles melkose lumikinokse, jolsei sit tuuli viä stää siliä tiä.

Luannost löytyvii nunnui pruukataa ja ottaa jos jonkillaisii tooppeisii taik peräti emaliämpäreisii varsinki tälläi juhannuksen. Siit tuliki miälee, ko meil miäs oli semmone ikivanha tummaharmaa ja prikulline hyvä ämpäri käres ja kysy, et kylkai tämmöse saa jo sentää kamuttaa? Mää prääkäsi sihe ettei missää nimes, vaik se ny oliki tyhjänäs ilma myrkroonii. Jatkoi viä, et eksää tiä kui jöötine kapine se o?? Ei kuulemma tiänny…ei sunka, ko ain o nurkkii tyhjentämäs. Semmoses vanhas pesukomuuri emalises tilprinkariski pruukaa ja pihal vaik noit raparperikukkasii pittää, ne ko o pakko koht klipsuu tiähes ettei raparperi puuru puumaiseks. Taitaa silti se taukoomatoi käyttö pittää kyl varret uusin ja pehmein. Viäl noist luanno nunnuist pyärtänöpöllöki jo lykkää kukkast pia ja stää voi viär pirttiinki ja vaik knippun kuivat talvee varte. Formu jost enne sanottii nii lehmäi tykkäävä alkaa jo kans kukkii ninko päiväkakkarat, apilat nii punaset ko valkosekki, jokka kaikki meist ny tuntee o jo reeras plokattavaks. Ei silti eikä sempualee kyl ne kaikki nunnut juur siäl luanno helmas o nättei mukko tälläi mittumaarin o nii mialuist hiukka fiffail ja sit vaik viä yäseeks änket tyynyvaarus al ne tarpeelliset nunnut nähräkses yäl sit niit tulevai aikai enteit. Mahtaak se tälläi vanhemmal iäl ennää eres tepsiikkä moine konsti??.. kysy vaa.

”Pirtti o jo pesty puhtoine” laulusanat soppii hyvi tähä juhannukseenki, ko ainaki ennemailmas pruukattii hinkat koko huusholli kaks kerttaa vuares katost laatteesee, nii joulun ko sit mittumaari erelläkki ja sillo se kyl huamas kans ja meijutus tuli sit se jälkee. Kuimoni meist tommost steeraust ny ennää mahtaa tehräkkä, ko pakataa viikottai ain hiukka ohentammaa päällimmäisii??
Juhannus o ulkoruakinta-aikaa, jos sit vaik sattaa ni krillataa varjo al ja mikäli viluttaa otetaa lämmityst sisällisesti, muttei silti pörrää ruvet ja filtti harteil. Jolsei malt luapuu sukkahousuist mittumaarinakkaa ei sit ränttää ennää lainka, ko jo sivutettii tua suvipäiväseisauski. No stää ei ny funteerat, annetaa juhannusfiilinki vaa viär mennesäs.

Kaupunkilaiset ostaa meijus Pori torilt vihra muaros ja se piisaaki hyvi, ko samal reisul torilt ostaa viä uuret perunat, tilliknipu ja vaik kallaa reeraa saltattun ja kryyrättyn. Mikä se parempaa sapuskaa onka?? Ny paljo pauhattu ja parjattuki tori Poris o juhannusviikol parhaimmillas. Torilt passaa valkat mialuiset sänttiski, jos o vaik menos jonku tuttus mökil fiiraa juhannust, ninko moni vissii meinaa.

Ei mukko toivotaa et keli hellii ja flakut fleijaa hissukses auttoehtoost alkai Suame suves. Kaikil teil toivota lempeet yhresolloo mittumaarin.

Ulla Leino

24.6.2010 15:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva