Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuuli tuivertaa, juhannuksena tyyntä

Kuva: Tuuli tuivertaa, juhannuksena tyyntä

Politiikassa puhaltavat nykyisin navakat tuulet.

Myönteisiä myötäisiä oli havaittavissa Sdp:n Joensuun puoluekokouksessa. Lupsakassa karjalaiskaupungissa luotiin uutta tulevaisuuden kuvaa, asetettiin parempaan yhteiskuntaan tähtääviä tavoitteita ja rakennettiin yksituumaisuutta. Tunnelma oli aito ja aate kirkas. Vaikken tällä kertaa itse voinutkaan osallistua kokoukseen, pääsin valppaan median avulla hienosti mukaan uuden uskon, aamuruskon tunnelmaan. Joensuussa elähdytetyillä SDP:n uusilla aatteilla ja ilmeellä mennään vielä pitkälle, ihan vaalivoittoon asti ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Ja vaalien jälkeen olemme sitten jälleen hallitusvastuussa, kuten poliittisen vastuullisen liikkeen tuleekin olla. Voimme taas vaikuttaa poliittisten tuulten suuntiin ja korjata mitä korjattavissa on.

Toista oli kylmien puhurien puolueitten puoluekokouksissa. Toisen, sen kypäräpäisen, häppeningissä yritettiin jälleen vaihtaa väriä, tällä kertaa vihriäksi. Mutta hetkelliseksi jää senkin tempun tenho sillä keinotekoinen ehostus on aina ennemmin tai myöhemmin kaavittava pois ja silloin alta paljastuu taas se sama vanha musta porvari. Ei todellisesta luonteestaan pääse eroon edes mainostoimistojen vippaskonsteilla. Valheella on tunnetusti lyhyet jäljet.

Suomen keskusta puolestaan pyrkii kaikin keinoin pääsemään eroon iänikuisesta maalaisliittoimagostaan. Tähän ei kuitenkaan riitä nuorehkon naisen valinta puheenjohtajaksi, niin vahva on Kepun syvälle juurrutettu ison talon isännän olemus. Ei se siitä miksikään muutu. Tästä kertoo jo sekin, että uuden puheenjohtajan ja samalla pääministerin piti ensi töikseen kiirehtiä julistamaan, että Vanhasen hallituksen paikallaan polkevalla politiikalla jatketaan. Muutoksia ja uusia avauksia ei nyt edes harkita, ollaan vaan tekevinään ja istutaan näyttävin elkein toimitusministeriönä ja jätetään seuraavalle hallitukselle mittava työsarka. Korjattavaa riittääkin, suurimpana ongelmana suuri työttömyys, erityisesti nuorten työttömyys sekä valtion mahtava velkataakka ja kuralla oleva talous. On siinä uudella hallituksella ja eduskunnalla aikanaan urakkaa kerrakseen. Suomalaisten etu on ehdottomasti, että SDP istuu tulevassa hallituksessa, pelastamassa hyvinvointiyhteiskuntaa. Työhön on tartuttava, jos siihen äänestäjiltä ensi keväänä valtakirjan saamme.

Politiikkaa on laajalti mustamaalannut Kepun keskeisten poliitikkojen ylimieliset otteet ja hämärät kytkyt ”bisnestoimijoihin” joitten henkilökohtaiset ja firmojensa tilit ovat retuperällä tai kokonaan pitämättä. Eipä niitäkään jälkiä loputtomiin voi peitellä.

Kun tarkastelee tähän mennessä julkitulleita ja poliisitutkimuksiinkin johtaneita kepulaisten edesottamuksia, tulee väistämättä mieleen kysymys, millaista se meno olikaan ns. vanhaan hyvään aikaan, kun vielä oli olemassa sellaisetkin sisäpoliittiset työkalut kuin Neuvostoliitto ja idänsuhteet. Näitten vallan instrumenttien itseriittoisina käyttelijöinähän häärivät tuolloin maalaisliitto ja Kekkosen klaani.

Kaipa nekin kuviot aikanaan selviävät, kun nykyään ei enää tarvitse pelätä myllykirjeitä ja poliittiseen paitsioon joutumista, jos kyseenalaistaa ylhäältä annettuja totuuksia. Tässä historian uudelleen kirjoittamisessa tarvittaisiin ehdottomasti muitakin kuin Kekkosen arkistoihin yksinoikeutettua Juhani Suomea. Lienee vain ajan kysymys, milloin tutkivat journalistit todella paneutuvat suomalaiseen poliittiseen todellisuuteen ennen ensimmäistä sosialidemokraattista presidenttiä. Tätä aikaa odotan innolla.

Satakuntalaisessa tiedotusmaailmassa on tapahtumassa suuri muutos. Valtalehden, Satakunnan Kansan uutena toimitusjohtajana ja päätoimittajana aloittaa 1.9.2010 Petri Hakala. Aiheellisena toiveena voin monien puolesta esittää, että uusi lehtipomo kirkastaisi itselleen ja alaisilleen sitoutumattoman ja erityisesti tasapuolisen sanomalehden todellisen olemuksen. Aitoon sitoutumattomuuteen ei näet pitäisi kuulua lehden omistajien poliittisten näkemysten ensisijainen esiintuominen ja heidän tavoitteittensa edistäminen. Toivoa sopii lisäksi, ettei iltapäivälehtisuuntaus enää tästä pahene vaan saamme SK:stakin lukea avointa, faktoihin perustuvaa uutisointia. Mielipiteitten ja asenteellisten ennakkoluulojen esittämisen uutisina soisi jo jäävän historiaan. Lehden tilaajilla ja lukijoilla on oikeus odottaa tätä. Toimittajien kommentit kuuluvat mielestäni yleisönosastoille muitten mielipiteitten joukkoon. Tervetuloa kuitenkin Satakuntaan ja onnea uuteen työhön Petri.

Viime aikoina on ns. sitoutumattomassa mediassa ponnisteltu miesten lailla muutaman porilaisten sosialidemokraatin keskinäisen kädenväännön leimaamiseksi suureksi hajaannukseksi ja avoimeksi tappelukseksi. Asiat eivät onneksi kuitenkaan ole niin kuin niitten on väitetty olevan.

Äänestyksistä ja erilaista näkemyksistä huolimatta demarit purjehtivat tänään myönteisissä tuulissa hyvin ehyenä ryhmänä. Äänestäjiltä saamamme valtakirja edellyttää meiltä vastuullista politiikkaa ja porilaisten asioitten hyvää hoitoa. Tähän olemme sitoutuneet ja tästä pidämme kiinni myös jatkossa.

Rattoisaa ja lokoisaa juhannusta van itse kullekin, nyt on syytä hetket kelliä seesteisten tuulien sylissä. Loppukesästä sitten reivataan taas purjeet ja annetaan myötäisen viedä. Viettäkää mittumaari, josta jää mieluisat muistot niin isoille kuin pienillekin juhlijoille.

Esa J. Anttila

24.6.2010 15:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva