Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talousvaliokunta äänesti ydinvoimasta

Eduskunnan talousvaliokunta kannattaa hallituksen esitystä ydinvoimalan myöntämisestä sekä Teollisuuden voimalle että Fennovoimalle. Lisäksi Valiokunnan mietinnössä näytetään vihreä valoa hallituksen esitykselle ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta laajennettuna Olkiluotoon.

 

Valiokunta päätti kahdesta ydinvoimalasta äänin 12-5.

Mietinnön takana olivat kokoomuksen nelihenkinen valiokuntaryhmä kokonaisuudessaan sekä keskustan edustajista  puolet. Lisäksi hallituksen ydinvoimaesitystä kannattivat valiokunnan sosialidemokraatit ja vasemmistoliiton edustaja.

Vastaan äänestivät keskustan kahden edustajan lisäksi vihreiden ja RKP:n edustajat. Kristillisdemokraattien  Toimi Kankaanniemi olisi myöntänyt luvan yhdelle, mutta ei kahdelle ydinvoimalalle.

Talousvaliokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarin (sd.) mukaan ydinvoimalupien käsittelyaikataulu oli tiivis,  mutta se ei mennyt valiokunnasta läpihuutojuttuna. Runsaasti energia- ja ilmastoasioita vaalikaudella käsitellyt valiokunta kuuli ydinvoima-asiassa 84 asiantuntijaa. Kun mukaan lasketaan talousvaliokunnalle lausunnot antaneet kuusi valiokuntaa, kertyi asiantuntijakuulemisia  kaikkiaan 220.


Ydinvastuulaki laajemmaksi
Valiokunnan mietintöönsä liittämässä ponnessa edellytetään ydinvastuun laajentamista lailla vielä tämän vuoden aikana. Lisäksi hallituksen edellytetään tuovan  vielä vuoden 2010 aikana eduskuntaan uusituvan energian edistämiseen tähtäävät lakiesitykset sekä varaavan varat niiden toteuttamiseen vuoden 2011 budjettiin ja tulevien vuosien budjettikehyksiin.

Lisäksi valiokunta haluaa hallituksen vaikuttavan siihen, että ydinenergian loppusijoituksesta syntyy kansallinen  ratkaisu. Fennovoiman ydinjätteen loppusijoituksesta ei ole toistaiseksi selvyyttä.

Oras Tynkkysen (vihr.), Anne Kalmarin (kesk.), Markku Uuspaavalniemen (kesk.) ja Ulla-Maj Wideroosin vastalauseessa  ydinvoimapäätöksiä pidetään yhteiskunnan kokonaisedun vastaisina.

Matti Kangas (vas.) kannatti ydinvoimalupia, mutta kiinnittää vastalauseessaan huomiota harmaan talouden suitsimiseen  rakennusvaiheen aikana.

UP/ Kari Leppänen

23.6.2010 15:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva