Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesäherkkujen kuningas valtaa ruokapöydät juhannusviikolla

Uusien perunoiden kuumin myyntisesonki on alkamaisillaan sopivaan aikaan. Tällä viikolla vietetään valtakunnallista avomaan varhaissadon teemaviikkoa, jonka pääosassa on tietysti suursuosikki eli varhaisperuna.

 

Kesäaikaan suomalaisten perunansyönnin moninkertaistavaa herkkua on jo päästy nauttimaan lähes kuukauden ajan. Aluksi pienen kohun halvoilla hinnoillaan aiheuttaneet ruotsalaiset ja italialaiset perunat valtasivat kauppojen hyllyt ja torikojut.

Viimeistään nyt tarjolla on myös suomalaista varhaisperunaa jokaiselle halukkaalle. Porin torilla Vilposen myyjä Laura Tarmo kertoo perunakaupan alkaneen hyvin.

- Suomalaista varhaisperunaa on ollut myynnissä nyt noin viikon ajan. Ensin tarjolla oli vain italialaista, jolloin suomalaista kyllä kyseltiin aktiivisesti, kertoo Tarmo.

Myös ulvilalaisen Briitta Peltomaan valikoimista löytyy italialaista ja suomalaista varhaisperunaa.

- Italialaista tuli myyntiin jo noin kuukausi sitten. Moni asiakas haluaa nimenomaan suomalaista perunaa, mutta pitää kuitenkin sanoa, että useat italialaista ostaneet ovat tulleet hakemaan sitä toistekin, paljastaa Peltomaa.

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan tämän kesän varhaisperunasadosta odotetaan määrällisesti kohtuullista. Laadullisesti peruna on hyvää, mutta toukokuussa tapahtuneet rajut säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille ylimääräistä vaivaa. Hallaöitä on ollut vain yksittäisiä.

Aikaisimmat varhaisperunat istutettiin jo pääsiäisenä. Ensimmäiset varhaisperunat nostettiin Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan kesäkuun alussa Turunmaan saaristossa. Kesän edetessä kasvavan perunan kuori paksunee, jolloin sitä kutsutaan jo kesäperunaksi.

Porin torilla myytävistä lajikkeista suurin suosikki on ehdottomasti siikli.
- Siiklin ohella meillä oli myynnissä myös timoa, joka myi edullisemman hintansa takia hyvin, kertoo Laura Tarmo Vilposelta.

Torilla varhaisperunoiden litrahinta liikkuu kolmen ja kuuden euron välillä. Kotimaisesta perunasta saa pulittaa tuplahinnan ulkomaiseen verrattuna.

- Korkeampi hinta ei ole este suomalaisen varhaisperunan suosiolle, sillä asiakkaat ovat valmiita maksamaan siitä enemmän. Suosituinta siikliä meni kaupaksi jopa kymmenen euron litrahintaan, kertoo Briitta Peltomaa.

Tarjonnan kasvu ja hintojen lasku petaavat paikan kuumimman vihannessesongin alulle. Peltomaan mukaan alkukesän varhaisvihannesten maukkaudesta on tullut runsaasti kehuja.

- Tänään saimme ensimmäistä kertaa esimerkiksi naurista myyntiin. Vilkkaimmat myyntipäivät ajoittuvat vahvasti heinäkuulle, jolloin ihmiset käyvät lomiltansa tiheämmin myös toriostoksilla.

Tuomas Bärlund

22.6.2010 09:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva