Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jättikorvaukset siirtämässä BP:n lauttahankintoja

Kuva: Jättikorvaukset siirtämässä BP:n lauttahankintoja

Presidentti Barack Obaman johdolla BP:lle viime viikolla asetettu 20 miljardin dollarin korvaussumma Meksikonlahden öljyvuodosta saattaa siirtää kauemmas yhtiön suunnittelemien uusien lauttojen tilauksia. Vielä toukokuussa puhuttiin ”jopa runsaan miljardin dollarin” korvauksista, jolla jo silläkin pelättiin olevan tuotantoa hidastavia vaikutuksia.


-Vaikea uskoa, ettei runsaan miljardin taalan korvauksella olisi mitään BP:n nyt alkusuunnitteluvaiheessa oleviin projekteihin, viestitti eräs asiantuntija ennen tietoa lähes kymmenkertaisesta summasta.

Puolen vuoden porauskielto syvän veden eli varsinkin spar-tyyppisten lauttojen toiminta-alueella on voimassa. Uusia määräyksiä voi vain ounastella, kun vuotoakaan ei ole saatu kokonaan tukittua. Technip Offshore Finland odottaa lähinnä tilausta Shell-yhtiöltä, mutta muitakin urakoita on kiikarissa.

- Poliitikot joutuvat tekemään päätöksiä esittääkseen, että asian hyväksi on jotain tehty.

Mitä vaikuttavat valtavat korvaukset jatkossa? Viime vuosina suhteellisen lyhyellä aikavälillä tapahtuneet kurssimuutokset, lamat ja öljyn hintavaihtelut ovat vaikuttaneet öljy-yhtiön ulkopuolisesta asiantuntijasta enemmänkin tekosyiltä siirtää lauttojen tilauksia. Alkusuunnittelu kestää 3-5 vuotta ja tuotantoa on ainakin seuraavat 20 vuotta.

- Tietysti öljy-yhtiöiden rahat ovat aina kiinni jossain ja niiden irrottaminen huonossa taloustilanteessa ei välttämättä ole kannattavaa, expertti myöntää.

Öljykatastrofi on ollut BP:lle nöyryyttävä joka tavalla. Yhtiö saatiin jo vuodon aikaisemmassa vaiheessa kustantamaan kallis mainoskampanjakin turistien houkuttelemiseksi Floridan puhtaille ja turvallisille rannoille.

- Öljy saavutti rannan yllättävän nopeasti ja oli uusi takapakki yhtiön pr-toiminnassa.

Markku Lehtisalo

22.6.2010 09:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva