Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaikki joukkueet on nähty

Kuva: Kaikki joukkueet on nähty

Jalkapallon MM-kisojen kaikki joukkueet on nyt nähty ja osa jopa kahdesti. Mutta kannattaa ottaa huomioon, että vaikka turnauksen avausottelu on kaikkien osalta ehdottomasti tappion välttämistä, niin toisessa ottelussa pitää avata jo pelit – mikäli alla on avaustappio.

Monen suuri ennakkosuosikki mestariksi oli – tai on edelleenkin – Espanja. Kisojen tähän mennessä suurin yllätys on ollut Sveitsin 1-0 voitto Espanjasta. Mutta kuten ottelussa paljon maalipaikkoja tuhlannut David Villa totesi, että jos näissä kisoissa joukkueen piti hävitä, niin oli hyvä kun se tuli alkulohkossa. Sveitsin voittomaalin viimeisteli Gelson Fernandes.

Mutta jatkopaikka alkulohkosta edellyttää nyt voittamista – siis voittoa – Chilestä sekä Hondurasista. Kukaan ei nähdyn perusteella epäile, ettei Honduras kaatuisi, mutta Chile on paha kanto kaskessa.

Sveitsin valmentaja Ottmar Hitzfeld totesi ennen ottelua, että Sveitsi häviää kymmenestä ottelusta kahdeksan, joten hyvin oli juonittu tuo voitto vaikka Vicente del Bosquen valmentama Espanja hallitsi ottelutapahtumia selvästi. Mutta tällaista on jalkapallo – vieläkin Espanja saattaa edetä päätyyn asti, mutta nyt ei enää saa hävitä otteluakaan. Aika kova paine Euroopan mestareille tuli.
Etelä-Afrikka on melkoisella varmuudella MM-kisojen ensimmäinen isäntämaa, joka jää ilman pelejä alkulohkon jälkeen. Eivät soi vuvuzelat enää ensi viikolla yhtä tanakasti. Siitä piti huolen Uruguay, joka Diego Forlánin kahdella maalilla hankki yliotteen ja voitti jopa 3-0. Mutta tosiasia on, ettei kisojen isäntämaan kuulu näillä esityksillä päästä jatkoon.

Nyt saa vapaasti kokeilla nauruhermojaan, sillä väitän, että Suomi voittaa milloin tahansa nykyiset kisaisännät Helsingin olympiastadionilla!

Nauru loppuu nyt.

Pele joutaa museoon

Eilen päiväottelussa ovat kohdanneet avausottelunsa voittaneet Argentiina ja Etelä-Korea. Toki Diego Maradonan valmentamistyyliä ovat arvostelleet maineikkaat ex-jalkapalloilijat – Pele ja Michel Platini.

Mitä Diego arvosteluihin vastasi? Hänen mielestään Pelen paikka on edelleen museossa ja Platinin kanssa hän ei ole koskaan tullut toimeen. Eikä ihan ihme olekaan.

Mutta Diego totesi, että se riittää kun hänellä on Lionel Messi, joka on häntä itseäänkin parempi jalkapalloilija. Saa nähdä, tekeekö yksi Messi kesän Etelä-Afrikan talvessa. Päivän vastustajan valmentaja Huh Jung-moo on pelannut Diegoa vastaan 1986 MM-turnauksessa. Silloin peli oli enemmän taekwondoa kuin jalkapalloa. Yksi asia on varma, oli sitten taekwondoa tai ei, niin pelin voittaja jatkaa varmuudella alkulohkosta. Tosin näyttää siltä, että molemmat jatkavat.

Mutta aina pitää muistaa, että pallo on edelleen pyöreä.

Vakuuttavimmat esitykset

Täytyy todeta, että Saksa on pistänyt verkot tötterölle, mutta sen avausvastustaja Australia kuuluu samaan kastiin Etelä-Afrikan ja Uuden Seelannin kanssa.

Seikka on saletti.

Suuri ja mahtava Brasilia joutui tekemään täyden iltapuhteen Pohjois-Korean kanssa. Uskomattomin väite on kuitenkin, että suuri marsalkka, Kim Jong-il, valitsee joukkueensa kokoonpanon – vähän siis kuin Miikka Juntunen Oulussa.

Kuka siis valitsee avauskokoonpanon, oli kysymys joka esitettiin päävalmentaja Kim Jong-hunille ja mieshän valahti täysin äimänkäeksi. Onneksi Fifan delegaatti pelasti miehen sanomalla, ettei nyt ole kyse politiikasta, vaan jalkapallosta.

Silti kun Brasilian Maicon ja Elano tekivät maalin mieheen, niin Dungan miehistö yllätettiin kerran ja Pohjois-Korean sankariksi nousi Ji Yun-nam. Pankaa nimi mieleen. Tosin olisi mielenkiintoista nähdä mitä kuvaa Pohjois-Korean televisio ottelusta välitti, sillä se saa Kiinalta kuvamateriaalin, suoria lähetyksiä ei maahan ole haluttu hankkia.

Jokainen saa itse miettiä, miksi?

Wanhanajan pelipaidat

Pitkään mietitytti mikä joukkueiden peliasuissa kiinnitti huomiota. Jokaisen maan pelaajat näyttivät olevan ainakin numeroa liian pieni pelipaita päällä. No, ainakin näkyi, ettei tämän tason huippu-urheilijalla kentällä ole grammaakaan ylipainoa.
En viitsi edes verrata erääseen toiseen urheilulajiin. Saatte itse arvata.

No, Fifa on suuressa viisaudessaan näin määrännyt. Oikeastaan määräys on hyvä, sillä nyt ei näy sitä kuuluisaa paidasta repimistä, koska siitä ei yksinkertaisesti saa otetta. Eikä niitä repimisiä ole tosiaan näkynyt. Täytyy olla itse Sepp Blatter päätöksen takana?
Nyt yhtenä jännitysmomenttina on se, miten Italia pärjää jatkossa kun maalivahti Gianluigi Buffon joutuu jättämään kisat kesken selän välilevyn pullistuman takia. Hänet korvaa jatkossa Fererico Marchetti. Miksi Italia kiinnostaa? No siksi, että Marcelo Lippi on valinnut konkarijoukkueen ja siksi, että Italia on puolustava maailmanmestari.

Lisävoimaa kärkeen

FC PoPan urheilutoimenjohtaja ja seuran pääomistaja Antti Sumiala aikoo vielä tällä kaudella itse pelata, eikä suinkaan seuran farmijoukkueessa Musan Salamassa, vaan seuran edustusjoukkueessa jalkapallon Ykkösessä. Antin ratkaisu siirtyä haalarihommiin juontaa siitä, että FC PoPan alkukausi on mennyt odotettua huomattavasti heikommin ja maaleja ei viime otteluissa ole tullut toivotulla tavalla. Kaiken lisäksi omassa päässä on heilahtanut erittäin usein vastustajan erikoistilanteista.

Sumiala uskoo, että tässä vaiheessa ”tarttis jotain tehrä” ja kun brassivahvistukset Felipe sekä Luiz eivät ole olleet selkeästi vahvistuksia, niin kärjessä Sumialan voimakkaalla pelityylillä on käyttöä, vaikka hän myöntääkin olevansa kaukana huippukunnostaan.

FC PoPan päävalmentaja Pertti Lundell ottaa alkukauden menestymättömyyden sekä joukkueen hyökkäävän pelityylin omaan piikkinsä. Mutta ei valmentaja kentällä pelaa ja vaikka ei hyökkäys ole tuonutkaan maaleja, niin se ei suinkaan selitä sitä, miksi vastustajan erikoistilanteista oma verkko heilahtaa.

Ehkä selkeä keskikentän pelintekijä olisi ratkaisevassa roolissa, mutta tältä tontilta ei hyvällä tahdollakaan voi ketään nimetä sateentekijäksi.

FC PoPan huominen vierasottelu on PS Kemiä vastaan. Ehkä Juho Lehtonen pistää pallon ainakin kerran – mieluummin kaksi – Kemin verkkoon. Tappioon ei nyt olisi varaa ja voittoon tarvitaan aina se yksi maali vastustajaa enemmän.
Kyllä se siitä, mutta nopeasti pitäisi tapahtua.

MM-kisat ja kotikentät

Varsin monta urheilutapahtumaa käydään suorien jalkapallon MM-kisojen aikaan päällekkäin. Nyt kun Etelä-Afrikassa ovat myös maaliverkot alkaneet heilua, varsin vaisun avausottelujen sarjan jälkeen, niin moni seura tulee huomaamaan näiden kisojen vaikutuksen omalla lippuluukullaan.

Seikka on saletti.

Porin Pesäkarhut pelaa tänään naisten Superin kärkiottelun Lappeenrannan Pesä Ysejä vastaan kello 18 alkaen ja huomenna Raumalla pelataan kello 16 alkaen maakunnan paikallisottelu Fera vastaan Pesäkarhut. Fera on saanut esiotteluun mukaan Porin Ässien ja Rauman Lukon jääkiekkoilijoita, mutta Ässät lähtee mukaan nuorekkaalla ryhmällä, koska Matti Kuparinen vihitään huomenna.

FC PoPa matkustaa huomenna Kemiin ja Porissa odotellaan täyttä pistepottia. Miesten Kakkosessa Musan Salama pelaa huomenna Musan Wembleyllä kotiottelun EIF Tammisaarea vastaan ja tämä ottelu alkaa järkevästi kello 19. Sitä näkee MM-ottelun, sen jälkeen Musaan ja sieltä ehtii hyvin takaisin MM-kisojen iltaotteluun. FC Jazz vierailee huomenna Salossa SalPaa vastaan ja myös siellä peli alkaa kello 19. Pallo-Iirot vierailee BK-46:n vastustajana Karjaalla ja peli alkaa kello 19.

Miesten Superissa Ulvilan Pesä-Veikot on eilen pelannut Jyväskylän Kiriä vastaan vieraissa ja sunnuntaina UP-V pelaa kotonaan Oulun Lippoa vastaan Ulvilassa kello 17 alkaen. Liposta tuli jo kahden pisteen voitto, joten ehkä kolmen pisteen peli on nyt vuorossa lokkiparvelle?

Ja vielä

Eipä tullut sitä Maradonan pelkäämää taekwondo-ottelua Etelä-Koreaa vastaan, vaan tuli kisojen tähän mennessä maalirikkain MM-ottelu. Maalihanat ovat selvästi avattu toisella pelikierroksella, sillä nyt monella maalla on pakkovoiton paikka ja sehän avaa sitten paikkoja vastustajalle.

Voisiko nyt sanoa, että Maradonasta, Pelestä sekä Platinista huolimatta Argentiina pelasi hyvää hyökkäävää jalkapalloa ja kisojen ensimmäinen hattutemppu eli saman pelaajan tekemät kolme maalia ottelussa näki päivän valon.

Gonzalo Higuain viimeisteli kolme maalia ja vaikka Lionel Messi ei itse maalia tehnyt, niin hän oli kaikissa Argentiinan neljässä (4-1) maalissa se moottori, jonka avulla maalit tulivat.

Se hyvä puoli on, että ei Messi näissä kisoissa ilman maalia jää, joten nyt lohkovoittonsa varmistanut Argentiina vain parantaa. Mutta myös puolustusta pitää parantaa – ongelma on täsmälleen sama kuin FC PoPalla!

Muuten, kova Interin maalipyssy Diego Milito ei vielä ole päässyt taitojaan näyttämään. Vaikeuksia tulee lisää, mikäli toppari Walter Samuelin loukkaantuminen oli paha. Kyllä Euroopan huippumaat repivät jopa Argentiinan puolustuksen sekaisin, joten vaikka hyvä maa onkin, niin titteliin asti on vielä pitkä matka.

Näin asian näkee jopa selostaja Sammy Väisänen, jolle alanvaihto voisi toimia jo kisojen aikana!

Jarmo Liuhala

18.6.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva