Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vasemmistoliitto kokoontuu Jyväskylään

Vasemmistoliitto kokoontuu puoluekokoukseensa Jyväskylään ensi viikonloppuna asettamaan askelmerkkejä ensi kevään eduskuntavaaleihin. Muiden puolueiden hivuttautuessa kohti poliittisen kartan keskustaa liikkuvien äänestäjien toivossa vasemmistoliitto pyrkii raivaamaan itselleen lisää elintilaa sosialidemokraattien vasemmalta puolelta.

 

Vasemmistoliito on maan neljänneksi suurin puolue 17 kansanedusajalla, mutta vuoden 2008 kunnallisvaaleissa vihreät menivät jo niukasti ohi kannatuksessa. Nykyisten gallup-lukujen valossa vasemmistoliiton ohi ovat rynnimässä myös perussuomalaiset.

Puolue tavoittelee vaalivoittoa ja lisäpaikkoja Arkadianmäelle. Puoluesihteeri Sirpa Puhakan mukaan tavoitteeksi on asetettu 10 prosentin kannatusrajan rikkominen ja 20 henkinen eduskuntaryhmä. Puhakan laskelmissa kolme lisäpaikkaa olisi taisteltavissa Helsingistä, Uudeltamaalta ja Pohjanmaalta.

Vuoden 2007 vaaleissa vasemmistoliito sai 8,8 prosentin kannatuksen ja gallupit lupaavat puolueelle runsaan 8 prosentin kannatusta.

Puhakan mukaan kannatuspotentiaalia löytyy, kunhan se onnistutaan aktivoimaan todelliseksi vaalikannatukseksi. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan liikkuvien äänestäjien keskuudessa vasemmistoliitto on toiseksi kiinnostavin puolue perussuomalaisten jälkeen.

- Vanhat kannattajat pidetään, liikkuvia ja nukkuvia haetaan, kuuluu Puhakan resepti vaalityön lähtökohdaksi.

Hän arvelee, että ensi huhtikuun vaaleissa saatetaan Puhakan mukaan nähdä yllättävän suuria muutoksia puolueiden kannatuksessa.

- Puolueiden kannatus on ollut hyvin vakaa, mutta nyt eletään jonkinlaista murroskohtaa. Kymmenet tuhannet ihmiset voivat liikkua puoleen taikka toiseen. Ketkä onnistuvat nämä ihmiset vakuuttamaan, se ratkaistaan aivan vaalitaistelun loppusuoralla parin viimeisen viikon aikana.

Kaksi ehdokasta puoluesihteeriksi

Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki valitaan toiselle kaudelle ilman vastaehdokasta. Puoluesihteeriehdokkaita on kaksi, Puhakka ja helsinkiläinen kansalaisaktivisti Reko Ravela Helsingistä.

Ravela, 38, on ammatiltaan postinjakaja ja Helsingin postinjakelun varapääluottamusmies. Helsingin kunnallispolitiikassa hän on toiminut aikaisemmin sosiaalilautakunnan ja nyt terveyslautakunnan jäsenenä.

Toimittajataustainen yhteiskuntatieteiden maisteri Puhakka, 54, on vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja. Toimittajana hän on ollut mm. Kansan Uutisissa sekä Ydin-lehden päätoimittajana.

"Julkinen talous ei tasapainotu leikkaamalla"

Puoluekokouksessa hyväksyttävän vuosien 2010-2015 tavoiteohjelman keskeistä sisältöä ovat työ- ja toimeentulo, julkiset palvelut sekä ympäristö.

Ohjelmaesityksessä vaaditaan kymmenen euron vähimmäistuntipalkkaa ja perusturvassa askeleita kohti köyhyysrajan ylittämistä. Vasemmistoliiton mielestä jokaiselle tulee taata perustusturva, joka on tasoltaan 750 euroa kuukaudessa.

Lisäksi ohjelmaesitykseen on kirjattu, ettei puolue hyväksy eläkeiän nostamista. Vanhuspalvelut vasemmistoliitto haluaa lakisääteisiksi. Jokaiselle vanhukselle on vasemmistoliiton mielestä taattava hoito ja hoiva. Julkisissa palveluista puolue korostaa lisäksi terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Vasemmistoliitto haluaa kehittää Suomea kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Energiankulutusta on vähennettävä ja ydinvoimasta on luovuttava asteittain.

Ilmastomuutoksen torjuntaan tulee puolueen mielestä vaikuttaa myös yhdyskuntasuunnittelun, kaavoituksen ja rakentamisen kautta.

Julkisen talouden tasapaino-ongelmaa ei ohjelmaluonnoksen mukaan ratkota hyvinvointipalveluja leikkaamalla.

- Toimintoja pitää järkeistää ja se on tehtävissä muutenkin kuin leikkaamalla, Puhakka vakuuttaa.

Julkista taloutta olisi kohennettava laajentamalla veropohjaa.

- Julkisen talouden kestävyysongelma ei ratkea sormia napsauttamalla. Olennaista on miten kehittyy maailmatalous ja Euroopan talous.

Puoluekokouksen käsittelyyn tulee myös sääntömuutos, joka lyhentää puoluekokouskautta kolmesta vuodesta kahteen.

UP/Kari Leppänen

 

16.6.2010 10:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva