Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei vielä elämää suurempaa

Kuva: Ei vielä elämää suurempaa

Jalkapallon MM-kisoissa oli pelattu kolme kisapäivää ja kotikatsoja ei niiden aikana ole suuria kiksejä saanut, mutta muutama erittäin värikäs ottelu sentään nähtiin. Tietenkin pari maalivahtien imaisua jää jo nyt mieleen. Ampiaisparven surinaa muistuttavat vuvuzelojen äänet saattavat tulla kisojen loppupuolella jo erittäin raskaaksi kuunnella, puhumattakaan miten pelaajat sen kokevat. Saapa nähdä kielletäänkö kansallissoittimien tuonti stadioneille jatkossa, sillä maalittoman avausottelun Uruguayta vastaan pelannut Ranskan valmentaja Raymond Domenech – kuinkas muuten – pisti gallien vaisut otteet torvisoiton piikkiin. Oli itse Ranskan maajoukkueella riittävästi vaikeuksia kun Diego Forlán rymisteli alueelle.

Mutta silti pari peliäkin jäi heti mieleen. Etelä-Korean selkeä 2-0 voitto kankeasta Kreikasta oli hyvä suoritus. Sunnuntai-illan ratoksi Saksa näytti olevansa kaikkea muuta kuin konemainen joukkue. Saksa viimeisteli peräti neljä maalia Australian verkkoon, mutta on kyllä huomattava, ettei vastustaja ole millään mittareilla MM-tasoa.

Ennen kisoja povattiin Saksalle suuria vaikeuksia kun ikuinen valittaja numero 2 (Didier Drogba on se ykkönen) Michael Ballack joutui jäämään loukkaantumisen takia pois kisoista. Mutta Michaelin poissaolo taisi olla onneksi, sillä nyt pääsi Mesut Özil näyttämään taitojaan. Erittäin hyvä oli suoritus.

Etukäteen oli tiedossa, että juuri avausottelussa jokainen maa pyrkii välttämään tappiota, joka vie paljon mahdollisuuksia heti kättelyssä. Siksi mukaan mahtui pari erittäin puuduttavaa ottelua, joista Serbian ja Ghanan välinen ottelu meni jopa vihkoon. Tosin Ghana tarrasi jatkopaikkaan voittamalla, Asamoah Gyanin vetämällä rankkarilla, 1-0. Tämän ottelun suurinta antia oli, että ottelussa oli kaksi serbivalmentajaa. Nyt Milovan Rajevac veti sen pitemmän korren.


Molarien imaisut
Mieleen jäi Englannin maalivahti Robert Greenin todellinen töppäys USAn Clint Dempseyn vedon aikana. Veto ei ollut kova, mutta Green töpeksi sen verkon perukoille ja USA ylsi jopa ansaittuun tasapeliin 1-1. Englanti pelasi vain parikymmentä minuuttia jalkapalloa ja johti Steven Gerrardin maalilla 1-0. Sitten toimi ”Tomppelin käsi”. Tämä nimitys tuli Englannin lehdistöltä, mutta Green liittyi nyt Englannin kuuluisien mokaveskarien joukkoon, johon kuuluvat Peter Shilton, Paul Robinson ja David Seaman. Tuttuja tumpeloita kaikki MM-tasolla. Fabio Capellon olisi pitänyt maaliin pistää Joe Hart, mutta ikäjärjestys ennen kaikkea.

Sitten esiin nousi Algerian maalivahti Faouzi Chaouchi, joka imaisi Slovenian Robert Korenin vedon ja näin Slovenia otti kolme pistettä helpolla. Algeriassa tumpelomaalivahtia voi odottaa totinen paikka?

Maalivahti, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen, on Nigerian Vincent Enyamena. Hän torjui Argentiinan kirpun, Lionel Messin, kaikki unelmavedotkin. Diego Maradonan joukkue pelastui kun Gabriel Heinze puski jo ottelun alussa voittomaalin.


Avausottelun tasapeli
Kisojen avausottelu pelattiin kisaisäntä Etelä-Afrikan sekä Meksikon välillä. Koska molemmat maat puolustivat jopa heikosti, niin tilanteita ottelussa syntyi.

Kisojen ensimmäisen maalin viimeisteli isäntien Siphiwe Tshabalala. Siinä muuten nimi, jonka lausuminen kolme kertaa nopeasti peräkkäin tuottaa suomalaisille hankaluuksia takuuvarmasti.

Oli ehkä kisatunnelman kannalta onneksi järjestäjille, että Etelä-Afrikka pystyi edes tasapeliin, sillä Meksiko tasoitti kun Rafael Marquez pääsi vapaasti puskemaan pallon maaliin. Näin kumpikin maa säilytti jatkomahdollisuutensa ja vuvuzelat soivat.

Tänään Etelä-Afrikassa kisat jatkuvat ja päivän ehdoton herkkupala on kello 17 pelattava Norsunluurannikon ja Portugalin välinen peli. Koska samassa lohkossa pelaa tänään Brasilia kello 21.30 alkavassa ottelussa Pohjois-Koreaa vastaan, niin nimenomaan Drogban sekä Cristiano Ronaldon välinen taistelu saattaa hyvinkin päättyä tasapeliin tässä kuolemanlohkossa.

Pistekin molemmille takaa sen, että tulee kisa siitä, kumpi maa ampuu enemmän maaleja Pohjois-Korean verkkoon. Mutta mistä sen tietää kuinka kova Dungan valmentama Brasilia lopulta on. Saattaa käydä niin, että brasseille tuleekin noutaja, vaikka siihen mahdollisuuteen ei ihan helpolla moni taida uskoa.

Jälleen ilta on aamua viisaampi – jalkapallossakin.


Äimänkäet studiossa

Kun tittelinä on YLE urheilun jalkapalloasiantuntija, niin siihen kuuluu ilman muuta, että asiantuntija tietää myös lajin säännöt? Valitettavasti asiantuntevuus nousee pelkkiin analysointeihin a’la Petteri Sihvonen.

Avausottelussa Meksiko teki paitsiomaalin ja selostajana Pasilan kopissa toiminut Antti Ennekari antoi viisaasti asiantuntijoiden kertoa miksi maali hylättiin. Eipä tullut vastausta studiojoukkueelta, johon kuuluivat toimittaja Tapio Suomisen lisäksi asiantuntijat Martti Kuusela ja Juha Reini.

Sääntöjä tunteva katsoja tiesi heti, että maali oli paitsio, koska Etelä-Afrikan maalivahti Itumeleng Khune oli noussut hazardimaisesti Meksikon pelaajien linjan yläpuolelle, joten maalien edustalla oli vain yksi puolustava pelaaja. Säännöt edellyttävät siellä olevan puolustavan maan kaksi pelaajaa. Tässä kohtaa maalivahdin nousu jää todella helposti huomiotta, mutta asia pitää tietää studiossa.
Ottelun tuomitsi Uzbekistanin Ravshan Irmatov, mutta avustava erotuomari oli todella tarkkana ja liputti täysin oikein.

Studiojoukkue ei vastausta keksinyt, joten kilautti sitten kaverille eli jo uransa lopettaneelle Mikko Vuorelalle.

Vastaus saatiin, mutta kysymykseen: hyväksytäänkö rajaheitosta suoraan maaliin mennyt heitto maaliksi? Kysymyksen esitti Liisa, 7v. Ei tullut asiantuntijoille papukaijamerkkiä. Maalia ei synny, koska se olisi tehty käsin!

Suomen jalkapallon arvostuksesta kertoo se, että selostajat ovat vielä Pasilassa. Hieman etukäteen pelottaa, sillä he lähtevät vasta kisojen loppupuolella Etelä-Afrikkaan. Niki Juusela on jääkiekkomies – ja sen huomaa. Ennekari tuntee lajin termistöt, mutta Sammy Väisäsellä on paljon, paljon opittavaa. Väisäselle tiedoksi annetaan vain yksi pikku juttu – näin alkupaloiksi. Ei tarvitse puhua sivurajaheitosta, pelkkä rajaheitto riittää. Ai miksi? Päätyrajalta ei palloa peliin heitetä.

Mitä vielä jatkossa kuulemmekaan? Hyvä puoli on kuitenkin, että Inka Henelius tuskin tekee kisoista pelaajakortteja!


Olipa huono lopputulos

Tässä MM-kisojen keskellä sunnuntaina nähtiin Porin stadionilla peli, jossa FC Jazz ja BK-46 saivat Kakkosen sarjaottelussa kentällä enemmän väriä ja vipinää aikaan kuin Etelä-Afrikassa on tähän mennessä nähty.

Silti Helsingin suunnalta kuului kummia Ykkösen ottelusta FC Viikingit-FC PoPa. Peliä ei ollut pelattu kuin yhdeksän minuuttia ja kotijoukkue johti jo 3-0! Voitti pelin lopulta 5-0 ja kaiken lisäksi PoPa teki, kuin kruunuksi tyrmäykselle, oman maalin.

Vaikka Ykkösen kausi on vielä melko nuori, niin FC PoPan tavoitteena ollut nousu Veikkausliigaan on kokenut kovia. Rovaniemen Palloseura on karkaamassa muilta suoraan nousuun jo kauden tässä vaiheessa. RoPS on ilman tappioita ja sen ero toisena olevaan sarjanousija FC Espooseen on neljä pistettä, mutta kolmantena olevaan Kokkolaan (KPV) jo kuusi pistettä. Ykkösen voittaja nousee suoraan ja toiseksi sijoittunut karsii liigapaikasta 13. sijalle liigassa sijoittuneen kanssa. Siis vain kahdella Ykkösen joukkueella on noususauma.

FC PoPalla on koossa 11 pistettä ja seuraavaksi vielä 19.6. vierasottelu PS Kemiä vastaan, jolla on koossa 13 pistettä. Ei FC PoPan nousu ole mahdoton ajatus, mutta samalla pitää huomata, että suoraan putoamiseen on eroa vain kolme pistettä.
En millään jaksa uskoa, että päävalmentaja Pertti Lundell on tyytyväinen kauden esityksiin, mutta samalla seuran urheilutoimenjohtaja (myös pääomistaja) Antti Sumiala miettii varmuudella jo rohkeitakin ratkaisuja.

Jotain hommassa on nyt pielessä. Neuvoja en osaa antaa, mutta vastuunkantajia puuttuu silloin kentältä, kun kymmenen minuutin kohdalla peli on käytännössä jo ohi.

Vielä ehtii, mutta tappioita pitää nyt alkaa vihata ja pelata sitä jalkapalloa jota joukkue osaa. Se osaa pelata hyvää jalkapalloa ja piste.

Ja vielä
MM-kisojen ainoa pohjoismaa Tanska avasi kisaurakkansa tappiolla Hollantia vastaan. Toki puukenkämaa olisi voittanut - ehkä muutenkin - mutta Tanska avitti vahvasti kun Simon Poulsen teki heti toisen jakson alussa oman maalin.

Ehkei, jopa ennakkosuosikki maailmanmestariksi, olisi edes apua tarvinnut, sillä Dirk Kuyt teki numeroiksi 2-0. Nyt Tanskan jatkopaikka on kivisen tien takana, koska Japani sekä Kamerun eivät ole heittopusseja.

Jarmo Liuhala

15.6.2010 09:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva