Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pätkäpääministeri

Kuva: Pätkäpääministeri

En vieläkään suostu käsittämään, miten on mahdollista, että Suomessa on annettu yhdelle puolueelle (lue kepu) valtakirja valita tähän maahan pääministeri, minkä valinnan sitten muut puolueet ja eduskunta sekä viime vaiheessa vielä tasavallan presidentti kumileimasimena hyväksyvät.

Kysymyksessä ei enää ole demokraattinen päätöksenteko, vaan silkka valtapeli nykyisen porvarihallituksen säilyttämiseksi. Mikä vaaleissa pelottaa? Pääministerin valinta maalle ei voi olla minkään puolueen yksityisasia eikä pelkkä läpihuutojuttu.

Kun pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti viime joulukuussa luopuvansa keskustapuolueen puheenjohtajuudesta ja samalla pääministerin paikasta, olisi ollut reilua järjestää maassa ylimääräiset eduskuntavaalit. Siihen olisi ollut hyvin aikaa. Maahan olisi vaalituloksen perusteella saatu uusi hallitus, joka olisi päässyt tehokkaasti kiinni talouskriisin hoitamiseen. Nyt hallitus ei vaalien pelossa uskalla tehdä mitään.
Mutta köyhien kurittaminen ja rikkaiden edunvalvonta oli näemmä vielä sen verran kesken, että porvarihallitukselle piti antaa lisäaikaa ensi kevääseen, vaikkapa sitten nyt nähdyllä pelin politiikalla. Samalla pelattiin keskustapuolueelle aikaa kohentaa mainettaan kansalaisten silmissä ensi vaaleja silmälläpitäen.
Kun nyt kaikki menee, niin kuin keskustapuolueen puoluetoimistossa kirjoitettu on, puolueen uusi puheenjohtaja Mari Kiviniemi nostetaan tällä viikolla pääministeriksi ja porvarihallitus jatkaa muuten lähes entisessä kokoonpanossa.

Paineet keskustan kentällä puoluejohdon uusimiseksi olivat kovat. Koko johto yhtä lukuun ottamatta meni uusiksi. Teflon- ja seksi-Vanhasen tilalle tuli asiallisen tuntuinen nuori nainen, Mari Kiviniemi. Samaa asialinjaa tuntuu edustavan puoluesihteeri Timo Laaninen. Merkittävimmät puoluepukarit Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen samoin kuin puoluesihteeri Jarmo Korhonen jätettiin rannalle.
Puolueen varapuheenjohtajistossa kasvoja kohotettiin Timo Kaunistolla ja Annika Saarikolla Tuomo Puumalan jatkaessa ”vanhana”.

Vaikka yhtenäisyyttä vakuuteltiinkin, ei uuden johdon tie välttämättä ruusuinen ole. Puheenjohtajakisassa rannalle jääneet vanhat puoluekonkarit Pekkarinen ja Väyrynen kyllä keksivät halutessaan uudelle puoluejohdolle päänvaivaa, etenkin kun ovat vielä keskeisillä paikoilla hallituksessa. Eikä heidän pelitaitojaan kukaan aliarvioi. Muillekin jäi hampaankoloon, erityisesti Korhoselle, joka sai palata puoluekokouksesta raskaan murskatappion kokeneena.

Kaikilla hävinneillä on takanaan oma kannattajakuntansa erityisesti maaseudun väestössä, jonka vakuuttaminen tukemaan uutta cityliberaalia kaksikkoa saattaa olla kiven takana.

Keskustapuolue on nyt suurin piirtein koko Vanhasen kauden kärsinyt erilaisista skandaaleista. Viimeisimmät pari vuotta se on kärvistellyt vaalirahasotkuissa laillisuuden ja laittomuuden rajamailla. Vanhasen jäljiltä keskustan kannatusnäkymät eivät ole kummoiset. Takana ovat kolmet hävityt vaalit ja 18 prosentin pinnassa oleva kannatus.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa keskusta säilytti vain kepulikonstein suurimman puolueen asemansa. Keskustan rahankeräysorganisaation, Kehittyvien maakuntien Suomen taustalla hääri epämääräinen liikemiesryhmä keskeisenä toimijanaan vanha vankilakundi. Liikemiesten päämääränä oli saada sijoituksillaan maahan sopiva porvarihallitus, missä onnistuttiinkin, koska kaikkiaan 11 nykyisen hallituksen ministereistä on saanut tältä organisaatiolta tukea.

Kaikkiaan vaalirahasotkun selvittämiseksi on tällä hetkellä meneillään viisi eri poliisitutkintaa.

Mielikuvaa koko päähallituspuolueesta muokkasivat myös pääministeri Vanhasen henkilökohtaiset sotkut niin vaalirahoituksen kuin naistenkin suhteen.

Kepun uudelle puheenjohtajalle ja puoluesihteerille riittää tässä sotkussa sen verran siivottavaa, ettei yksi vuosi riitä puolueen edustuskuntoon saamiseksi, varsinkin kun samassa ajassa puolue pitäisi saada myös yhtenäiseksi.

Vaikka Kiviniemi uuden asemansa mukaisesti päätöspuheessaan uhosi keskustan uutta nousua ja vaalivoittoa, tämänkin uhon hetkellä kannattaa muistaa, että hän tulee olemaan enintään pätkäpääministeri, jonka pesti kestää kymmenen kuukautta. Tällä hetkellä on vaikea uskoa, että keskusta kaikkien sekoilujensa jälkeen vielä nousisi suurimmaksi puolueeksi.

Porvarihallituksen eväät ovat viime aikoina osoittautuneet vähäisiksi. Sen jatkokaan ei ole kirkossa kuulutettu, mikäli sosialidemokraatit vaaleissa yhtään menestyvät.

Ulla Turkki

15.6.2010 09:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva