Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei ihme että vieläkin naurattaa

Kuva: Ei ihme että vieläkin naurattaa

Sanokaa mitä sanotte, mutta SDP:n puoluekokous Joensuussa oli onnistunut tapahtuma. Vieläkin ympäri Suomen karehtii tovereiden huulilla hymy ja missä useampi paikalla ollut kohtaa, naurattaa ilman ääneen lausuttua sanaa. Tämä on nyt jo tullut todistetuksi useammassa eri yhteydessä.

Kankaanpään kaupungin valtuustoseminaarissa jaksoivat kokoomuksen ja kepun edustajat vinoilla rakkauden puolueesta. En tiedä mitä vinoilemista siinä on, suurinhan niistä on kuitenkin rakkaus ja uskon, että Joensuun hengessä me tulemme tavoittamaan jotain sellaista, josta Suomessa puhutaan vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

On sanottu, että sosialidemokraattiselle liikkeelle Suomessa on ollut tunnusomaista se, että se on edustanut vahvaa, historiallista vapauden ja tasa-arvon vaatimusta, mutta myös suurta valmiutta tarttua tulevaan. Tämä ennakkoluulottoman tulevaisuuteen katsomisen soisi nyt saavan lisää tuulta siipiensä alle, etenkin järjestökentässämme. Muutos on meneillään, ollut pinnan alla jo useita vuosia eikä sitä onneksi voi enää mikään pysäyttää. Tulevaisuutta luodaan silloin, kun osaavat näyttävät tietä, oikomatta kuitenkaan sen mutkia liikaa. Auttavat, mutta antavat uusien tehdä omat virheensä. Arvostavat erilaisia tapoja tehdä asioita ja uusia mielipiteitä muistaen, että joskus hekin olivat niitä, jotka tekivät asioita toisin. Päällimmäisenä meillä tulee olla halu maailmanparannukseen ja luottamus toisiimme. Uskon, että nämä ovat tulevaisuuden megatrendejä, niitä hiljaisia signaaleja joista nyt aistimme vasta pintaväreilyä.

Kokouksessa hyväksyttiin Varjosta valoon – työn, hyvinvoinnin, sivistyksen ja puhtaan ympäristön Suomi, tulevaisuusasiakirjamme. Suosittelen iltalukemiseksi. En tiedä ketä pitää kiittää ansiokkaasta tekstin muokkaamisesta luettavaan muotoon mutta moneen muuhun ohjelma-asiakirjaan verrattuna tämä teki minuun vaikutuksen. Vielä vaikuttuneempi kuitenkin olin siitä hengestä, jonka asiakirjasta aisti. Harvinaista, että tällaista lukiessa tarttuu ilo ja tekemisen meininki. Ei siis todellakaan ihme että vieläkin hymyilyttää.

Maakuntavaltuusto hyväksyi viime maanantain kokouksessaan maakuntaohjelman, paperin, jonka suuntaviivojen mukaan maakuntaamme viedään seuraavien vuosien aikana eteenpäin. Paljon parjattu ohjelmatyö taisi tässäkin tapauksessa onnistua melko hyvin, sen verran pilkunviilaukseksi ohjelman käsittely kokouksessa meni. Tämä lienee osoitus siitä, että mitään olennaista linjanvetoa ei enää puuttunut vaan voitiin keskittyä ”olennaiseen”.

Ei sinällään, mielestäni nykyinen maakuntavaltuusto on parantanut otettaan keskeisenä maakunnan keskustelufoorumina, pelkkää kumileimasinta siitä ei enää saa. Maakuntavaltuuston kokouksissa on koolla, vaikkakin vain muutaman kerran vuodessa, laaja joukko maakunnan vaikuttajia kaikista puolueista. Jotenkin siis soisi, että tätä tapahtumaa laajemmaltikin hyödynnettäisiin yhteisen hengen, yhteisten asioiden pohtimiseen. Maakuntaohjelman työseminaari oli askel oikeaan suuntaan.

Kankaanpään kaupunginvaltuustokin seminaarikokousti viime viikolla oikein laivalla saakka. Teemoina olivat osayleiskaavatyö ja ensi vuoden budjettimme. Oli ilahduttavaa huomata, että ennen niin seminaarivastainen valtuustomme puheenjohtaja Juhantalo nyt oikein innostui kehumaan niin seminaarin kuin sen osallistujatkin. Ja nii-in, laivalla on puolensa, kukaan ei pääse kesken kaiken karkuun eikä golfaamaan.

Osayleiskaavatyö on yksi valtuustokautemme isoimmista asioista. Huomatkaa, tässä kolumnissa en puhu monikuntaliitosselvityksestä. Osayleiskaavan ohjaavat vaikutukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen eikä sitä siksi parane käsitellä puolihuolimattomasti.

Kankaanpää on kaupunki, jonka yksi hieno ominaispiirre on tiivis kaupunkikeskusta, 85 % asukkaistamme asuu noin kahden kilometrin säteellä toristamme. Toisaalta, olemme maantieteellisesti iso kunta, jolla on useita eläviä kyliä. Niiden olemassaoloa ja kehittymistä emme perusteettomasti saa estää. Maalaiskaupunki voikin niin halutessaan noukkia rusinat pullasta, noudattaen samalla tiivistä kaupunkirakentamista ja samalla sallia maaseudun elävyyden. Joten oikein hyvää kesää kaikille ja tervetuloa torstaisin Kankaanpään torille kokemaan kesäisen kaupunkimaisia maalaistorikokemuksia!

Katri Kujanpää

11.6.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva