Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kukkasii trekolii…

Kuva: Kukkasii trekolii…

Ny o se aika, ko pruukataa käyr kaupoil nois kaupallisis trekoleis. Joku kyl viä pittää liia aikasen tällät nunnui pihhaas, ko pelkää niit pakkasöit, jokka ain sillo tällö yllättääki äkspree. Minkäs teet jos huushollii o tulos vaik jottai alkusuve priamaa ja tykkäisit, et kaikki o reeras pihallakki. Semmoset ny sit kumminki o jo käyny ainaki amppeleit plokkaamas, niit jokka sit o helppo nostaa vaik yäks pirttii lämpymää.

Viime pyhän siis helluntain määki oli tual Harjupääs yhres isos trekolis niitte markkinapäivän punomas koppareit sillai hiukka malliks yhre sorti käsityäst. Se trekoli o mul sillai tuttu ja jokavuatine ommai suvinunnuini ostoplassi. Ole käyny siäl vuaskymmenii ja jo erellise sukupolvenki aikan. Siäl suuris kasvihuaneis siin hyvähajuses mulla ja nunnui hajus oikee tuntee se suvvee siirtymise. Kuuli siäl mone kunteist prohtaava et,”o se kumma kui tääl ain kaikki koton reeraa tehryt aunioinnit muuttuu eikä oikee tiäräkkä mitä ottas, ko sorttei o vaik kui mist valkat.” Moni nautti ja !pihasteli kukkaste lisäks stää siistii kokonaisuut, joka vissii o melkose jooni takan. Kaupakäyntii tahritti ilone hanurisoitto lairast laitaa varisevist lehrist Tonava aaltoisii ja toiveittenki mukkaa. Kalsees kelis pakkas hanuristi sormet palelee ja mää siin kysyiki silt, etteiko ol kynsikkäit fölis, eikä kuulemma ollu. Koskaa e ol saanu nii kommees tunnelmas punnoo tuntitolkul vaik omast takkaaki o hanuristi ollu. Mikä peli paremmi suamalaisee suvvee passaiska ko hanuri, ei mikkää, vaikkei eurooppalaine popula stää euroviisui semifinalis äänestäis käsnännykkä.

Mul oli tällätty oikee semmone paviljonki, jos oli pöytii koppareil, joit kahja sai hypistel ja syynät miäles mukkaa. Trekosmestari itte käski mu tuamaa erilaisii koppareit ja muikki pajutrokomäntteini framil ja sano et,” joku vaik voi ostaaki mialuise hoksatessas.” Tua, tua… Sikko familjat oli nunnuostokses tehny ja saanu ne tupattuu autoos, ne kiipes äyrää yls talo trahteeraamal jätskil ja siin syäresäs sit katteli mu punomistani. Se tuntu kivalt, ko nii monet miähekki oli kiinnostunneit pajust, koska kerätää taik mist ostetaa, millai säilytettää ja kui kavva sit livotettaa enne käyttöö?? Mää näprasi koppaa, paasasi siin samal ja vastasi kysymyksii. Ykski mukava isäntä Kankaapääst prohtas et isäs oli pruukannu tehr pärreist ja siin hänki sit oli oppii saanu, muttei ennää vuasii ollu tehny. Must tuntu nii hyvält ihmiste muistelut, praakkailut ja tyäni värtteerauski. Mansikaviljelijä funteeras vanhoi tuttujas ja kampraateitas täält rannalt ja kyl meil siin juttuu piisas. Yhre jos toisenki miähe parempi pualisko kävi sit niit jo kyytii komteeraamas, konnei meinannu mee jutuist tul loppuu. Sare hiukka taik oikee aikalaiki prillas päivää. Toisekaut luanto stää kaipas, muttei kahja lähr sillai liipanteesee, ko vaa sattaa. Yks pikkune flikaflatikka vänkäs äitis kans siin jäätelöplassil eri nunnui nimist. Äiti koitti selliittää et kyl soo pelekuuna se myrkrooni ko ostettii, muttei flikka antanu periks, ko sano se oleva Jussi ruusu. Sano et,” sillai mummu kumminki sannoo”. Olsi toiminu välittäjän kyl, ko tunne molemmat ehrotetut nunnut, mutte puuttunu asjaa, ko niitteki ostokset oli jo tranuttu autoo.

Talo nuariso ja hyvät pruhjuns oli helppaamas, yks fööräs autoi parkkiplassil, toine piti hualt et kaikki halluuvat sai tötterös ja flikkoi oli sit puatipuksun emännä kans, joka pualestas siin sivus piti hyvvää hualt meist kaikist. Kyl oli mukava päivä…
Luanto pannee parastas, nautitaa ny siit ja ollaa onnellisii….

Ulla Leino

28.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva