Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Järjestökokoukset työllistävät

Kuva: Järjestökokoukset työllistävät

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n 27. Liittokokous saatiin pidettyä 22.-23.5.2010 Mikkelissä. Ohjelmalliset kokousaiheet työllistivät valiokuntia myöhään iltaan asti. Kokous oli keskusteleva ja rakentava.

Henkilövalinnat aiheuttivat pitkiä neuvotteluja melkein läpi yön. Vaikeus syntyy siitä kun hallitus- ja valtuustopaikkoja on jaossa vähemmän mitä ehdokkaita. Jonkun on jäätävä ilman ja se tuo katkeruutta piirijärjestöjen ja myös henkilöiden osalta. Satakunnan kävi kuitenkin hyvin, sillä pääsimme neuvottelujen jälkeen tavoitteeseemme. Kansanedustaja Antti Vuolanne jatkaa 2. varapuheenjohtajana ja säilytimme kolme valtuustopaikkaa.
Satakunnan ryhmä oli yhtenäinen, vaikka poliittiset puoluekannat ovatkin erilaiset. Pääsin vaikuttamaan ja seuraamaan tilannetta erittäin läheltä, koska liiton työntekijänä minut valittiin kokouksessa vaalivaliokunnan sihteeriksi.
Vaikeuksia tuotti myös TUL:n liittokokouksen hyväksymä tasa-arvolinjaus, joka tuli ottaa huomioon myös henkilövalintoja tehtäessä. Miesehdokkaita oli liikaa ja naisia liian vähän, mutta tämäkin saatiin sovittua vaalivaliokunnassa.

TUL on yhtenäinen liikunta- ja urheilujärjestö, jonka seurakentän toimivuuteen kiinnitetään jatkossa huomiota. Liiton sääntöjen muuttaminen antaa jatkossa paremmat järjestölliset mahdollisuudet toimia. Kahvipöytäkeskusteluissa tulikin esille piirijärjestöjen vähentäminen tai yhdistäminen. Nykyisin piirijärjestöjä on viisitoista. Yhdistymisestä ovat neuvotelleet Suur-Helsingin ja Uudenmaan piirit, Saimaan ja Kymenlaakson piirit ja pohjoisessa ainakin Oulun ja Kainuun piirijärjestöt.
Satakunnan piirijärjestö on kummajainen piirijärjestöjen joukossa. Meillä on henkilökunta erittäin suuri, joka tällä hetkellä on 70-75 riippuen kesätyöntekijöiden määrästä. Me olemme ainoa piirijärjestö, joka hoitaa Porin ja Ulvilan kaupunkien iltapäivätoimintaa sekä Rehti-Hankkeen kautta Porin ja Ulvilan retkeily- ja ulkoilureitistöjä.
TUL:n Satakunnan piiriä on usein liiton päättävissä kokouksissa ja seminaareissa pidetty esimerkillisenä piirijärjestönä, joka oma-aloitteisesti on pystynyt laajentamaan omaa toimintaansa.
Me satakuntalaiset TUL:n kokousedustajat lähdimme Mikkelistä tyytyväisinä ja hyvissä mielin. Kolmeksi vuodeksi eteenpäin oli tavoitteet asetettu ja Satakunnankin osalta päästy tavoitteisiin.

Allekirjoittanut kävi kääntymässä kotona Pietniemellä ja lähti maapuolustuskurssille Helsinkiin. Sieltä suora sihti SDP:n puoluekokoukseen Joensuuhun. Puoluekokouksen valmistelut Satakunnan osalta eivät ole olleet niin rauhalliset kuin TUL:n liittokokouksen. Mutta, siitäkin tullaan selviämään. Näin on aina käynyt.
Puoluekokous tulee olemaan uusi elämys, koska kokousedustajien määrää korotettiin viiteensataan. On mielenkiintoista nähdä miten kokous etenee ja toimii. Me satakuntalaisethan silloin viime kerralla, kun sääntöjä muutettiin, vastustimme puoluekokousaikavälin lyhentämistä kolmesta vuodesta kahteen ja kokousedustajien määrän korottamista 300:sta 500:n.

Istuin puoluehallituksen pöydän ääressä kaksi kautta. Se oli mielenkiintoista aikaa. Sain kokea sekä sellaisen puoluehallituksen, jolloin puolueemme oli maan hallituksessa vastuussa että nykyisen, jolloin harjoitamme oppositiopolitiikkaa. Työskentelytavat ovat erilaiset.
Puoluehallituksessa olo on ollut fyysisesti raskasta, kolmekymmentä kokousta vuodessa keskellä viikkoa ja aloitusajankohdat pitkämatkalaisille hankalat. Ilman ymmärtäväistä työnantajaa se ei onnistuisi lainkaan. Kulkuyhteydet Porista  Helsinkiin ovat rassanneet negatiivisesti ja jos lentoliikenne vähenee tai loppuu vaikeuttaa se entisestään kulkuyhteyksiä pääkaupunkiseudulle.

Haluan kuitenkin tässä yhteydessä kiittää kaikkia yhteistyöstä puoluehallituskausieni aikana. Tyytyväinen olen monen asian eteenpäin viemiseen, mutta suuresti on lämmittänyt Porin Yliopistoasioiden hoito ja lain valmisteluissa puolueen näkökantojen luominen. Kiitokset kuuluvat etenkin Martti Sinisalmelle ja Harri Peltoniemelle, uskon, että meidänkin kädenjälkemme näissä asioissa tulee näkymään.

Kesä on tullut ryminällä ja taas hieman viilentynyt niin kuin Suomessa aina on koettu. Mutta ansaittu kesäloma odottaa Italian ja Tallinnan matkoina. Eestin Kalev pitää suuret liikuntajuhlat 110-vuotistaipaleen johdosta ja sinne meitä Satakunnan TUL:n ihmisiä lähtee linja-autolastillinen. Italiaan lähtevät Pietniemen valkosipulinsyöjät, yhdistyksen 20-vuotistaipaleen täyttymisen myötä. Tietysti Porin jazzit kruunaavat kotikaupungin kesänvieton ja tuttujen tapaamiset.

Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille
Esa J.Wahlman

28.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva