Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

EU-asiat puhuttivat eduskunnassa

SDP ajaa rahoitusmarkkinaveroa tarvittaessa EU:n kansalaisaloitteella

 

Eduskunta kokeili keskiviikkona EU-asioiden käsittelyn parantamista pitämällä yhteiskokouksen suomalaisten Euroopan parlamentin jäsenten ja hallituksen kanssa. Virkamiesten penkillä yhdessä suomalaismeppien kanssa istui myös EU:n komission työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari, unkarilainen László Andor, joka poikkeuksellisesti sai myös käyttää puheenvuoron eduskunnan salissa.
Yhteiskokouksen teemana oli valmisteilla oleva EU:n uusi talous- ja kasvustrategia Eurooppa 2020, joka EU-maiden päämiesten on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa pidettävässä huippukokouksessa. Puheenvuorojen sisältö vaihteli kuitenkin ilmastokysymyksistä Kreikan velkaongelmiin ja eduskuntaryhmien voimavaroihin EU-asioiden käsittelyssä.
Perussuomalaiset olivat valmiita romuttamaan koko nyky-EU:n ja palaamaan pelkkään vapaakauppa-alueeseen.

SDP:n ryhmäpuheenvuoron käyttänyt puheenjohtaja Jutta Urpilainen korosti myös Eurooppa-politiikan perustuvan arvoihin. SDP vaatii konkreettista köyhyyden vähentämistavoitetta uuteen talousstrategiaan.
Urpilainen mielestä myös globaalien rahoitusmarkkinoiden valvonnassa on päästävä vihdoinkin sanoista tekoihin.
– Eräs keskeinen keino kohdistuu rahoitusmarkkinaveroon.
Urpilaisen mukaan SDP on sopinut saksalaisen ja itävaltalaisen sisarpuolueensa kanssa, että ne ajavat rahoitusmarkkinaveroa uuden perussopimuksen mahdollistaman kansalaisaloitteen keinoin, jos se ei muuten etene.
Kansalaisaloitteeseen tarvitaan miljoonan EU-kansalaisen allekirjoitus.
Vihreiden ja perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoroissa tuettiin myös rahoitusmarkkinaveron toteuttamista.

Ennen yhteiskokousta toimittajille pidetyssä tilaisuudessa eduskunnan suuren valiokunnan, joka valtaosin vastaa EU-asioiden käsittelystä eduskunnassa, puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) totesi EU-asioiden käsittelytavan Suomessa olevan periaatteessa hyvän ja toimineen mallina muillekin.
– Suomessa on pidetty tärkeänä, että meillä on vain yksi kanta. Meillä on keinot huolehtia siitä, että eduskunnan kanta on tuo Suomen kanta, Tuomioja painotti.
Tuomiojan mukaan eduskunta aikoo kuitenkin parantaa etenkin ennakkovaikuttamista. Yhtenä kohteena on Euroopan parlamentti, jonka valta on kasvanut.
– Se tarkoittaa yhteydenpitoa eduskunnan ja Euroopan parlamentin valiokuntien ja poliittisten ryhmien välillä ja myös suomalaismeppien ja tarvittaessa muidenkin euroedustajien kanssa.
Suuren valiokunnan jäsenten puheenvuoroista kuulsi läpi se, että eduskunnan erikoisvaliokuntien jäseniltä kaivattaisiin suurempaa aktiivisuutta. EU-asiat jäävät valtaosin suuren valiokunnan jäsenten murheeksi.

Suomalaismepit korostivat eduskunnan, suomalaismeppien ja hallituksen yhteiskokouksessa yksituumaisen toiminnan tärkeyttä, jos asioihin halutaan vaikutta Suomen edun mukaisesti. Suomalaisilla kansanedustajilla ja europarlamentaarikoilla on kuitenkin erilaisiakin käsityksiä.
Euroopan parlamentti kiristi EU:n komission puheenjohtajalta Jose Manuel Barrosolta sitoumuksia parlmentin vaikutusvallan lisäämisestä, ennen kuin parlamentti antoi hyväksyntänsä Barroson jatkokaudelle. Nyt parlamentti pyrkii pukemaan sitoumuksia laillisesti sitovaan muotoon.
Suomen hallituksen ja myös eduskunnan mielestä ne kuitenkin lisäisivät parlamentin valtaa ohi sen, mitä EU:n perussopimuksessa on sovittu. Eduskunta tukee Suomen hallitusta siinä, että asia viedään EU:n tuomioistuimen ratkaistavaksi, jos parlamentti ja komissio koettavat sopia sitoumuksista vastoin EU:n perussopimusta.

Heikki Lehtinen/UP-uutispalvelu

25.5.2010 15:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva