Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Monelle riittää pohdittavaa

Kuva: Katsomosta: Monelle riittää pohdittavaa

Jääkiekkoilun 74. MM-lopputurnaus Saksassa on päättynyt ja Tshekki on uusi maailmanmestari, hei maailmanmestari. Eihän tässä näin pitänyt käydä? Koko homma oli kuin petattu Venäjälle, joka vielä kisojen aikana sai huippukovia vahvistuksia NHL:stä. Venäjän nimilista oli paperilla jopa monen mielestä parempi kuin joukkue Vancouverin olympialaisissa. Mutta yhtä kaikki – kumpaakaan turnausta Venäjä ei voittanut. Saksan kisojen hopeamitali ottaa varmasti Vjatseslav Bykovin ryhmälle koville, mutta ei tainnut helppoa olla Vancouverissakaan kun Kanada tuuletti idän ihmeitä.

Nyt jokaisen itseään kunnioittavan analyytikon kuuluu tehdä viiltäviä analyyseja, miksi Tshekistä tuli maailmanmestari. Ensinnäkin kotianalyytikon pelikirja aukesi taas oikealta sivulta! Tshekki teki MM-finaalissa maalin enemmän kuin Venäjä – siksi se on maailmanmestari. Tämä ei ollut itseään kunnioittavan analyytikon loppuraportti, vaan sohvaperunan jääkiekkotietämyksen päätelmä.
Taas tosiaan homma meni niin, että maalin enemmän pelissä tehnyt maa voitti ottelun.
Miksi näin kävi, jääköön sitten pohdittavaksi niille, jotka haluavat turvottaa päänsä moisella. Silti veikataan, että Vladimir Ruzickan ryhmä pelasi joukkueena, joka eteni finaaliin sen pisimmän mahdollisen kaavan (kolme rankkarikisavoittoa) ansiosta. Tällä kertaa finaalissa Tomas Vokoun oli herra ja hidalgo ja ei pidä unohtaa, että numeroa 68 (kyse on tärkeästä vuosiluvusta 1968 – lapset katsokaa historian kirjasta) pelipaidassaan kantava Jaromir Jagr pystyi edelleen hämmentämään ja sai finaalissa jopa Jari Levosen antamaan Aleksei Jemelinille 5+20 minuuttia (automaattinen ulosajo) mielestäni täysin oikeasta taklauksesta.
Kun lisätään vielä halu voittaa joukkueena Venäjän huippuyksilöt, niin siinä ne mestaruuden kulmakivet olivat.
Ugh, olen puhunut!

Todellinen yllätys
Saksan MM-kisoissa asiantuntevia jääkiekkokommentteja antoi NHL-seura St. Louis Bluesin varatoimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen, mutta kisojen suurin yllätys kuultiin heti Tshekin kansallislaulun soimisen jälkeen.
Kekäläinen on SM-liigaseura Helsingin Jokerien toimitusjohtaja seuraavat viisi vuotta ja hommaa hoitanut Keijo Säilynoja siirtyy konsernijohtajaksi. Maallikko ei edes uskalla arvailla kuinka paljon Jokerien omistaja Harry Harkimo joutuu Jarmolle pulittamaan. Siihen ei ihan euron juusto taida riittää?
Toisaalta, onko varatoimitusjohtajan palkka NHL-seurassa niin heikko, että suomalainen SM-liigan seura pystyy ostamaan sopimuksen irti? Sanotaanko jo kauden tässä vaiheessa, että Jokerit on ensi kauden 2010–2011 ylivoimaisesti suurin mestarisuosikki.
Tosin MM-kisoissa Venäjäkin hävisi sen ainoan ottelunsa vasta finaalissa, joten ei tullut – Väinö Linnan tuntematonta sotilasta lainaten – paraatimarssia Uraliin. Tai sitten se vasta tulikin?
Joka tapauksessa Kekäläisellä on jääkiekkotietämystä vaikka muille jakaa ja näyttää siltä, että joukkueen rakentaminen Hannu Jortikalle on jo alkanut. Tosin miten Jortikka ja Kekäläinen tulevat toimeen, on sitten sen ajan murhe – eikä meitä Satakunnan SM-liigajoukkueiden kannattajia liiemmin hetkauta.

Kommentaattorit
Muistan takuuvarmasti tällä palstallakin useampaan otteeseen pohtineeni sitä, mistä Jääkiekkoleijona no 71, Juhani Tamminen, ammentaa sen loputtoman energiansa, joka hänestä pursui. Ehkä vähän jopa varoittelinkin, että kun mies toimii kommentaattorina, kirjailijana, päävalmentajana, yritysvalmentajana sekä kolumnistina, niin ikäraja saattaa tulla vastaan.
Eikä tuossa tietenkään ollut kaikki ne hommat joita Tami ehti hoitamaan. Mutta nyt Tamminen täyttää 60-vuotta (huomenna) ja edessä on rauhallisempi työtahti, sillä työuupumus iski salaa myös Tamiin, jonka viime kausi Vaasan Sportissa oli ehkä se viimeinen rasti burn outin puhkeamiselle.
Näitä jääkiekon MM-kisoja Tamminen seurasi tarkasti, koska itse ei enää toiminut YLEn asiantuntijana. Tamin mielestä studion asiantuntijoina oli riskaabelia käyttää kahta pelaajaa, jotka olivat Ville Peltonen sekä Tuomo Ruutu, koska he edelleen ovat joukkueen jäseniä eivätkä ulkopuolisia tarkkailijoita.
Tähän voi tosin jatkaa sen, että hyvinhän pelaajat osansa vetivät, mutta tiimin ehdottomasti heikoin lenkki oli valmentaja Sakari Pietilä, joka ei millään malttanut olla keskeyttämättä edellistä puhujaa. Studion helmi oli Lahden Pelicansin omistaja, ex-maalivahti Pasi Nurminen, joka ei missään vaiheessa mennyt tosiasioiden ohi. Nurmiselta erittäin hienot puheenvuorot, joita ei edes professori Pietilä pystynyt pilaamaan. Ehkä myös Sakke oppi itse siinä sivussa?
Tammisen pointti nykymaajoukkueemme tilasta oli maalinteon vaikeus. Tamin mukaan luontaisen maalintekijän ominaisuuksia pitäisi kehittää joka tasolla.
Täytyy silti ihmetellä, että NHL:ssä maaleja tehneet Jussi Jokinen sekä Antti Miettinen jäätyivät maalin edessä niin kuin Mestiksen hyökkäävä puolustaja. Joku totesi näsäviisaasti niille, jotka vaativat Jokista Vancouveriin, että sieltä tuli ilman Jussia mitali, mutta Jussin kanssa MM-kisoissa jäätiin ilman mitalia. Tiesihän Jukka Jalonen ja Jari Kurri keitä NHL-miehiä olympiakisoihin valitsivat.

Velttoilijoiden valtakunta
Ugh, sveitsiläisen Klotenin urheilutoimenjohtaja (toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella?) Alpo Suhonen antaa palaa myös kunnolla jääkiekon MM-kisojen joukkueestamme. Oli katsojan onni (ehkä), ettei Ape tehnyt Inka Heneliuksen kanssa vierailua Kölnin tuomiokirkkoon.
Viime vuoden Sveitsin MM-kisojen museoretket jäivät kyllä mieleen – museoista Ape tiesi paljon, mutta jääkiekosta hän väittää tietävänsä sen, että Saksan MM-kisojen suomalaispelaajat olivat erittäin huonokuntoisia. Toki päävalmentaja Jalonen ilmaisi saman, mutta lievemmin.
Suhonen toimi Porin Ässien päävalmentajana ja Ässien punttisali pääsi julkisuuteen. Kun Ape meni ensi kertaa Ässien käyttämään punttisaliin, niin näky oli hirveä: pitkään käyttämättömänä ollut Sali oli täynnä tyhjiä kaljapulloja, hiiriä ja rottia. Meikäläinen näki Ässien pelaajat – monesti – Mika Pieniniemen johtamina punttisalilla – Porihallissa – enkä toden totta havainnut ainakaan rottia!
Kun joukkueen harjoittelusta on kyse, niin ehkä päävalmentajalle kuuluu SM-liigassa myös A-nuorten liigajoukkue. Kun peliä edeltävässä infossa Suhoselta kysyttiin, että aiotko kokeilla nuorissa maaleja sylkevää Mika Niemeä aikuisten SM-liigaottelussa? Suhonen vastasi kysymyksellä: kuka on Niemi?
Asia on totta – sen vahvistavat monet kuulijat – joten minkälaisen kuvan paikallinen media sai Ässien päävalmentajasta, jonka suosikkiaihe oli SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen. Tosin sai Buddhakin osansa. Mitä tästä kaikesta pitäisi jälkikäteen ajatella – eikä siinä todellakaan ollut kaikki.
Muuten, siinä olen Apen kanssa täsmälleen samaa mieltä, että pelikirjahössötykset ja kaikenmaailman nettivideotoimittajien analyysit ovat paskapuhetta. Jokaisen joukkuelajin huipulle pääsee vain ja ainoastaan kun oma fysiikka on kunnossa – muu menestys tulee sen myötä.

Uskomaton valmentaja
Jos nyt siirrytään kätevästi Bengt-Åke Gustafssonin MM-kisojen pronssiottelun loppupelleilystä oikeisiin valmentajiin, niin esiin nostetaan FC Internazionale Milanin valmentaja José Mourinho ja FC Bayern Münchenin valmentaja Louis van Gaal.
Kumpikin heistä oli valmentanut joukkueensa maansa mestaruuteen sekä ottaneet myös Cup-kannun. Nyt Real Madridin kotistadion Santiago Bernabéulla kumpikin valmentaja haki joukkueensa kanssa triplaa eli Mestarien liigan voittoa. Ja kummallakin oli alla mestaruus toisessa seurassa, joten Ernst Happel ja Ottmar Hitzfeld saisivat varmuudella kolmannen legendan trioon.
Mourinho valmensi Mestariksi puskista FC Porton ja van Gaalilla oli homma avattu Ajaxissa, jossa Jari Litmanenkin hieman auttoi.
Nyt viimeistään Mourinho on nostettava valmentajaeliittiin ja kaiken lisäksi ilman omaa pelaajauraa. Ei siis tarvitse kysellä, kuten entinen valmentaja, että montako liigaottelua sinä olet pelannut. Ellet yhtään, niin ulos täältä!
Mourinho loi finaaliin taktiikan Interille, jota eivät saksalaiset pystyneet painostuksestaan huolimatta murtamaan. Nopeat vastaiskut ja Diego Milito tempaisi kahdesti. Inter ansaitsi voittonsa ja kirjailija Jukka Pakkanen sai faniudelleen täyttymyksen. Ei Pakkanen joutunut sitä odottamaan kuin 45 vuotta.
Totta siitä tekivät José sekä Diego. Näin on hyvä!

Jarmo Liuhala

25.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva