Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Olkiluodon vuosihuolto lisää sähkötehoa

Kuva: Olkiluodon vuosihuolto lisää sähkötehoa

Työvoima: Suomalaiset osaavat vuosihuollon, 83 prosenttia työntekijöistä Suomesta

Olkiluodon ykkösyksikössä uusitaan tämän vuoden vuosihuollon aikana keskeisiä turbiinitehoon vaikuttavia osia. Osien vaihdon ansiosta turbiinilaitoksen hyötysuhde paranee niin paljon, että laitosyksikön nettosähköntuottokyky lisääntyy 25 megawattia.
Ykkösyksikön vuosihuolto on nyt kaikkien aikojen mittavin. Vuosihuollossa vaihdetaan muun muassa kaikki neljä matalapaineturbiinia, generaattorin jäähdytysjärjestelmä, päävesipumput, turbiinilauhduttimen sisäpuoliset väliottolinjat sekä reaktorin höyrylinjojen sisemmät eristysventtiilit.
Rahassa mitattuna uusiminen on koko 30-vuotisen laitoshistorian suurin ja sen kokonaiskustannukset nousevat noin 160 miljoonaan euroon. Vuosihuollon jälkeen laitoksen tekninen käyttöikä lasketaan olevan jälleen 40 vuotta.
- Laitokset ovat nyt 30 vuoden ikäisinä paremmat kuin uusina, vakuuttaa tuotantojohtaja Mikko Kosonen.
Ykkösyksikön vuosihuolto kestää tänä vuonna suunnitellusti toteutuessaan 26 vuorokautta. Ensi vuonna vastaavat työt ovat edessä kakkosyksiköllä. Kosonen uskoo sen toteutuvan ykkösen opeilla ensi vuonna nopeammin.
TVO:ssa on tutkailtu myös reaktoritehon korottamista, mutta päätöksiä siitä ei ole tehty. Kosonen kertoo sen olevan mahdollista, mutta reaktoritehon nostaminen edellyttäisi koko prosessin uusimista.
Nyt tehtävät uudistukset ovat askel siihen suuntaan, mutta reaktoritehon nostaminen vaatisi vielä suuret lisäinvestoinnit, minkä takia asia on jäänyt mietintävaiheeseen.

Toisin kuin OL3-projektissa, vuosihuolloissa työt tehdään pääosin suomalaisvoimin. Vuosihuoltoon osallistuu noin 1 600 henkilöä, joista 1 200 on suomalaisia. Turbiinilaitoksen tekee ruotsalainen Alstom ja ruotsalaisia työntekijöitä vuosihuollossa on 171 henkilöä.
Alstomin töistä vastaava Juha Jalava kertoo työn olevan tarkkaan ennalta suunniteltua ja aikataulutettua. Hän laskeskelee turbiinilaitoksella olevan yli kymmenen työkohdetta, jotka on aikataulutettu tunnin tarkkuudella.
- Muuten työt seisovat, kun työntekijät joutuvat odottamaan esimerkiksi nosturia, tarkentaa Jalava.
Hän laskeskelee työmaalla olevan samanaikaisesti 70-80 työntekijää.
Vuosihuollon laitteiden vaihdossa poistetaan käytöstä tonneittain metalleja. Kosonen kertoo metallin menevän puhdistuksen jälkeen romutuksen kautta uudelleen sulatettavaksi.
Kosonen kertoo, etteivät muutostyöt rajoitu vain vuosihuoltojen ajalle. Valmistelevia töitä tehdään myös käytön aikana, jotta kaikki olisi mahdollisimman pitkälle valmisteltu ennen vuosihuoltoa. Suunnitelmissa hän kertoo mentävän noin kymmenen vuotta etuajassa, jotta kaikki laitteet ja luvat saataisiin varmistettua ennen vuosihuoltoa.
Kakkosyksikössä tehtiin tänä vuonna normaali polttoaineen vaihdos-seisokki, jonka aikana valmisteltiin myös ensi vuoden suurta uudistamistyötä.

Jouko Veijonaho

25.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva