Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin kaupunki puoltaa Selkämeren kansallispuiston perustamista

Tyytyväisyyttä: Laki estäisi lopullisesti Morenian soranoton Yyterinharjusta

 

Lakiesitys Selkämeren kansallispuiston perustamisesta Satakunnan ja Uudenkaupungin edustan merialueelle saa Porin kaupungilta lähes varauksettoman puollon. Ympäristöministeriölle antamassaan lausunnossa Porin kaupunginhallitus oli maanantaina erityisen tyytyväinen siihen, että laki estäisi lopullisesti Morenia Oy:n kaavaileman soranoton merenpohjasta Yyterinharjun alueelta.
Kaupunginhallituksen eilinen lausunto noudattaa Porin ympäristöviraston lausuntoa, jossa kauan odotetun kansallispuiston toteuttamista puolletaan.
Selkämeren kansallispuisto on Porin mielestä mahdollisuus, jonka avulla hieno, mutta paikallisillekin asukkaille kohtalaisen tuntematon porilainen saaristo- ja rannikkoluonto saadaan paremmin esittelyyn rajoittamatta alueen nykyistä käyttöä kohtuuttomasti.

Kansallispuisto nähdään Porissa matkailullisena vetovoimatekijänä, mutta samalla se huomioi arvokkaan saaristo- ja rannikkoluonnon suojelun lisäksi riittävällä tavalla alueen perinteisten käyttömuotojen, kuten kalastuksen intressit.
Kaupungin mielestä lakiesityksen erityispiirteenä onkin ammattikalastuksen etujen huomioiminen kansallispuiston alueella.
- Käytännössä tämä tarkoittaa luonnonkalakantojen suojelua ja elvyttämistä suojelemalla niille tärkeitä lisääntymisalueita, kalastukselle haitallisten eläinlajien kantojen sääntelyn mahdollistamista ja kalastuksen sallimista rauhoitussäännösten estämättä valtion yleisillä vesialueilla. Kansallispuistoon liittyvillä valtion ns. yksityisillä vesialueilla kalastus on luvanvaraista, kuten tähänkin asti. Ammattikalastuksen edut on näin ollen turvattu lakiesityksessä riittävällä tavalla, lausunnossa todetaan.
Kaupunki pitää hyvänä myös sitä, että vesilintujen metsästys on sallittu Porin edustalla Porissa vakinaisesti asuville, mikä on omiaan rauhoittamaan alueella ajoittain esiintynyttä asiatonta ammuskelua.

Tyytyväisyyttä kaupungin päättäjissä herättää sekin, että lakiesityksen rajaus mahdollistaa suunniteltujen merituulivoimala-alueiden toteuttamisen Porin edustan merialueelle. Porin sataman väylätöihin liittyvät ruoppausmassojen läjitysalueet jäävät myös kansallispuistorajauksen ulkopuolelle.
Lausunnossa arvostellaan lakiesityksen 5. pykälän muotoilua hylje- ja merimetsokantojen säätelystä, johon ei riitä pelkkä Metsähallituksen lupa, vaan siihen tarvitaan myös ympäristöviranomaisten lupia.
Lakiesityksessä puhutaan Säpin muflonikannan vähentämistarpeesta, mutta Porin mielestä siihen ei ole tarvetta. Lausunnossa pidetäänkin tarpeellisena, että muflonien lisäruokinta mahdollistetaan jatkosakin.
Kaupunginhallituksen eilisessä kokouksessa lausuntoon lisättiin vielä keskustan ja kristillisten vaatima huomautus, jonka mukaan paikallinen metsästyskulttuuri tulisi ottaa laissa huomioon. Lakiesitys pitkälti lopettaisi metsästyksen alueella.

Jukka Vilponiemi

25.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva