Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Palaset

Kuva: Palaset

Viime viikkojen tapahtumat erityisesti puoluekokousasioiden parissa ovat herättäneet meissä kaikissa varmasti monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiäkin. Ovatko kaikki palaset kohdallaan ja kokonaisuus kirkkaana mielessä? Ajatuksia kirkastaakseni, kävin läpi kirjoituksiani vuosien varrelta ja keräsin sieltä minulle tärkeitä asioita yhteen. Palasista syntyi kuva, joka on mielestäni kokoamisen arvoinen.

Arvot. Sosialidemokraattiset arvot ovat edelleen liikkeemme perusta. Pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnan mallista ja arvostuksista ei voida luopua. Vapaus, solidaarisuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat asioita, joihin nojataan tulevaisuudessakin. Jotain punaista ja samalla isänmaallistakin ovat 1800-luvulla syntyneen Oskar Merikannon säveltämän Työväen marssin sanat. (Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain punaista… 29.5.2008)

Hyvinvointiohjelman toteuttamiseen liittyy hyvinvointitalouden osaaminen. Tällöin sijoitukset palveluihin ja hyvinvointiin nähdään pitkän aikavälin investointina eikä pelkästään taloutta rasittavana yksittäisenä menoeränä. Ajatusmallin omaksuminen on suuri haaste kuntataloudessamme, joka on joutunut taistelemaan jo pitkään yhä niukkenevien varojen kanssa.
Riittävät resurssit mahdollistavat tekevät kädet. Palvelut syntyvät ihmisistä. Näin hyvinvoiva talous auttaa myös ihmisiä voimaan paremmin. Minun unelmani on yhteiskunta, joka välittää. Onko meillä oikeastaan enää varaa edes olla välittämättä? (Hyvinvoiva talous, hyvinvoiva ihminen 7.10.2008)

Puoluetyö, nyky-yhteiskunta ja perheet. Puolueillakin on peiliin katsomisen paikka. Hyvin moni näistä nimittäin laskee puoluetyön ns. kenttäkierrosten varaan. Uskallan väittää, että aika on jo osin ajanut ohi ”tupailtojen” tai ”seurojen”. Nyky-yhteiskunnassa työtä tekevän ja perheellisen on vaikea sitoutua tähän. Olipa kyseessä sitten poliitikon tai potentiaalisen osallistujan näkökulma. Moni haluaa rauhoittua viikonloppuna perheen parissa.

Haluaisin edelleen uskoa, että työ, perhe ja politiikka on mahdollista yhdistää. Asioiden on silti muututtava, aikakin on muuttunut. Muussa tapauksessa tämä suuntaus saattaa jatkuessaan vaikeuttaa yhä syvemmin naisten osallistumista ja innostusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä ei voi olla minkään modernin yhteiskunnan etu missään tapauksessa. (Sydänjää vai jääsydän 26.1.2010)

Vuorovaikutus ja kiitollisuus. Loppujen lopuksi ehkä eniten ajattelemisen aihetta saattaakin olla siinä, miten organisaation sosiaalista eli vuorovaikutuksellista puolta hoidetaan ja johdetaan. Asioita ja kirjatietoa voi opetella, mutta ihmisten välisen vuorovaikutuksen hallinta on haasteellisempaa. (Hyvä johtaja 15.3.2009)

Yllättävää kyllä, erään psykoterapeutin mukaan kaikkein kiitollisimpia ovat ihmiset, jotka ovat selvinneet ongelmista ja vaikeuksista. Tällöin ei välttämättä elämässä ole enää mikään kovin itsestään selvää ja elämän hienous todellakin on jo nautinto itsessään. Syntyy jotakin, josta todella voi olla kiitollinen. (Kiitollisuuden aakkoset 14.9.2009)

Yhteistyö. Pingviinitarinassa johtajapingviini piti puheen. ”Pingviinitoverit, meille on nyt asetettu haaste, johon meidän on pakko vastata. Ja mehän totisesti vastaamme! Siinä tapauksessa on tärkeämpää kuin koskaan ennen muistaa, keitä oikeasti olemme.” Johtajapingviini puhui joukolleen yhteisöllisyyden puolustamisesta sekä toisten kunnioittamisesta. Meidän on löydettävä asiat ja esteet muutoksen tiellä, edettävä sinne yhdessä ja yhtenäisinä parempaan tulevaisuuteen uskoen. (Oppia pingviineiltä 18.11.2008)

Perhe ja elämä. On lämmin. Muutama pilvenhattara seilaa sinisellä taivaalla. Isäni opetti minulle jo hyvin pienenä taidon katsella pilviä ja käyttää mielikuvista. Olen melkein varma, että taivaalle piirtyy Muumipeikko kukka kädessään. Poikani huikkaa laiturilta kepin uiton lomasta, että taivaalla näkyy aivan varmasti elefantti. Grilli savuaa ja joku heiluttaa ohiajavasta veneestä. (Kesäisiä ajatuksia 27.6.2008)

Minäkin olen äiti. Mikään maailmassa ei voita hetkeä, kun poika kietoo kädet kaulan ympärille ja laittaa posken poskeani vasten. Oman äitini tavoin haluan olla lapselleni se ihminen, jonka rakkauteen hän voi aina luottaa. (Äiti 26.5.2009)

Kokonaisuus? Hyvä suunta ja politiikka sisältävät mielestäni perusarvoja, aitoa yhteistyötä, avoimuutta ja rohkeutta kohdata hankaliakin tilanteita sekä erilaisia ihmisiä ja ajatuksia. Syntynyt kuva muistuttaa siitä, miksi tätä työtä tehdään. Mutta näemmekö kirkkaasti syntyneen kokonaiskuvan? Rohkenen väittää, että sen avulla saattaisi nimittäin löytyä yhteisymmärrys henkilövalinnoissakin.

18.5.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva