Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tehy pyristelee kohti omaa sopimusta

Kuva: Tehy pyristelee kohti omaa sopimusta

Viime torstaina alkanut Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto puree jo vanhusten- ja mielenterveyspalveluissa. Potilaat joutuvat odottamaan myös kiireettömiä leikkauksia aiempaa kauemmin.
Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara kertoo, että järjestö hakee työtaistelulla omaa sopimusoikeutta. Tarvittaessa työtaistelua ollaan valmiit laajentamaan.

Kuva: Hoitajat haluavat oman sopimuksen.

Nyt ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä ovat HUS:n, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun kaupungit.

Työnantajapuoli Kunnallinen työmarkkinalaitos katsoo, että Tehyn tulee yhtyä kunnalliseen pääsopimukseen KVTES:een kuten viimeksikin erillisellä lisäpöytäkirjalla. Allekirjoituksen voi työnantajapuolen mukaan tulla jättämään koska tahansa.

Sopua kiistaan haetaan seuraavan kerran ensi maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Ulkopuolisesta kiista saattaa näyttää oudolta, sillä kunnalliseen virka- ja työehtosopimukseen tulleista tekstimuutoksista ei ole Tehyn ja KT:n välillä erimielisyyttä. Palkatkin on sovittu vuoteen 2012 saakka. Kysymys on sopimusoikeudesta.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen sanoo, että uusia sopimuksia kunta-alalle ei hyväksytä.

– Päinvastoin. Pitkällä aikavälillä alakohtaisten sopimusten määrää on tarkoitus vähentää.

"Erillissopimus ei tule kyseeseen"

Nykyisin erilliset työehtosopimukset tehdään lääkäreiden, opettajien, teknisten ja tuntipalkkaisten kanssa. Muut kuuluvat pääsopimuksen piiriin.

Jalonen tähdentää, että erillissopimukset kattavat kaikki alan työntekijät.

– Tehyn jäsenistö kattaa vain vajaat puolet kuntien hoito- ja hoivahenkilöstöstä. Jos me teemme erillissopimuksen, haluamme alalle takeet työrauhasta. Tehy ei sitä yksin pysty takaamaan.

KT:n mukaan Tehyn työtaistelu on järjestöllinen eikä koske työehtoja.

– Kunnissa haetaan tuottavuutta sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöstä. Ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa järjestöllisiä esteitä palveluiden tuottamiseen. Tehy ajaa suhteettoman kovilla paukuilla ottaen huomioon, mikä on kiistan ydin. Kuntalaiset tästä kärsivät, Jalonen sanoo.

UP/Birgitta Suorsa

 

Tehy toivoo hoitoalalle suurliittoa

Kiista juontaa vuoden 2007 Tehyn työtaisteluun, jolloin järjestö erosi Superin kanssa muodostamastaan neuvottelujärjestöstä ja irtautui samalla kunta-alan pääneuvottelupöydästä.

Tuolloin sovittiin pitkästä palkkarauhasta, joka päättyy vasta vuonna 2012. Sitä edelsi Tehyn julistama joukkoirtisanoutumisuhka. Eduskunta puuttui peliin säätämällä väliaikaisen potilasturvalain. Sopu löytyi lopulta sovittelulautakunnan avulla.

Tehyn mukaan nyt on kiinni vain kolme kohtaa työehtosopimuksesta: tuloksellisuuserä ensi syksynä, henkilöstön määrään perustuva erä ensi keväänä ja pääsopimuksen palkankorotusten yhteensovittamispykälä. Kaikki muut asiat ovat auki.

– Emme hae muutoksia teksteihin. KVTES:een tulleet sisällöt sopivat, mutta me haluamme allekirjoitusoikeuden. Haemme pitkällä tähtäyksellä koulutetun hoitohenkilöstön omaa työehtosopimusta, edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.

Hän muistuttaa, että koulutetulle hoitohenkilöstölle tullut palkankorotus oli vaikea ohjata oikeaan paikkaan.

- Fiksuinta olisi, että olisi yksi iso liitto hoitohenkilöstölle. Se ei ole saanut erityisesti vastakaikua muista liitoista, Maarianvaara kertoo.

Tehyn mukaan järjestöön kuuluu noin 140 000 jäsentä.

UP

12.5.2010 10:40

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva