Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Paniikkitunnelmia

Kuva: Paniikkitunnelmia

Kuka olisi uskonut, että yksi kymmenen miljoonan asukkaan valtio saa koko maanosan rahamarkkinat sekasortoon. Niin vain on nyt päässyt käymään Euroopassa.

Lähipäivät näyttävät, onnistuivatko EU:n valtiovarainministerit hätäkokouksessaan luomaan euromaille sellaisen kriisilainajärjestelmän, että rahamarkkinat rauhoittuvat ja usko euroon palautuu. Muussa tapauksessa uhkaa uusi talouskriisi entisen päälle.

Kaksi vuotta sitten amerikkalaispankkien romahdus sysäsi liikkeelle maailman laajuisen laman, jonka kourissa vieläkin kärvistelemme. Moni suomalainenkin on saanut omassa selkänahassaan tuntea amerikkalaispankkien holtittoman rahankäytön.

Vielä ei ole näkyvissä, millaisia heijastusvaikutuksia Kreikan velkaongelmalla todellisuudessa on suomalaiseen arkeen, mutta se tiedetään jo, että välitön hätäapu maksaa suomalaisille 300 euroa per asukas.

On elettävä siinä toivossa, että 750 miljardin euron suuruinen vakuusrahasto tai millä nimellä sitä kutsuttaneenkaan, onnistuu vakiinnuttamaan euron kurssin ja pitämään euroalueen rahavirrat liikkeessä.

Se vaan tässä ottaa pannuun, että esimerkiksi Kreikassa on eletty kuin pellossa. Nyt sitten odotetaan muita maksajiksi, koska Kreikasta tuskin on oman taloutensa korjaajaksi.

Kriisin suuruus paljastui viime syksynä, kun maassa vaihtui hallitus. Kävi ilmi, että Kreikka oli keplotellut itsensä Euroopan yhteisvaluutan jäsenyyteen väärin perustein. Oli vähän manipulolitu tilastoja ja saatu maa sopeutettua filunkipelillä emukriteereihin.
Kreikkalaisia pidettiin ennen rehellisenä kansana, mutta nyt tuskin voi sanoa enää samaa. Siitä ovat populistinen politiikka ja laajasti korruptoitunut hallinto pitäneet huolen.

Kreikan velkoja maksellessa palaa suomalaistakin rahaa 1,6 miljardia, vaikka omassakin maassa olisi korjattavaa.
Muuta vaihtoehtoa ei kaiketi ole kuin maksaa, ettei edessä olisi vieläkin pahempaa.

Silti vastaamatta jää vieläkin, saivatko euromaat mittavalla kriisipaketillaan vieläkään lopullista niskalenkkiä markkinapelureista.

Viime aikojen kotimaiset poliittiset tapahtumat ovat tuoneet pitkään politiikkaa seuranneen mieleen Kekkosen ajat. Yksi puolue määräsi silloin, yksi puolue määrää nytkin.

Miten muuten on ymmärrettävissä, että maalle valitaan pääministeri keskustapuolueen puoluekokouksessa? Aika pitkälle demokraattinen järjestelmämme venyy ja paukkuu, kun tällaista pidetään itsestäänselvyytenä.
Säännön ilman poikkeusta pitäisi olla, että kun pääministeri eroaa, koko hallitus eroaa. Pitävätkö valtiosääntöasiantuntijammekin maan pääministerin valintaa vain keskustan sisäisenä asiana?

Aika omituisiin aikoihin on eletty.

Matti Vanhasen ilmoitettua joulukuussa luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta ja mahdollisesti myös pääministerin paikasta, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti, ettei pääministerin vaihdos ole mikään läpihuutojuttu.

Vaan näyttääpä olevan, koska toisen suuren hallituspuolueen puheenjohtaja ei ole asiaan enää palannut.

Ilmeisesti suurliikemiesten suurella rahalla maalle muodostamasta porvarihallituksesta on muodostunut kokoomukselle niin pyhä asia, että se halutaan pitää pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Hallituskumppaneita ei paljoa kiinnosta, kenet keskusta maan pääministeriksi nostaa. ”Koha hänes on”, sanoi entinenkin mies.

Vanhasella on vahvat näytöt siitä, että pääministeri istuu kuinka kauan tahtoo, vaikka rypisi millaisissa skandaaleissa. Muualla pääministerit ja ministerit ovat tällaisissa tapauksissa lentäneet kuin leppäkeihäät.

Ilmeisesti vaalirahasotku oli kuitenkin kolmannesta pääministerikaudesta haaveilleelle Vanhaselle lopulta liikaa.
Pahinta kaikessa on ollut, että kansalaisten usko koko politiikan moraaliin ja poliittiseen uskottavuuteen on ollut koetteella kovemmin kuin vuosikymmeniin.

Monet ovat vaatineet vaalirahaskandaaleissa rypevän hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Porvaripuolueet ovat kuitenkin laskeneet, että kun eduskuntavaaleihinkin on aikaa enää vajaa vuosi, kannattaa toivoa ihmettä ja olla jäljellä oleva aika vaikka aidanseipäänä.
Kun maailmalta pukkaa talouskriisiä toisensa päälle, löyhässä hirressä olo rupeaa hallituksestakin varmasti ennen pitkää tuntumaan tuskalliselta.

Ulla Turkki

11.5.2010 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva