Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kohtuullisia muutoksia

Kuva: Katsomosta: Kohtuullisia muutoksia

Jääkiekon MM-kisat alkavat Suomen osalta huomenna, mutta jääkiekossa päähuomion tällä viikolla varastivat kuitenkin SM-liigaseurojen ensi kauden rakennusprojektit, joissa pääosassa olivat – tälläkin kertaa – Helsingin suuret ja mahtavat, Jokerit sekä HIFK. Vasta ensi kausi näyttää, ovatko pojat oppineet. Jälleen vaikuttaa siltä, että kovia nimiä liittyy stadin ryhmiin, mutta rakentuuko näistä kummastakaan joukkue, onkin toinen juttu.

Maallikkoa hämmästyttää, että Jokerien omistaja Harry Harkimo ruotii erittäin kovin sanoin seuran menneitä kiekkovuosia, vaikka taitaa itse olla se lopullinen sekä päättävä takapiru. Kuitenkin rahaa paloi ja tulos oli hinta/laatusuhteeltaan SM-liigan huonoin. Viimeinen Matti Virmasen niitti oli Bates Battaglian sekä Michael Nylanderin hankinnat, joita päävalmentaja Hannu Jortikka ei hyväksynyt alkuunkaan – ja siitä alkoikin alamäki.
Nyt Jortikka valitsee pelaajat ja alku oli jopa maltillinen. Huippunimiä ovat Ossi Väänänen ja Ilari Filppula, mutta muut ehkä tarkkaankin harkittuja. HPK:sta tuli Ville Hämäläinen, Jokipojista Antti Kerälä ja KalPasta maalivahti Mika Järvinen. Mutta olkaa huoletta – tässä olivat vasta alkupalat!
HIFK hankki Ville Peltosen ja siinä onkin kova luu. Päävalmentaja Kari Jalonen herkuttelee jo nyt ajatuksella ykkösketjusta Mikael Granlund - Peltonen - Juha-Pekka Haataja. Ka, mikäettei, kova ketju! HIFK:n yksi ongelma menneellä kaudella oli maalin suulla. Nyt sen tilkkii voittava maalivahti Juuso Riksman.
Tappara on muutosten kourissa. Päävalmentaja Mikko Saarinen lopettaa ja tilalle nostettiin Petteri Mattila ja kakkoseksi iki-ilves Sami Hirvonen. No, paikkaamista pelaajistossa riittää, sillä Jori Lehterän, Jonas Enlundin sekä Ville Niemisen hylkääminen että Janne Ojasen lopettaminen ovat vaikeita paikattavia. Mahtaisiko Niemistä kiinnostaa Satakunnan suunta?
No, nuo ovat Helsingin ja Tampereen murheita. Enemmän kiinnostaa se, rakennetaanko Porin Ässät sekä Rauman Lukko huolella – siis joukkueeksi. Uskon muuten, että Ässät on ensi kauden yllättäjä ja piste.

Se on sitten MM-kisojen aika
Suomen jääkiekkoleijonien alkusarjan ottelut alkavat huomenna Kölnissä ja vastustajana on Tanska. Miten Suomen menestymistä pitäisi arvioida – nyt kun tiedetään muidenkin joukkueet. Erään viikkolehden mukaan Suomen suurimmat odotukset on siinä, kun Jussi Jokinen on mukana – puolen kiekkosuomen pyynnöstä, ihan mitaleille asti.
En tosin itse muista milloin Jokinen olisi onnistunut Leijonapaidassa. Sitä onnistumista ei tapahtunut Tukholman EHT-turnauksessa, joten katsotaan, josko nyt nalli napsahtaisi? Samainen aviisi lyttää kyllä Jukka Jalosen ryhmän toimintaedellytykset Saksan kisoissa, koska päävalmentajalta puuttuu selkätuki, jonka pitäisi olla liiton puheenjohtaja Kalervo Kummola.
Tuskin Kummolan Kale tekee näissä kisoissa yhtään maalia, joten se tehtävä on jätettävä sitten Jokiselle ja kumppaneille. Jokinen on 30 maalin NHL-pelaaja, joten onnistumisen aika on nyt kun kerran Vancouverin olympialaisten valitsematta jättäminen on annettu Jaloselle anteeksi. Miksihän Jalonen on joutunut selittelemään tätä Jokisen valintaa? No siksi, että pelikirjamiehet totesivat hänen joukkueeseen kuuluvan.
Nyt tosin Petterin silmätikuksi on joutunut Vesa Rantanen, joka on kääntänyt pelikirjastaan uuden sivun. Petteri, tuo kaikkien jääkiekkoilun osa-alueiden asiantuntija, lyttää Rantasta oikein kunnolla. Jos hän – aivan julkisesti – on ilmoittanut, että kyseessä on eräänlainen Jukka Rönkä-avustajarooli, niin sitä voisi kutsua jopa melko pahasti. Sana alkaa h-kirjaimella!
Tänään pelataan MM-kisojen avausottelu Gelsenkirchenissä ulkoilma-areenalla. Paikalle odotetaan jo 76!p000 katsojaa. Ehkä Saksassa, joka on jalkapallomaa, tavoite on sitten liian suuri. Mutta ilta on aamua viisaampi.

Pitäähän pistää pää pölkylle
Vaikka jälleen kuulemma puoli kiekkokansaa hämmästelee sitä, että Mikael Granlund jätettiin valitsematta, niin ihan kohtuulliselta meikäläisen katsantokannan mukaan Suomen kisajoukkue vaikuttaa.
Ei siellä suomalaisia tähtiä vilise kuin Otavassa, mutta nyt matkassa taitaa olla henkisesti kypsä joukkue, joka toteuttaa myös valmentajan laatimat pelisysteemit. Meikäläinen laati ne valmiiksi jo alkusarjaan. Avausottelussa Tanskaa vastaan pitää juuttien sumppupuolustus murtaa ja tehdä siinä ohimennen vähintään seitsemän maalia. Sovitaan, että ketju Sami Kapanen - Petri Kontiola - Juhamatti Aaltonen tekee niistä kolme.
Saksa voi olla hieman kovempi pala, mutta kyllä senkin pitää kaatua, koska avausottelu on takana. Ehkä tässä pelissä Jarkko Immonen ja Antti Miettinen jakelevat Jokiselle sellaiset eväät, että apina putoaa jo kyydistä.
USA vei Vancouverissa Suomea kuin jätesäkkiä. Nyt ei vie ja tähän otteluun rakennettu systeemi on, että tee maali enemmän kuin vastustaja ja ollaan lohkovoittajia. Sen saa pistää vaikka ylivoimalla sisään viidensissätoista (15) MM-kisoissa pelaava Petteri Nummelin. Kyllä Sami Vatasenkin tekemä maali hyväksytään kotikatsomossa.
Sen jälkeen onkin tie auki mitaleille asti ja vaikka väittävät kisojen olevan olympialaisten rääppiäiset, niin kyllä niissä tasoa riittää. Venäjä tulee mukaan hurjalla joukkueella ja Kanada on aina paha, koska siellä vihataan pelin häviämistä. Pitää aina tehdä yksi maali enemmän kuin vastustaja, vai miten se nyt meni?

Täysi rähinä alkaa palloilussa
Niin se vaan on, että rospuuttoaika on ohi ja Satakunnan suunnallakin vilske kasvaa melkoiseksi kun jalkapallon liiton sarjat päästään pelaamaan nurmikolla sekä pesäpallon Supersarjat lähtevät käyntiin.
Tänä iltana jo Musan Salama pelaa miesten Kakkosessa kauden toisen ottelunsa ja nyt Musan Wembleylle tulee Sinimustat Turusta kello 18.30 alkavaan otteluun.
Silti huomisen miesten Ykkösen ottelu Porin stadionilla ei voisi olla etukäteisarvioinneissa yhtään makoisampi: nimittäin FC Jazzin 1993 Suomen mestarijoukkueen – sivumennen sanoen kaikkien aikojen Suomen paras seurajoukkue – kaksi pelaajaa tulevat OPS-jp:n mukana Poriin. Finaalissa MyPaa vastaan jopa kaksi maalia 11!p193 katsojan edessä viimeistellyt Miika Juntunen omistaa oululaisseuran ja sitä valmentaa silloinen FC Jazzin maalitykki Luiz Antonio. Ja eikö mitä, FC PoPassa on omistajana Suomen maalikuningas Antti Sumiala. Siinä tulevat muistot mieleen – ei mahda yhtikäs pehua.
FC PoPa vahvistui viikko sitten radikaalisti. Joukkueeseen tulivat brassit Luiz Henrique Koprowski, 23, Felipe de Oliveira Moraes, 30, ja jo viime kaudella Porissa hyväksi pelaajaksi havaittu Michael Akuffu. Kaikkien peliluvat ovat kunnossa, joten mennään katsomaan paikallista jännitysnäytelmää, jossa panosta tulee riittämään.
Samalla näemme, ovatko Porin uudet brassit, Luiz sekä Felipe, pelimiehiä. Sellaisia taitavat muuten tietojen mukaan olla.

Peräkammarin pojat
Euroopassa jalkapallosarjat vetävät viimeisiään ja sunnuntaina päättyvän vakiokierroksen veikkaajille tiedoksi, että Tottenham Hotspur menee varmuudella Mestarien liigan karsintaan, koska se voitti Peter Crouchin maalilla vieraissa Manchester Cityn. Onpa Spursilla sauma nousta vielä kolmanneksi Valioliigassa ohi Arsenalin, se tietäisi pääsyä suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen.
En ole Tottenham-fani, mutta joskus pasahtaa muistoja esiin. Kun tarkkaan arvioi, niin muisti on jopa selkeästi parempi kuin politiikoillamme, joilla muisti palaa pätkittäin – pakon edessä.
Elettiin 1980-lukua ja paikka Lontoo. Maanalaisella Seven Sisters-asemalle ja kävellen White Hart Lanella sijaitsevaan Spursin fanimyymälään. Tuli ostettua enemmän kuin oli ajatus, koska myyjänä toimi jalkapallon maailmanmestari, argentiinalainen Osvaldo Ardiles.
Vuosien saatossa Tottenham on ollut Lontoossa Chelsean ja Arsenalin varjossa, joten nyt tämän menestyksen näille peräkammarin pojille soi mielihyvin. Jopa Harry Redknapp nielaisi pelin jälkeen helpotuksesta – kausi on ollut aina tuuliajolle ajautuvalle seuralle – ikimuistoinen.
Sil tappaa. Ensi viikolla käydään maakunnan joukkueiden edesottamukset läpi ja ennakoidaan taas jääkiekon Saksan kisoja. Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

7.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva