Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Monikuntaliitosselvitys etenee neljän kesken

Paavo Karttunen: Kuntaministerin lausunnot yllättivät

 

Pohjois-Satakunnan monikuntaliitoshanke on edennyt vaiheeseen, jossa valtuustot ovat tehneet päätökset siitä, onko kunta mukana selvitystyössä vai ei.
Jämijärvi, Kankaanpää ja Parkano haluavat aloittaa selvityksen. Pirkanmaahan kuuluvan Parkanon valtuusto on lisäksi kirjannut erillisen ponnen siitä, että se on mukana vain sellaisessa selvitystyössä, jossa mahdollinen uusi kuntakin on osa Pirkanmaata. Honkajoki haluaa olla mukana selvityksessä, mutta on asettanut neuvottelutavoitteeksi pysymisen Satakunnassa. Erityisesti Honkajoki haluaa maantieteellisistä syistä suuntautua sosiaali- ja terveydenhuollon osalta Poriin. Karvia taas ei lähde lainkaan mukaan selvitykseen.
Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen pitää Karvian poisjättäytymistä valitettavana.
- Eiväthän he olisi mitään menettäneet, vaikka olisivatkin olleet mukana. Selvitys ei vielä tarkoita kuntaliitosta.
Honkajoen halu pysyä Satakunnassa ei Karttusen mielestä ole este monikuntaliitosselvitykseen osallistumiselle.
- Pirkanmaahan siirtyminen ei ole selvitykseen osallistumisen ehtona. Honkajoen valtuuston puheenjohtajahan puhui sitä paitsi radiohaastattelussa, että Satakunnassa pysyminen on heille neuvottelutavoite, ei reunaehto tässä vaiheessa.
Monikuntaliitosta esittäneet kuntajohtajat eivät ole Karttusen mukaan vielä kokoontuneet valtuustojen päätösten jälkeen, mutta on todennäköistä, että alustavia selvittelyjä ryhdytään tekemään jo ennen kesälomia. Täyteen vauhtiinsa monikuntaliitosselvitys pääsee syksyllä. Karttunen arvioi, että selvitysvaihe kestää reilun vuoden.

Kuntaministeri Mari Kiviniemen lausuntoja Pohjois-Satakunnan kuntien mahdollisesta siirtymisestä Pirkanmaalle Karttunen pitää yllättävinä. Porissa huhtikuun lopulla vieraillut Kiviniemi totesi suhtautuvansa ylipäätään penseästi maakuntarajojen muutoksiin. Hänen mielestään Pohjois-Satakunnan kuntien siirtymisellä Pirkanmaan maakuntaan olisi dramaattiset vaikutukset Satakunnalle.
- Olihan se yllättävää, että ministeri otti jo tässä vaiheessa noinkin voimakkaasti kantaa. Mistä sen vielä tietää, minkälainen malli tähän maakuntakysymykseen löytyy.
- Ministeriön osalta monikuntaliitoshankkeen päätöstentekovaihe ajoittuu sitä paitsi seuraavien vaalien jälkeiseen aikaan.
Karttunen tähdentää, että kuntaliitosselvitysten tekeminen ja erilaisten ratkaisujen etsiminen on tämän päivän kunnalliselämää, ei kuitenkaan mikään elämän ja kuoleman kysymys.
- Pitkässä juoksussa kuntakoon kasvattaminen voi kuitenkin Pohjois-Satakunnan kunnille olla myös elämän ja kuoleman kysymys. Tälle alueelle ei ole helppo synnyttää sopivan kokoista ja kilpailukykyistä kuntaa menemättä maakuntarajojen yli, Karttunen pohdiskelee.

Maarit Kautto

7.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva