Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Epävarma elämä

Kuva: Epävarma elämä

Työelämän luonne ja moraali on muuttunut. Työelämä koostuu yhä useammin pätkistä ja epävarmuudesta huomisesta. Uusi käsite – epätyypilliset työsuhteet – on juurtunut jopa sanavarastoomme. Työntekijät katsovat tulevaisuutta epävarmoina ja puhelinsoittoa odotellen, kun taas työnantaja puolella puhutaan työelämän ja työaikojen joustavuudesta. Kuten yhden firman sloganikin sanoo, niin elämä on.

Työntekijöistä yhä useampi on töissä reservityöntekijöinä, eli 0-tuntisopimuksella, vuokratyössä, projektityössä ja muissa pätkätöissä. Yhden ihmisen työelämä koostuu yhä useammin pirstaleisista työpätkistä, missä on usein toivo vakituisesta työsuhteesta. Tällä pirstaleisella kentällä nuoret ja iäkkäämmät ovat heikoilla ja vahvat pärjäävät hyvin. Työelämä näyttääkin siltä, että mitä parempi olet neuvottelemaan, sitä parempi mahdollisuus sinulla on saada työpaikka. Jos taas olet heikko, on mahdollisuutesi nykyajan työelämässä pienempi. Kaikesta huolimatta sinun on sinniteltävä työelämässä pidempään kuin ennen. Nykyhallituksen mantra näyttääkin olevan seuraavanlainen. ”Sinä maksat yhteiskunnalle liikaa elämäsi alku- ja loppuvaiheilla, joten suomen poika ja tyttö, tee työtä pidempään – ole kunnon kansalainen!” Kunpa työuran pidentäminen olisikin näin helppoa. Missä onkaan todelliset ehdotukset työurien pidentämiseksi tässä alati pirstaloituvassa työelämässä?

Entiseen ei ole paluuta. Elinkeinoelämä ja työelämä ovat muuttuneet. Haikailu pitkän vakituisen työsuhteen perään näyttää monella alalla olevan katoava luonnonvara. Tällä hetkellä elinkeinoelämä näkee pätkätyöt tuottavampana ratkaisuna, kuin vakituiset työsuhteet. Mitä annamme työntekijöille porkkanaksi tässä epätyypillisten työsuhteiden maailmassa, mikä kannustaisi pätkätöiden vastaanottamiseen? Suomessa ei tällä hetkellä ole kannattavaa ottaa pätkätöitä vastaan, jos olet työttömänä. Työttömällä on usein parempi tulotaso työttömyyspäivärahalla ollessa kuin pätkätöitä vastaanottaessaan, sillä tuet katkeavat liian nopeasti töitä vastaanotettaessa. Lisäksi asumistuet lakkaavat heti palkkatulojen kilahtaessa tilille, vaikka työntekijällä ei ole mitään takuita ensi kuussa olevista työpäivistä.
Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunta perustuu verovaroilla ylläpidetylle palvelurakenteelle. Jotta tämä yhteiskunta pyörii jatkossakin vähempiosaisten hyväksi, on valtion kirstun tuloperustasta pidettävä hyvää huolta. Työn vastaanottamisen on aina oltava kannustavampaa, kuin tuen varaan jääminen. Nykyiset tukirakenteet on muutettava sellaiseksi, ettei ihminen jää pätkätöitä vastaanottaessaan käytännössä varattomuuden loukkuun. Sosiaalisten perustein maksettujen tukien perusteita tulee muuttaa nykypäivän elämän tilanteita vastaavaksi siten, että niillä turvataan ihmisen toimeentulo ja kannustetaan työn vastaanottamiseen.

Työllistämistoimiin lisää potkua. Työeläkelaitos on arvioinut, että hyvällä työllisyysasteella on suomalaisilla varaa maksaa suurten ikäluokkien eläkkeistä aiheutuvat kustannukset. Kun työllistämistoimiin satsatut valtion varat ovat viime vuodesta lähtien enemmänkin hupenemassa, niin täytyy kysyä, onko nykyhallituspohjalla enää halua ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa? Missä on nykyhallituksen todelliset työllistämistoimenpiteet, kun tuloksia ei synny? Tuntuukin, ettei nykyhallituksella ole halua rakentaa tasa-arvoista ja yhteiskuntarauhaa vaalivaa yhteiskuntaa.

Anni Kulmala

7.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva