Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mielen sairaudesta voi kuntoutua takaisin työelämään

Kuva: Mielen sairaudesta voi kuntoutua takaisin työelämään

Joka vuosi 4 000 alle 35-vuotiasta jää eläkkeelle, ja työkyvyn vie entistä useammin masennus tai jokin muu mielenterveyden ongelma. Kuntoutumisessa takaisin työelämään tarvitaan tukitoimia mutta myös ennakkoluulottomuutta varsinkin työnantajien puolelta.

Porissa tiistaina järjestetyssä Työvoimapula 2012 -seminaarissa korostettiin, että mielenterveyskuntoutujien työllistyminen on iso kysymys paitsi inhimillisesti myös kansantaloudellisesti.

Seminaarin pääpuhuja, kansanedustaja Päivi Lipponen nosti esille sen kylmän faktan, että  ikärakenteen entisestään vinoutuessa huoltosuhde on heikentymässä 2,8:aan työssä käymättömään jokaista työtä tekevää kohden.

 – Tähän tarvitaan monenlaisia ratkaisuja, teknologisia, tehostamistoimia, maahanmuuttoa ja kaikkien, joilla on työkykyä jäljellä, saaminen takaisin osaksi työelämää.

Päivi Lipponen kertoi Suomen Pankin johtajan Erkki Liikasen esittäneen arvion, että jos edes puolet mielenterveysongelmien takia eläkkeelle jääneistä nuorista saataisiin takaisin työelämään, eläkeikää voitaisiin nostaa puolella vuodella.

– Jos nuorena sairastuu ja jää eläkeputkeen, on edessä vain loputon köyhyys ja näköalattomuus, jotka leimaavat ihmisen.


Päivi Lipposen mukaan olennaista on, miten työelämässä ollaan valmiita ottamaan huomioon erilaisuus. Hän korosti, ettei töihin meneville kuntoutujille olla hakemassa suojatyöpaikkoja eikä opiskelemaan lähteville kevennettyjä opiskeluohjelmia, vaan tarkoitus on kuntouttaa ihmiset takaisin työelämään ja yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi.

Lipponen on eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsen, ja hän puhui myös hyvinvointiyhteiskunnan tabuista.

– Ajatellaan, että elämme hyvinvointiyhteiskunnassa ja että meillä on tasa-arvo, kun tosiasiassa Suomi on jakautunut sosiaaliryhmiin ja luokkiin.

– Mietitään esimerkiksi, ketkä opiskelevat korkeakouluissa: erittäin varakkaiden ihmisten lapset. Ei äly mutta koulupärjääminen korreloi sosiaalisen taustan kanssa. Alempien sosiaaliluokkien ihmiset myös sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina.
Päivi Lipposen mielestä onkin tärkeää hakea keinoja, jolla hyvinvointiyhteiskunta pystyisi taas tuottamaan tasa-arvoa.

Työvoimapula-seminaarin järjestivät Satakunnan Ely-keskuksen Välkky-projekti, SAMKin Työmieli-hanke ja Tukiranka ry:n Klubitaloilta työuralle -hanke. Välkky on tarkoitettu edistämään pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistyvien sijoittumista avoimille työmarkkinoille, ja kahdella muulla hankkeella ajetaan mielenterveyskuntoutujien työllistymistä.

Heli Kokko

4.5.2010 15:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva