Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Epävirallinen EM-turnaus

Kuva: Katsomosta: Epävirallinen EM-turnaus

Tämän jääkiekkokauden viimeinen Euro Hockey Tourin turnaus käytiin Ruotsissa. Tätä neljän turnauksen sarjaa on jo vuosikaudet kutsuttu epäviralliseksi Euroopan mestaruusturnaukseksi. Kun mukana ovat Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Venäjä, niin mielestäni turnauksen voittanutta maata voitaisiin virallisesti kutsua myös Euroopan mestariksi.

Mietitään asiaa miten päin tahansa, niin ei Euroopasta löydy niin ainuttakaan jääkiekkomaata, joka voisi edes kyseenalaistaa tittelin. Toki Sveitsi, Saksa sekä Slovakia pelaavat hyvää oman maansa sarjaa – ainakin tietojen mukaan – mutta jos ne joutuisivat lähtemään omilla pelaajillaan näitä neljää EHT-maata vastaan, niin kylmät kävisi takuuvarmasti. Ja kävisi vielä joka turnauksessa!
Sveitsin liigaa kehutaan kovatasoiseksi, mutta kyllä siinä sarjassa pelaa niin paljon ulkomaalaisia, ettei menestystä tulisi – ei siitäkään huolimatta, että Alpo Suhonen häärii urheilutoimenjohtajana alppimaassa. Liekö Apen sopimus mallia toistaiseksi?
Joten nyt kun Suomi voitti tämän kauden EHT-turnauksen – huolimatta häpeällisestä päätösottelun tappiosta Ruotsille – niin julistan itse itselleni antamilla valtuuksilla Jukka Jalosen valmentaman Leijonajoukkueen tämän jääkiekkokauden Euroopan mestariksi. Jonkunhan nimitys on pakko virallisesti antaa, koska Kalervo Kummola ei saa sveitsiläistä Rene Faselia sitä tekemään.
Ei Suomella liikaa näitä joukkueurheilun arvokisatitteleitä ole, joten tämä yksi on nyt myönnetty. Nimittäin ensi lauantaina Saksassa alkavien MM-kisojen suosikki Suomi ei nytkään ole, mutta saattaa silti jopa tämän Euroopan mestaruuden lisäksi ottaa tuon MM-tittelin.
Olisi silti jo aikakin, koska Suomen edellisestä – ja ainoasta – MM-tittelistä tulee täyteen 15 vuotta, joten ihan juhlaturnaus on tulossa! Tämä kannattaa kakkien kiekkoerkkien huomioida.
Eikö olekin mielenkiintoista?

Sweden Hockey Games
Ruotsin turnauksessa esiintyi myös kaikkien taalaliigavarpaiden sekä petterisihvosten ihmetykseksi Vancouverin olympialaisista sivuun jätetty Jussi Jokinen. Vaikka Jokisen MM-kisapaikka on varma, niin eipä NHL:n kapeissa kaukaloissa maaleja mättänyt Jokinen tässä turnauksessa niitä tehnyt – ei edes rankkarista.
Toki syynä on tietenkin leveämpi kaukalo, mutta onko rapakon takana sitten suuremmat maalit? Siellä Jussi teki maaleja, mutta EHT-turnauksessa ei edes selkeistä läpiajoista. Pitää myös huomata, että Jokisen eväät tämän kauden taalaliigassa on jo syöty kauden tässä vaiheessa, joten ei liikaa kannata intoilla. Nyt kun näin pohtii, niin Jokinen on varmuudella Suomen ykköspelaaja Saksan kisoissa. Näin vaan yleensä käy!
Venäjä-ottelussa Jokinen epäonnistui siis jopa spesiaalihommassaan eli rankkarissa, mutta kyllä nuori Mikael Granlund veivasi sitten voittomaalissaan Venäjän Aleksander Jeremenkon solmuun maalillaan.
Muuten, kisojen paras hyökkääjä oli Lahden Pelicansin Juhamatti Aaltonen – tuo Oulun Kärppien Juha Junnon kauden ylijäämämies. Porissa jääkiekkoa seuraavat kirjoittajat äänestivät Aaltosen kauden kolmen parhaan pelaajan sakkiin, joten pelisilmää kyllä sittenkin löytyy?
Pelisilmää löytyi myös Pelicansin omistaja Pasi Nurmiselta, sillä Pasi värkkäsi jo kesken kauden peräti viiden vuoden jatkosopimuksen tshekkimallista takatukkaa käyttävän Aaltosen kanssa ja rokkana sopimuksessa ovat tietenkin provisiot, mikäli KHL tai NHL Aaltosta kutsuu. Ja Saksan kisojen jälkeen taitaakin kutsu kuulua – no, mikä ettei!

Saapa nähdä ne kotimaan eväät

Jokereissa lähes kaikissa hommissa touhunnut – viimeksi tittelillä urheilutoimenjohtaja – Matti Virmanen on nyt lähtenyt narripaitojen organisaatiosta. Virmasen kunniaksi on sanottava, että hän toimi erittäin kuuliaisena juoksupoikana Hjallis Harkimolle todella pitkän ajan. Kaiken huippu taisi olla titteli hätäapu-apuvalmentaja.
Virmanen kertoo lähtönsä syyksi, että hän on jo aikoja sitten päättänyt jäävänsä 50-vuotiaana eläkkeelle Jokereista. Virmanen täyttää 50 vuotta 30. marraskuuta tänä vuonna, joten nyt pesti tuli täyteen.
Ensi kauden joukkuetta ovat rakentaneet toimitusjohtaja Keijo Säilynoja (vt. urheilutoimenjohtaja) sekä päävalmentaja Hannu Jortikka. Harkimo kertoi, että Jokerien ensi kauden joukkue julkistetaan jo huomenna, joten vähän purauttaa jännityksestä. Onko kyseessä taas kotimaiset ikämiehet-projekti, vai pääseekö joku nuorikin pelaaja mukaan ihan liigajoukkueeseen?
Mikäli nuoria pelaajia narripaitoihin tulee, niin tuskinpa yksikään heistä on omista kasvateista. Pikemminkin käy niin, että joukkueessa on kyllä Jokerien kasvatteja, mutta jossain muussa liigajoukkueessa pelimieheksi kasvatettuja – yhä lupauksia kuitenkin.
Toki aina pitää jättää – pitkäjänteisestä työstään tunnetulle Harkimolle – riittävästi pelaajia, joille voi antaa potkut viimeistään ensi tammikuussa. Silloin kannattaakin muiden liigaseurojen olla tarkkoina. Nimittäin kyllä joku Peter Forsberg silloin viimeistään Jokruihin hankitaan – ja rahasta ei ole pulaa.

Mediakuutio

Porin Ässät investoi Isomäen jäähallin mediakuutioon. Tiedättehän sellaiseen katossa roikkuvaan, jossa voi pyörittää jopa mainoksia ja ottelun tilanteen näkee useammasta suunnasta. Tässä vapun aikaan moni ihmetteli moista tuhlausta veronmaksajien kukkarosta. Pitää hieman avittaa ja todeta, että tuon kuution kustantaa Porin Ässät, vaikka luullakseni maksaakin vuokraa hallista kaupungille. No, näistä asioista on turha puhua, kun ei niistä mitään tiedä. Mutta sen tiedän, että Isomäen halli on viimeinen SM-liigapaikkakunnista, johon kyseinen kuutio saadaan.
Eikä Isomäen jäähallia voida parhaalla mahdollisella tahdollakaan kutsua nykyaikaiseksi. Sen tietävät konkreettisesti ne jääkiekon ystävät, jotka ovat kiertäneet – pelkästään Suomessa – liigapaikkakunnan hallin jos toisenkin. Hallin koneet sekä muiden tilojen laajentaminen taitaa olla ihan kaupungin hommiin kuuluva juttu?
Silti ei pelkällä kuutiolla menestytä. Päävalmentaja Pekka Rautakalliolla pitää valmennusryhmänsä kanssa olla myös työkalut, joilla ensi kauden liigassa mennään heittämällä runkosarjan kympin sakkiin ja mieluummin sitten kuuden sakkiin.
Nyt viimeisimpänä hankintana Pelicanseista on tulossa Tuomas Santavuori. Mielestäni hyvä osto, sillä hän jäi Lahdessa hieman samaan asemaan kuin Aaltonen Kärpissä. Eväät Santavuorella ovat ja uskon, että paikkakunnan vaihto vain motivoi häntä ja ennen kaikkea hyvä valmennus.
Ja tuon mediakuution hinta lienee samaa tasoa kuin Kamil Pirosin palkka. Hänet muuten hankki Ässiin silloinen urheilutoimenjohtaja Pentti Matikainen.

Nyt ovat nousun eväät koossa
Vielä muutama kuukausi sitten olin sitä mieltä, ettei FC PoPan joukkueen materiaali riitä loppuun asti taistelemaan noususta Veikkausliigaan.
Mutta viime perjantain jälkeen käänsin takkini totaalisesti kun näin urheilutoimenjohtaja Antti Sumialan esittelevän kolmen ulkomaalaispelaajan ryhmän. Toki heistä Michael Akuffu oli tuttu jo viime kaudelta, mutta kyllä nämä kaksi pelaajaa Brasiliasta näyttivät pelimiehiltä. Kuka sen osaa silti etukäteen sanoa ken kentällä on pelimies? Ei olisi ikinä aikoinaan uskonut, että MyPassa pelannut Saku Puhakainen on huippuvaarallinen kärkimies Suomen tasolla.
Brassipelaajilla on kovat meriitit, eikä vanha tuttumme Rodrigo tänne varmaan huonoja pelaajia olisi lähettänytkään.
Luiz Henrique Koprowski, pelaajanimeltään Luiz, on 23-vuotias keskikenttäpelaaja, joka pystyy pelaamaan myös topparina. Meriitteinä Brasilian pääsarja sekä Italian Serie A:n Reggina. Luiz vihitään kesällä Brasiliassa – yksi sarjaottelu jää pelaamatta – ja hän tuo sen jälkeen vaimonsa eksoottiselle häämatkalle sekä Poriin asumaan!
Felipe de Oliveira Moraes, pelaajanimeltään Felipe, on 30-vuotias kärkipelaaja, joka pystyy pelaamaan myös keskikentällä. Meriitit ovat hänelläkin kovat ja kummankin sopimus on mallia 1+1. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat uskovat FC PoPan olevan jopa ponnahduslauta isompiin ympyröihin ellei nousua tule. Mutta Veikkausliigassa haluavat molemmat ensi kaudella pelata. Nyt moni Porin poika uskoo siihenkin mahdollisuuteen. Pertti Lundellilla on kova nippu koossa ja Sumiala uskoo, että kaikkien peliluvat ovat kunnossa kun Luiz Antonion valmentama OPS-jp. ensi lauantaina saapuu Porin stadionille.
Se peli ja Oulun Jalkapallon Tuki-seuran omistaja ”taikalanne” Miika Juntunen on nähtävä itse pelipaikalla ja piste.

Jarmo Liuhala

4.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva