Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Laitakaupungin ääni

Kuva: Laitakaupungin ääni

Ruosniemi, myös huvilakaupunginosaksi kutsuttu on kaupunginosa, joka sijaitsee Mannerheimintien eli Ruosniementien molemmilla puolilla. Ruosniemi on pala maaseutua, mutta kuitenkin niin lähellä kaupunkia. Se on vain muutaman kilometrin päässä Porin torista.

Ruosniemi on kaupunginosa, joka laajenee kovalla vauhdilla. Se onkin sijaintinsa puolesta monen rakentajan asuinpaikan valinta. Hyvä asia on, että kaavoitus on Ruosniemessä edennyt hyvää vauhtia ja pystynyt suhteellisen hyvin vastaamaan rakentajien haasteita. Varsinkin Tuulikylän alueelle on uusia omakotitaloja valmistunut melkoinen määrä. Myös kylämme kauniita vanhoja puutaloja on remontoitu uuteen kukoistukseen.

Jotta eri puolella maakuntaa olevat kaupunginosat olisivat vetovoimaisia asunpaikkoja, pitää perusasioiden olla kunnossa. Ihmisillä pitää olla työtä ja toimeentuloa, tiet pitää olla kunnossa, puhdasta vettä saatavilla, palvelut kaikkien ulottuvilla, ympäristön tulee olla hyvin hoidettu ja viihtyisä ja lisäksi pitää olla tarpeeksi monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille.
Jos Ruosniemen infrastruktuurin tilannetta tarkistelee, niin viimeaikaisen kaavoituksen myötä on saatu lisää pyöräteitä ja kunnallistekniikka on näissä osin uusittu. Pyöräteitä Ruosniemen suunnalla alkaakin olla jo kiitettävästi. Hienoa on, että nyt olemme saamassa myös Kullaantielle, Harjunpäähän upo uuden pyörätien.
Tarpeitakin kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Ruosniemen päiväkodilta Hyvelään johtava vaarallisen mutkainen ja kapea tie vaatisi nopeita toimia. Myös Pohjoisväylän rakentaminen tulisi viipymättä aloittaa. Heikko tilanne on myös vanhojen katujen asfaltoimisessa. Ainoastaan Ruosniemen pääkadut ovat päällystettyjä, mutta lähes kaikki vanhat sivukadut ovat sorateitä. Näiden sivukatujen päällystäminen tulisikin viipymättä ottaa työohjelmaan.

Lukkarinsannan sillan ja sen jatkeeksi tulevan tien rakentaminen Noormarkuntielle oli todella hyvä päätös. Taajaan asutun Ruosniementien alkupään asukkaille se oli tärkeä asia, kun osa liikenteestä siirtyi pois todella vilkkaasti liikennöidyltä Ruosniementieltä.
Kaupunginosassamme on suhteellisen hyvin otettu huomioon myös erityistä tukea tarvitsevat henkilöt. Ruosniemeen on rakennettu kehitysvammaisille oma asuntola ja lisäksi lastensuojeluyksiköitä. On kuitenkin myös kaksi erittäin isoa ja asiaa, jotka vaatisivat nopeasti toimia. Ensimmäinen on se, että Ruosniemestä puuttuu kokonaan ikäihmisille suunnattu asuin-/palvelutalo. Alueemme ikärakenne on voimakkaasti nousussa ja osa ikäihmisistä ei enää yksin tule kotona toimeen. Olenkin tavannut heistä monia ja he ovat olleet huolissaan siitä, että joutuvat muuttamaan kaupunkiin sitten, kun eivät enää yksin ”pärjää” kotonaan. Yhä laajenevaan Ruosniemeen tulee saada vanhuksille soveltuvia asuinmuotoja tuetun kotona-asumisen rinnalle . Ruosniemessä asuvilla ja Ruosniemeen muuttavilla vanhuksillakin tulee olla oikeus ja mahdollisuus jatkossakin kurvailla rollaattoreillaan kotikulmillaan.

Toinen iso huolen aihe on puuttuva nuorisotila. Alueellamme on suuri joukko nuoria, joilla tällä hetkellä ei ole yhteistä tilaa, jossa he voisivat kokoontua ja tavata ikätovereitaan. Nyt nuoriso ”majailee” Ruosniemen Siwalla, päiväkodilla tai Ruosniemen koululla. On monta kasvatuksellistakin seikkaa, jotka puhuvat yhteisen tilan puolesta. Minkäänlaista nuorisolle suunnattua tilaa ei täällä kaupunginosan alueella ole kuunaan ollut. Voi olla, että siihen ei aikaisemmin ole välitöntä tarvetta ollutkaan. Itsekin lähes koko varhaislapsuuteni ja nuoruuteni Ruosniemessä kasvaneena en muista koskaan minkäänlaista nuorisotilaa edes kaivanneeni. Nyt nuorisoa on kuitenkin jo sen verran, että tilan puute on selkeästi noussut esille ja nyt tilausta kokoontumispaikalle myös selkeästi olisi.
On selvää, että on kovin helppo esittää toiveita ja tarpeita. Toiveiden ja tarpeiden toteuttaminen vaatii kuitenkin myös rahaa. Mitään ei tapahdu yht´äkkiä. Mitään ei myöskään tapahdu jos asioiden ja ideoiden eteenpäinviemiseksi ei mitään tee. Kuten jo edellä kävi ilmi, Ruosniemessä on paljon asioita, jotka ovat verraten hyvin, mutta on myös asioita, jotka vaativat parannusta. Ruosniemi on kaupunginosa, jota tulee koko ajan kehittää ja tehdä siitä sellainen jossa on hyvä elää ja johon on hyvä muuttaa.

Sonja Myllykoski

4.5.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva