Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhusten kohtelu paranee vain lailla

Kuva: Vanhusten kohtelu paranee vain lailla

Vanhusten kohtelu ei näytä paranevan ilman erityistoimia, joten vanhusten asia tulee kirjata julkista valtaa velvoittavaan lakiin eli perustuslakiin, esittävät satakuntalaiset Wanhat Toverit.

Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtajan, kansanedustaja Jacob Södermanin mukaan pyrkimystä ei tarvitse terävöittää perustuslailla, vaan asia voidaan hoitaa tavallisella lailla – kunhan sellainen lakiesitys vain tehdään.

Hän on itse esittänyt, että hallitus ryhtyisi kiireellisesti valmistelemaan lakia aktiivisen ja turvallisen vanhuuden turvaamiseksi.

 – Vanhusten asiaa edistävä laki voisi olla valmis syksyllä, mutta ilmeisesti peruspalveluministeri Risikko ei tuo esitystä ennen vaaleja.

Joku näyttää jarruttavan lain säätämistä:

– Epäilen Kuntaliittoa ja myös Keskustaa.

Kuntaliiton viimeaikaiset esitykset ovat tähdänneet ennen kaikkea säästöihin. Kuntaliiton toimitusjohtajan esitys siitä, että kaikki vanhukset laatisivat hoitotestamentin, ihmetyttää Södermania, samoin esitys hintalapuista palveluiden päälle, jotta kuntalaiset näkisivät palvelujen todellisen hinnan.

– Ehdotan hintalappua Kuntaliiton herrojen otsaan, jotta näkisimme mitä he ovat maksaneet meille palkkoineen, autoineen, sihteereineen jne.

Söderman on eduskunnan ikäpresidentti. Hänen mukaansa nuoremmat kansanedustajat eivät ymmärrä, että eläkkeelle pääsyn jälkeenkin ihmisillä on vielä 15–20 vuotta aktiivista vaihetta.

– Me pidämme esimerkiksi aika monta järjestöä ja aika monta kulttuuritapahtumaa pystyssä. Ilmapiiri on nyt kielteinen ikäihmisiä kohtaan, olemme vain kustannus, eikä nähdä että järjestötyö ja muu aktiivisuus ovat voimavaroja.

Entinen maaherra, eduskunnan oikeusasiamies ja ensimmäisen Euroopan oikeusasiamies vieraili maanantaina Porissa tilaisuudessa, jossa tapasivat satakuntalaisten wanhojen toverien kerhojen edustajat.

Södermanille ojennettiin esitys perustuslain vanhuslisäyksestä:

 ”Ja edelleen, julkisen vallan on turvattava jokaiselle vanhukselle mahdollisuus ihmisarvoiseen ja välttämättömään huolenpitoon.”
Samalla esitettiin vanhusasiamiehen viran perustamista ja vanhusneuvolatoiminnan laajentamista joka kuntaan.
Södermanin mielestä myös vanhusasiamies pitäisi olla joka kunnassa, silloin hän olisi lähellä ihmisiä ja heidän ongelmiaan.

Heli Kokko

30.4.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva