Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Elintarvikealan työnantajien rivit rakoilevat

Elintarviketeollisuusliitto ETL ilmoitti maanantaina, että se typistää työsulkunsa yksipäiväiseksi. Alun perin työsulun olisi pitänyt kestää keskiviikkoon ja liha- sekä valmisruokatuotteiden osalta vapunpäivään.
Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n piirissä on uumoiltu, että sulun yhtäkkinen typistyminen johtuu työnantajaleirin hajoamisesta.

 

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toteaa, että työnantaja pelasi uhkapeliä työsulkuilmoituksellaan.

- SEL:n etu on, että vastapuoli on yhtenäinen ja kykenevä tekemään alalle kestävän työehtosopimuksen. Toivottavasti työnantajaliitto saa rivinsä yhtenäisiksi ja pystymme käymään jatkossa menestyksekkäästi sopimusneuvotteluja, Kuntonen kommentoi.

Työsulku olisi toteutuessaan koskenut myös alan pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Useat pk-yritykset aikoivat jättäytyä työsulun ulkopuolelle.

Yksi tällainen oli muun muassa helsinkiläinen Chef Wotkin’s lihatukku, jonka toimitusjohtaja Veijo Votkin ilmoitti Helsingin Sanomissa aikovansa uhmata työsulkua ja eroavansa työnantajaliitosta työsulun takia.

Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että työkiistassa olisi kyse siitä, että viikonlopputyö tai ylityöt eivät kelpaisi työntekijäosapuolelle. Kyse on kuitenkin enemmän viikonloppu- ja ylityön hinnoittelusta kuin periaatteesta.

Elintarvikealalla esimerkiksi panimoissa ja meijereissä on aina tehty viikonlopputöitä, koska kyse on eräänlaisesta prosessiteollisuudesta, jota ei voi pysäyttää yöksi tai viikonlopuksi.

Työnantajien internet-sivuilla julkaistusta Esa Lonkan sovintoesityksestä ilmenee, että liha-ala olisi saanut lauantailisää 1,80 euroa tunnilta. Lauantai-iltaisin liha-alan lisä olisi ollut 3,60 euroa tunnilta. Lisäksi liha-alan työntekijöille olisi maksettu kertakorvauksena 250 euron lauantaikorvaus.

Leipomopuolen työehtosopimukseen sovintoesitys ei olisi antanut erillistä lauantailisää tai sunnuntailisää. Sen sijaan sovintoesitys olisi tyytynyt lupaamaan työntekijöille, että joka toinen viikonloppu olisi vapaa.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen perustelikin maanantaina sovintoesityksen hylkäämistä sillä, että se ei ollut eri elintarviketeollisuusalojen osalta tasapainossa.
Leipomoiden työntekijöille uusi työaikajärjestelmä ja viikonlopputyöt tarkoittaisivat jopa selvää ansionmenetystä. Tämä myös epäsuorasti myönnettiin sovintoesityksessä, koska siinä on pykälä, jonka mukaan kuukausipalkkaiselle työntekijälle ansionmenetys korvataan säilyttämällä nykyinen kuukausipalkka ennallaan.

Hylätty sovintoesitys sisälsi edelleen kohtia, joissa säännöllistä työaikaa voidaan pidentää yli kahdeksan tunnin ilman ylityökorvausta.

Jonkin verran Esa Lonka oli kuitenkin tullut työntekijöitä vastaan. Sovintoesityksessä pidennys oli typistynyt 10-tuntisen työpäivän sijaan 9-tuntiseksi.

Osapuolet jatkoivat työkiistan sovittelua tiistaina iltapäivällä. Osapuolet sopivat, että työsulku typistetään työnantajan ilmoituksen mukaisesti yksipäiseksi ja työntekijät palaavat töihin tiistai-iltana. Sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan johdolla seuraavan kerran sunnuntaina 2. toukokuuta, jolloin vuorossa on SEL:n lakonuhkien sovittelu.

UP/Aleksi Vienonen

27.4.2010 16:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva