Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tehdäänkö vai jätetäänkö tekemättä?

Kuva: Tehdäänkö vai jätetäänkö tekemättä?

Tuntuu, että toistan itseäni, kun jälleen kirjoitan Pohjois-Satakunnan monikuntaliitosselvityksestä, mutta ajankohtaisten asioiden listalla se vaan jatkuvasti vie voiton muista. Viime viikon maanantaina Kankaanpään kaupunginvaltuuston kokouksessa päätettävänä oli monikuntaliitosselvitykseen osallistuminen. Kankaanpää oli mukana olevista kunnista ensimmäinen, joka asiaa käsitteli ja siitä teki päätöksen. Kankaanpään valtuuston kanta oli yksimielisen myönteinen, hyväksyimme siis osaltamme kuntajohtajien esityksen monikuntaliitoksen selvitystyön ja neuvottelujen pohjaksi ja oikeutimme kaupunginhallituksen jatkamaan selvitystyötä joko kuntalain mukaisella erityisellä kuntajakoselvityksellä tai mukaan lähtevien kuntien omalla selvityksellä. Nyt odotamme Parkanon, Jämijärven, Karvian ja Honkajoen valtuustojen kantaa asiaan.

Tänä keväänä tehdään tai jätetään tekemättä päätöksiä, jotka ovat kiistatta tämän valtuustokauden, kenties parin aiemmankin, tärkeimpiä ja vaikuttavat alueemme hyvinvointiin pitkällä tähtäimellä todella paljon. Mitä sitten jos näitä keskusteluja ei käytäisi eikä selvityksiä tehtäisi? Minusta se tuntuisi siltä, kuin seisoisimme paikoilleen jämähtäneinä muinaisjäänteinä ja antaisimme maailman hoitaa muutoksen puolestamme.

Demareiden valtuustoryhmä on pitkään, jo aiempinakin valtuustokausina ollut sitä mieltä, että näissä asioissa pitäisi edetä, toimia, olla itse mukana muutoksessa luomassa sitä, ei sivustaseuraajana. Kuitenkin ajan henki oli pitkään sellainen, että alueella ei näistä asioista saanut hiiskahtaakaan. En tiedä mistä tämä muutos keskusteluun ja sen sallimiseen on tullut, mutta tervehdin sitä ilolla. Olemme nyt itse päättämässä muutoksen suunnasta, emme vain vastaanottamassa sitä.
Henkilökohtaisestikin kokous oli mielenkiintoinen, sainhan valtuuston 1. varapuheenjohtajan ominaisuudessa vetää kyseisen kokoukseen. Valtuuston puheenjohtaja Juhantalo kun oli jumissa tuhkapilven alla Englannissa.

Valtuuston kokouksessa käytetyissä ryhmäpuheenvuoroissa henki tekemisen meininki. Arvostan sitä, että keskustakin otti nyt valtuustotasolla reilusti kantaa asioihin. Heidän näkemyksistään kun on julkisuudessa ollut liikkeellä erilaisia versioita, joista eivät maallikot oikein ole päässeet kärryille. Näitä asioita on vaikea vielä eteenpäin, jos suurimmalta ryhmältä ei saada selkeää, valtuuston kokouksessa julkituotua kantaa. Jos tosin ryhmä kuin ryhmä muuttuu vähemmistöksi silloin, jos valtuuston enemmistö on asiassa yksimielinen.

Vasemmistoliiton puheenvuoroa ihmettelin enkä liene ainoa. En sen vuoksi, että puheenvuorossa tuotiin ensimmäistä kertaa esille se, että he eivät Satakunnasta halua luopua. Joka toki on aivan sallittu mielipide, ihmettelen vain miksi asia ei ole vuoden aikana ole tullut sen paremmin puheeksi. Vai onko se perinteinen satakuntalaisuus niin syvällä, että juuri sen vuoksi tähän asiaan pitää suhtautua perinteiseen pessimistiseen sävyyn ”ei tästä kumminkaan mitään tule”.

Toivon, että tämän prosessin aikana valtuutetut käyttäisivät omaa henkilökohtaista oikeuttaan mielipiteenmuodostukseen ja sen ilmaisuun. Eivät erilaiset mielipiteet, pohdinnat, asioiden pyöritteleminen puolelta toiselle pahasta ole. Peräänantamattomuus, suvaitsemattomuus ja laput silmillä kulkeminen sen sijaan ovat.

Vappu lähestyy kovalla tohinalla ja viikonloppuna monet meistä kokoontuvat eri puolilla Suomea yhteen perinteisten vappujuhlien ja marssien merkeissä. Kunniakäynnit vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkeillä, puheet ja marssit toreilla ja turuilla, ilmapallot, munkit ja simat, kaikki ne elementit kuuluvat vappuun.

Vappujuhlan vietto on yksi työväenliikkeen yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto. Vappujuhlan puheissa voi hieman normaalia rapsakammin ruotia alueen ja koko yhteiskunnan tilaa, pohtia niin omia kuin muidenkin ryhmien tekemisiä. Käytetään toverit tilaisuus hyväksemme sillä sanoilla on, uskokaa tai älkää, uskomaton voima maailman muuttamisessa parempaan suuntaan.

Katri Kujanpää

27.4.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva