Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Antaa palaa!

- Käsittämätöntä kyllä, 50 vuoden ikä ymmärretään usein jonkinlaiseksi rajapyykiksi, josta alkaen elämä aivan kuin liukuisi alamäkeä. Mitään järkiperusteita tälle ei ole. Näin toteaa luvialainen yhteiskuntatieteiden tohtori Eeva-Leena Vaahtio, joka uudessa kirjassaan tsemppaa, rohkaisee viisikymppisiä jatkamaan elämäänsä täysillä.

 

- Tämän päivän viisikymppiset ovat aivan erilaisia kuin viisikymppiset 30 vuotta sitten. Viisikymppisten ei pidä ottaa vanhan ihmisen roolia, vaikka heille sitä tarjottaisiin, Vaahtio sanoo.

Vaatimattomuuden sijaan hän rohkaisee viisikymppisiä positiivisuuteen. Pelkästään tämä ajattelun muutos ajaa ihmistä eteenpäin.
Kirjassaan ”Tsemppiä, viisikymppiset” (Tammi 2010) Vaahtio viljelee kosolti sellaisia kehotuksia kuin ”älä suostu” tai ”älä alistu”. Alistumisen sijaan hän yrittää puhaltaa ihmisiin energiaa: ”Antaa palaa!”.

Hän vastustaa ikäjohtamista ja korostaa, että ihmisen työmarkkinaikä on eri asia kuin kalenteri-ikä. Ikä ei ole myöskään sairaus.
- Sekä viisikymppiset itse että heidän työnantajansa tarvitsevat asennemuutosta, Vaahtio sanoo.

Vielä kuuttakymppiä lähestyviäkin Vaahtio rohkaisee hakemaan uutta työpaikkaa.

- On työnantajan häpeä, jos tämä ei osaa arvostaa työ- ja elämänkokemusta ja sitä hiljaista tietoa, jota varttuneella työntekijällä on vaikka kuinka paljon.

On kuitenkin lähes sääntö, että työnantajat raakaavat jo hakemusten perusteella pois sellaiset hakijat, jotka lähestyvät kuuttakymppiä.

- Ottaisivat edes työhaastatteluun. Ei papereista näe ihmisen todellista ikää, Vaahtio pohtii.

Hän harmittelee sitä, että työnantajat panevat mieluusti pois vanhempia työntekijöitään. Tämä on nähty mm. meneillään olevan taantuman aikana.

Irtisanomisuhassa oleville ikääntyneille työntekijöille Vaahtio antaa tärkeän neuvon:

- Älä suostu eläkejärjestelyyn, sillä se on tosiasioiden kaunistelua. Se on sudenkuoppa, joka merkitsee todellisuudessa työttömyyttä ja on lopullinen ratkaisu, joka kääntyy helposti eläkeputkeen lähtevää vastaan.

Eeva-Leena Vaahtio puhuu myös ageismista, joka on laajempi käsite kuin ikärasismi.

Ageismi on hänen mukaansa valitettavan yleistä. Se merkitsee pinnan alla olevia ennakkoluuloja, joiden kohteesi alkavat joutua jo viisikymppisetkin.

- Yleisimmillään ageismi on sitä, että kaupan kassalla emme mene siihen jonoon, jossa on ”mummoja, jotka vain hidastelevat maksaessaan”. Se on valitettavaa, ja siitä olisi päästävä eroon.

Tsemppiä, viisikymppiset on Eeva-Leena Vaahtion kuudes kirja.

Jukka Vilponiemi

20.4.2010 08:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva