Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porilaisen politiikan sietämätön ihanuus

Kuva: Porilaisen politiikan sietämätön ihanuus

Kun parisen vuotta sitten aloittelin kolumnistina puoluelehti Uudessa Ajassa, mietin, että mistä ihmeestä niitä jutun aiheita oikein tulee, itselläni kun tuntui arkku olevan aivan tyhjä. Tässä ajan edetessä olen kuitenkin silloin tällöin saanut jo todeta, että aiheita on joskus liikaakin ja pitää pystyä valikoimaan ja karsimaan, kovin pitkiä jorinoita kun ei edes aatteen valaisema perusdemarikaan jaksa loppuun lukea.

Kunnallispolitiikka on Porissa tunnetusti varsin värikästä sekä tarkoituksellisesti tulkittua.  Esimerkiksi, kun sosialidemokraatit tekevät merkittävän aloitteen köyhyyden vähentämiseksi ja sen vaikutusten minimoimiseksi, voi kuntalainen saada valtalehden uutisoinnista käsityksen, että aloite onkin ennen kaikkea kokoomuksen erinomainen panos kaupunkilaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.
No köyhyysohjelman muuttaminen todellisiksi teoiksi ja hätää kärsivien auttamisen aidoiksi toimiksi jää loppujen lopuksi kuitenkin sosialidemokraattien osaamisen ja puurtamisen varaan. Apuja lienee toki syytä odottaa ainakin vasemmistoliitolta, kristillisiltä ja vihreiltä, sillä tähän tyyliin puheenvuoroja viime maanantain valtuustossa käytettiin. Tärkeä olisi, että asiassa onnistuttaisiin ja saataisiin lievitystä köyhyyden kurimuksessa elävien ja erityisesti lasten elämään.
 
Mäntyluodon sataman väylän ja muun satamarakentamisen aloittamisen yhteydessä sosialidemokraattinen ryhmä esitti, että Kallonlahteen ei pidä läjittää ensimmäistäkään proomullista merenpohjan maa-aineksia. Näkemyksemme kannalle on nyt asettunut myös Vaasan hallinto-oikeus laittaessaan Kallonlahden täytön toimenpidekieltoon. Esityksemme Kallonlahden säästämisestä torpedoitiin valtuustokäsittelyssä lähinnä valtuuston porvaririntaman toimesta. Vihreät sentään olivat tuolloin kanssamme samoilla linjoilla. Nähtäväksi jää otetaanko asiassa viimein järki käyttöön, sillä läjitysmassoja voitaisiin varmasti käyttää hyödyksi esim. täytemaana teollisuustonteilla.

Osa Porin kaupunginsairaalan kehittämisasiassa vähemmistöön jääneistä valtuutetuista haluaa edelleen pitää henkilöstöä löysässä hirressä. Maaliskuun puolessavälissä kokoomuksen ja vihreitten mörköpolitiikkaa viljeltiin oikein neljän kellokkaan toimesta, kirjoittamalla valtalehdessä ”vielä kerran päiväkirurgiasta”. Kirjoituksessa vihjailtiin leikkaustoiminnan lopettamisesta ja moisen toimenpiteen parantavasta vaikutuksesta. Miksi toimitaan näin, kun kerran kaupunginvaltuuston selkeän enemmistön ja kaupunkilaisten tahto on jo pitkään ollut, että oman sairaalan leikkaustoimintaa ei ajeta alas, vaan sitä päinvastoin pitää entisestään kehittää.
Sosialidemokraattien mielestä porilaisilla ei ole mitään syytä lopettaa omassa päätäntävallassaan olevaa tärkeää terveyspalveluaan, jota kohtaan tunnetaan vankkaa luottamusta ja tyytyväisyyttä. Tässä asiassa kaupunginvaltuuston oikeisto voisi ottaa mallia raumalaisista, jotka ovat yhteisrintamassa olleet puolustamassa oman kaupunginsairaalansa asemaa.

Tiura-näytelmän yhteydessä on lanseerattu uusi termi, ”oikea totuus”.  Kuultuani kansaedustaja Marja Tiuran (kok) televisiohaastattelun, jäin miettimään, millaisia totuuksia sitä porvarikansanedustajan sielunelämä oikein sietääkään. Tiura nimittäin vaati haastattelussa OIKEAN totuuden esiintuomista häntä koskevassa vaalirahoitussopassa. No, varmasti tämä oikeakin totuus joskus vielä äänestäjille paljastuu, tai sitten ei.

Toinen erikoinen soppa on ollut valelääkärijuttu, jonka myötä lääkärintarkastus on saanut aivan uudenlaisen merkityksen. Nyt lääkärintarkastuksessa voidaan siis tutkia myös sitä, onko lääkäri lääkäri vai jotain ihan muuta. Onneksi meillä yhteiskunta on kuitenkin niin hyvin järjestetty ja turvallinen, ettei apua hakevalla kuntalaisella edelleenkään mitään todellista epäilyksen ja pelon aihetta ole. Tapauksesta otettakoon opiksi se, että meidän on edelleen syytä pitää kiinni julkisista terveyspalveluista ja niitten hallinto kuntalaisten omissa käsissä. Bisness-terveydenhoito kun on aina riskialtista toimintaa.

Esa J. Anttila

16.4.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva