Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupan lakko sulkee valtaosan myymälöistä

Perjantai: Osa liikkeistä auki yrittäjä- tai esimiesvoimin sekä vuokratyöntekijöiden avulla

 

Perjantaiaamuna kello 6 alkava ja vuorokauden kestävä kaupan lakko sulkee valtaosan kauppaliikkeistä Satakunnassakin. Arviolta 70 prosenttia myymälöistä on kiinni, sillä osa erityisesti pienemmistä myymälöistä palvelee yrittäjä- tai esimiesvoimin, ja jokunen liike on avoinna vuokratyövoiman avulla.
Aluetoimitsija Juha Lehtonen Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta korostaa, että lakko on julistettu koskemaan kaupan alan töitä, ei pelkästään PAM:n jäseniä.
- Lakko koskee ainakin periaatteessa siis kaikkia kaupan työntekijöitä riippumatta siitä, kuuluvatko he PAM:iin vai eivät. On muistettava, että myös tulevat palkankorotukset ja muut työehdot koskevat kaikkia, Lehtonen sanoi eilen.
Satakunnassakin työnantajat ovat Lehtosen mukaan yrittäneet painostaa erityisesti nuoria tai koeajalla olevia työntekijöitä jäämään töihin.
- Lakko on kuitenkin laillinen, ja jokaisella on oikeus silloin jäädä pois töistä.
PAM asettaa ainakin suurimpien myymälöiden eteen lakkovahteja, ja Porissa liiton jäseniä jalkautuu kello 12 kävelykadun tapahtuma-aukiolle.

Lakko sulkee Satakunnassa mm. kaikki S-ryhmän kaupat sekä Suomen Lähikauppa Oy:n Siwat ja Valintatalot. Porissa on avoinna Kotkantien Valintatalo ja Ulvilassa Nummelantien Siwa.
K-ryhmän kaupoissa tilanne vaihtelee, ja esimerkiksi Porin Citymarket on avoinna rajoitetusti, samoin Icco-kauppakeskus, samoin useat K-marketit.. Porissa myös Isokarhun kauppakeskus on avoinna rajoitetusti.
Porin Anttilan tavaratalo on avoinna vuokratyövoimalla. Lidlin ja Halpa-Hallin myymälöitä pidetään avoinna esimiesvoimin. Pick N Pay:n Porin ja Rauman myymälät ovat kiinni.
Lakko sulkee myös mm. R-kioskit.

Vartijoille perjantai on myös lakkopäivä, joskin heidän työkiistaansa soviteltiin vielä torstai-iltana. Illalla pidettiin todennäköisenä, ettei perjantaiaamuksi saatu aikaan sopua.
Vartiointialan lakon ulkopuolelle rajattiin Satakunnassa ainoastaan Olkiluodon ydinvoimala sekä Harjavallan suurteollisuuspuisto.

Hotelli- ja ravintola-alan neuvottelut jatkuvat PAM:n ja työnantajaliiton välillä lauantaina, joten hotellit ja ravintolat ovat nyt PAM:n lakon ulkopuolella.
PAM:n edustajiston varapuheenjohtajan ja Porin ravintolatyöntekijöiden ammattiosaston puheenjohtajan Anita Reunamon mukaan ravintola-alalla on päästy pitkälle sopuun tekstikysymyksissä, mutta palkkaneuvottelut ovat vielä kokonaan auki.
- Ravintolaväkikin on valmiita tarvittaessa työtaisteluun, jos palkoista ei päästä sopuun. Meille ei kelpaa 0.5 prosentin korotus, jota ehkä esitetään. Tilanne on sama kuin koko palvelualalla: meidän pitää saada kiinni teollisuuden palkkatasoa, Reunamo sanoi.

Jukka Vilponiemi

16.4.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva