Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupan lakko alkaa perjantaina

Kaupan työntekijät ovat perjantaina lakossa. Palvelualojen ammattiliitto PAM vetoaa kansalaisiin, että he asioisivat kaupoissa joko lakkoa ennen tai sen jälkeen.

 

PAMin puheenjohtaja Ann Selin totesi tiistaina, ettei uusia neuvotteluaikoja ole sovittu.

– Lakko koskee koko toimialaa. Lakossa on noin 20!p000 työntekijää, Selin kertoi.

Tavarataloista ainakin Stockmann on ilmoittanut pitävänsä ovet auki. Palvelualojen ammattiliitossa toivotaan, ettei tavarataloketju pilaisi suhteita palkansaajapuoleen palkkaamalla tilapäistä työvoimaa rikkomaan lakkoa.

PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen sanoi, että suurin osa kaupan työnantajista on ilmoittanut kunnioittavansa liiton laillista lakkoa. Ammattiliiton väki ei ole marssinut ulos työpaikoiltaan, vaan se on noudattanut liiton maltillista neuvottelulinjaa.

Perjantaina uhkaa myös koko vartiointialaa koskeva lakko. Erimielisyyksiä yritetään sovitella vielä torstai-iltana. SOL Palvelut Oy:n Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastus on tukilakossa perjantaiaamusta lauantaiaamuun.

Hypermarketit kiinni vapun alla

Kauppaa ja vartiointia uhkaa myös toinen lakko. PAMin hallitus päätti vauhdittaa kaupan ja turvallisuusalan neuvotteluja 28. huhtikuuta alkavalla täsmälakolla. Isoja kauppaketjuja koskeva jatkuu vappuun saakka.

Lakossa ovat Stockmannin tavaratalojen, Euromarkettien, Prismojen ja K-Citymarkettien työntekijät. Lakko koskee myös Inex Partnersin, Keslogin, Tuko Logisticsin, Finnfrostin, Tokmannin, Lidlin, Meira Novan varastoja ja osaa Heinon Tukun ja Stockmannin varastoja.

PAMin hallitus hylkäsi äänin 10-9 valtakunnansovittelijan sovintoesityksen kaupan alalle. Esitys olisi jättänyt varastohenkilöstön, aputyövoiman mm. kärryjenkerääjät ja osan toimistoväestä ilman syksyn korotuksia. He olisivat saaneet vain 0,6 prosentin korotuksen keväällä. Selinin mukaan sovintoesitys olisi tuonut myyjillekin vain pienet korotukset.

Kiinteistölakko toukokuussa

Siivousta ja kiinteistönhuoltoa koskeva lakko on luvassa 3. toukokuuta. Kiinteistöpalvelualan neuvottelut katkesivat tiistaina aamupäivällä.

Selinin mukaan työnantajapuoli torjui kokonaan PAMin esityksen muutosturvasta, jolla työntekijälle olisi taattu mahdollisuus siirtyä kilpailun voittaneen yrityksen palvelukseen.

Toimihenkilöt hyväksyivät kiinteistöpalvelualalle tehdyn sovintoesityksen. Toimihenkilöunionin uhkaama kahden viikon lakko peruuntui. Esityksen mukaan palkkoja korotetaan tänä vuonna yhteensä prosentin verran, lisäksi yrityskohtaisesti sovitaan 0,3 prosentista.

UP/Birgitta Suorsa

13.4.2010 15:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva