Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työnantaja uhkaa viedä vappunakit pöydästä

Elintarvikealan työnantajien julistama työsulku näkyisi vapun lihajalostetarjonnassa

 

Työnantajia edustava Elintarviketeollisuuden liitto ilmoitti sunnuntaina, että se julistaa liha-alalle kolmipäiväisen työsulun, joka alkaa 26. huhtikuuta ja päättyy 28. huhtikuuta. Lihavalmisteiden ja valmisruokien osalta työsulku ulottuu vappuun saakka.
Työsulku on lakon vastakohta. Siinä työnantaja estää työnteon keskeyttämällä palkanmaksun.
Työnantajien ilmoitus työsulusta oli vastaus Suomen elintarviketyöläisten liiton (SEL) julistamaan kolmipäiväiseen lakkoon, jonka on määrä alkaa ensi viikon keskiviikkona.
Toteutuessaan ensi viikolle aiottu kolmen päivän lakko ja sen perään alkava työnantajien julistama lähes kaikkia alan työntekijöitä koskeva sulku uhkaavat tyhjentää ruokakauppojen hyllyt lähes kaikesta tuoreesta leivästä, lihasta ja lihavalmisteista.

SEL paheksuu työnantajien julistamaa työsulkua moraalittomaksi, koska se olisi toteutuessaan paljon totaalisempi kuin aiottu työntekijöiden lakko.
SEL huomauttaa, että se on pyrkinyt kohdentamaan lakon sellaisiin yrityksiin, joilla on toimintaa myös ulkomailla. Puhtaasti kotimaiset yritykset ja pienet yritykset on SEL:n mukaan pyritty jättämään lakkojen ulkopuolelle.
Osapuolet neuvottelivat elintarvikealan uudesta työehtosopimuksesta valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla maanantaina. Sopimuksen suurin kiistakysymys liittyy työantajien ehdottamaan työaikamalliin, joka työntekijäosapuolen mukaan heikentäisi työntekijöiden työehtoja huomattavasti. Myös palkka-asiat hiertävät neuvotteluissa.
Toimihenkilöt pääsivät työnantajan kanssa sopuun uudesta työehtosopimuksesta sunnuntaina. Samalla peruuntui maanantaiksi alkavaksi suunniteltu elintarvikealan toimihenkilölakko.

Lonkalla oli maanantaina kiireinen päivä. Palvelualojen ammattiliitto ja työnantajia edustava Kaupan liitto neuvottelivat maanantaina uudesta työehtosopimuksesta valtakunnansovittelijan johdolla.
Mikäli sopuun ei päästä ennen torstai-iltaa, kaikki kaupan alan työntekijät menevät päivän lakkoon tämän viikon perjantaina. Lakko koskee myös Suomen koko vartiointisektoria.
Lakon pitävyys on suuri kysymysmerkki. Alalla on paljon järjestäytymätöntä työvoimaa. Palvelualojen ammattiliitto on tähdentänyt kaupan työntekijöille suunnatussa viestinnässään, että kaupan alan työt ovat lakon piirissä, vaikka työntekijä ei kuuluisikaan liittoon.
Työnantajat saattavat kuitenkin luottaa nuoren opiskelijatyövoiman tietämättömyyteen ja korostaa, että lakko koskee vain PAMin jäseniä.
PAMin lakon kipukysymykset liittyvät sairausajan palkanmaksun sopimuspykäliin sekä palkankorotustasoon. Osapuolet neuvottelivat maanantai-iltaan saakka.

Aleksi Veinonen/UP-uutispalvelu

13.4.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva