Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Toivotonta se on niin kauan kuin...

Kuva: Toivotonta se on niin kauan kuin...

Toivottomuuden tunne puski tajuntaan, kun kamppailin muuton kanssa muutama päivä sitten. En ollut tajunnut ottaa lomaa tai lomapäiviä muuton vuoksi. Siinä sitä sitten puskettiin yömyöhään ja seuraava työpäivä mentiin lyhyillä yöunilla - vieläpä puolittaisesti flunssan kourissa. Miten ihmeessä saada kaikki elämänvarrella kertynyt tavara mahtumaan omakotitalon jälkeen pienempään rivitaloasuntoon?

Muutto on itse asiassa kovan luokan kierrätysprojekti eletylle elämälle. Mistä näitä tavaroita oikein kertyy? Suuret jätesäkit ja painavat laatikot pursuivat merkkejä menneestä: vaatteita, kirjoja, matkamuistoja, valokuvia ja jos jonkinlaista tavaraa. Muistot tulvivat yli äyräiden, mutta kaikkea ei ollut mahdollisuutta, tarvetta, halua tai ainakaan järkeä säilyttää. Vaikka osa lähti jo ennen muuttoa kierrätykseen; uusi asunto näytti muuttokuorman saavuttua kuin kaatopaikalta. Pelkkä varastokoppikin on niin täynnä, että sinne ei pysty vielä edes astumaan. Niin täynnä se on, kuten muutkin paikat. Sekasortoa katsellessani olen luvannut jo itselleni: Ei enää turhaa tavaraa ja tilpehööriä! Kierrätys kunniaan!

Ihkauusi rivitaloyhteisö toki nostaa kierrätyksen ja ekologisuuden aivan toisenlaisiin uomiin. Meidän rivitalomme pihalla seisoo jo aika laatikkorivistö, on niin energia- kuin biojäteastiatkin. Eniten meille tuottaa iloa ruokajätteen kierrätysmahdollisuus, mutta muutenkin meistä on tullut jo lyhyessä ajassa todellisia kierrätysihmisiä. Kierrättäminen onkin itsestään selvää ja helppoa. Nyt kun siihen tarjoutuu tällainen mahdollisuus, on mahdotonta jättää sitä käyttämättä. Omakotitaloasujana hyvän omantunnon hankkiminen ja oikein tekeminen vaatii kovaa työtä ja vaivaa.
Monet omakotitaloasujat ajavat maitopurkkinsa yhä markettien takapihojen kierrätyskontteihin, joten taloyhtiössä ja omakotitalossa asujat ovat varsin eri asemassa vieläkin. Luontoäidin harmiksi omakotitaloasuja voi laiskuudessaan pestä kätensä kaikesta kierrättämisen ilosta helpommin, eikä asiaa ainakaan edistä se, että heitä rangaistaan nostamalla jätemaksuja. Lisäksi uusien omatkotitalojen pihat eivät ole enää samaa koko luokkaa kuin ennen. Enää ei voi rakentaa metsän reunaan kompostikasaa kananmuna kuorineen, naapurin aistimuksia se ei hivelisi.

Kaksitoista vuotta omakotitaloelämää todisti, että kierrätys on kaikesta huolimatta hankalaa. Paperit ja pahvit oli helpoin kierrättää. Monesti paperijätteitä tuli poltettua sytykkeenä kotitakassa, ylijäävät vietiin kotitiemme päässä olevaan jätepaperiastiaan, johon ne oli helppo pudotella ohi kulkiessa. Mutta kaiken muun lajittelun jäljiltä syntyneen roskan kierrätys oli hankalampaa. Kun energiajätteen pisteet tulivat, lajittelua tuli lisää. Auto täyttyi pusseista ja purnukoista. Suurinta tuskaa tuotti ruokajätteen määrä. Koko ajan omakotitalossa asuessamme suunnittelimme kompostia, ja se oli joka kerta mielessä, kun roskikseen heitettiin ruokajätteitä. Meidän perheemme lisäksi monien muidenkin omakotitalojen asukkaiden kompostihankkeet kuitenkin juuttuivat ja ovat yhä jumiutuneet suunnitteluasteelle.

Työsarkaa ihmisten motivoimiseen riittää edelleen, vaikka jätteiden määrä kaatopaikoilla onkin vähentynyt. Liian usein näkee ja kuulee, miten ihmiset laittavat kaiken jätteen yhä edelleen tavalliseen roskikseen. Siksi myös porilaisille omakotitaloasujille tulisi antaa mahdollisuus tehokkaampaan ja parempaan kierrätykseen. Hyvänä esimerkkinä mahdollisuuksista voisi toimia ne kokemukset, jotka saatiin yhdellä uudella porilaisella omakotitaloalueella kokeillusta biojätteiden kierrätyksestä. Kokeilu on jo lopuillaan ja ainokaiseksi ongelmaksi on nousemassa se, että jäteastiat olivat liian pieniä!
Tulevia sukupolvia ajatellen meillä ei ole varaa jättää tällaisia asioita kokeiluasteelle. Minusta on turha vouhkata kestävästä kehityksestä niin kauan, kun meillä Porissa harrastetaan toivotonta kehitystä kierrättämisen suhteen. Toivotonta se on niin kauan, kun kierrätys ei toimi yhtä hyvin joka puolella kaupunkia tai haja-asutusalueilla - asuinmuodosta riippumatta. Kierrättämisen mahdollisuus on oltava tasapuolista jokaiselle ihmiselle, valitsee hän sitten rivitalon, kerrostalon tai omatkotitalon.

Heli Vannemaa

13.4.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva