Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Köyhyys on suhteellista – mutta totta!

Kuva: Köyhyys on suhteellista – mutta totta!

EU on valinnut vuoden 2010 teemaksi eurooppalaisen köyhyyden ja syrjäytymisen torjumisen. Teemavuosi kiinnittää huomion arkaan asian: vaikka Euroopan unioni on maailman vauraimpia alueita, elää silti n. 80 miljoonaa EU-kansalaista köyhyysrajan alapuolella. Erityisen huolestuttavaa on köyhyyden lisääntyminen lapsiperheissä. Köyhyys luo osattomuutta ja syrjäytymistä.

Euroopan unionin tulevaisuuden uhkana on kasvava määrä kansalaisia, jotka vain seuraavat sivusta päätöksentekoa, vaikuttamista ja hyvinvointia. Läpi Euroopan historian taloudellinen toivottomuus on ollut kasvualustana populistisille ääriliikkeille, muukalaisvihalle ja levottomuudelle. Kai historiasta on sentään jotain opittu - tällaiseen kehitykseen ei Euroopalla ole enää varaa!

Sivusin köyhyysteemaa viimekertaisessa kolumnissani ja positiivisen palautteen innoittamana jatkan samalla teemalla. Me Karhukaupungin demarit järjestimme ” Köyhyys ja syrjäytyminen Porissa - vaiettu aihe?” -keskustelutilaisuuden maaliskuussa. Paneelissa kaupungin sosiaalityön, seurakunnan diakoniatyön ja Elämän Eliksiiri ry:n edustajat valottivat porilaisen köyhyyden olemusta ja todistivat ennakkokäsityksemme oikeaksi: tukea tarvitsevien määrä on lisääntynyt Porissakin viime vuosien aikana.

Porissa kaupungin maksamaa lakisääteistä toimeentulotukea sai vuonna 2009 noin 4000 henkilöä. Toimeentulotukitilasto ei kerro porilaisen köyhyyden koko totuutta, koska kaikki tukeen oikeutetut eivät sitä halua tai osaa hakea, ja osa hakijoista joutui tylyn tosiasian eteen: tiukat kriteerit tuen saamiseen eivät heidän osaltaan täyttyneet, vaikka rahat eivät laskuihin riittäneetkään.

Vuosi vuodelta ovat ruokajonot Porissakin pidentyneet ja asiakaskunta on laajentunut. Leipäjonojen alkuaikoina jonoja kauhisteltiin, nyt niihin on turruttu ja totuttu. Ruoka-avustuksia jakavat yhdistykset tekevät arvokasta työtä,  joka täydentää yhteiskunnan sosiaaliturvaa ja järkevällä tavalla kierrättää ylijäämäruokaa.     

Köyhyydellä on Suomessa monet kasvot! Työttömyys ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys johtavat usein toivottomuuteen ja ongelmien kasaantumiseen. Yksin asuminen on maassamme selvä köyhyysriski, ja kansaneläkkeen varassa yksinelävillä on todella tiukkaa. Taloudellinen kurjuus korostuu, kun eläkeläinen sairastuu. Kohtuullista toimeentuloa eivät pysty aina hankkimaan itselleen tai perheelleen myöskään kaikki pätkä- tai silpputyötä tekevät eivätkä kaikki opiskelijat. Heillä on kuitenkin toivoa, sillä työtilanteen vakiintuessa väistyy myös köyhyys. Köyhänä koko elämänsä elää moni vammansa tai sairautensa takia työelämän ulkopuolelle jäävä. Yhteiskunnan sivistystason mittarina on totuttu pitämään huolenpitoa sairaista ja heikoista – sivistyksemme on selvästi rapautunut, koska sosiaalietuudet eivät ole pysyneet yleisessä tulokehityksessä mukana.

STOP KÖYHYYS! –slogan ja Rakennetaan yhteiskunta kaikille –tunnuslause kiteyttävät Suomen kansalliset tavoitteet unionin teemavuoden osalta: annetaan ääni köyhille ja syrjäytyneille sekä heidän kanssaan työskenteleville vapaaehtoisille, järjestöihmisille ja sosiaalityöntekijöille. Jotta syrjäytymisen kierre pystyttäisiin katkaisemaan, on ”putoamisvaarassa” elävien osallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta lujitettava.

Heitän haasteen Satakunnan demariyhdistyksille: nostetaan yhdessä Satakunnan köyhyys- ja syrjäytymistilanne esiin. Me demarit tiedämme vastauksen kysymykseen  ”kuka puolustaa niitä, joilla ei mene hyvin?”. Puolueemme keskeinen päämäärä on aina ollut ja tulee olemaan pienten ja heikkojen puolustaminen! Nyt on aika muistuttaa myös muita, erityisesti nuoria, puolueemme ylevistä tavoitteista. Tavoitteista, jotka selvästi erottavat meidät nykyisistä hallituspuolueista.

Ei tietenkään riitä, että köyhyydestä vain puhutaan. Täytyy löytää reseptejä köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseen.  Oikeudenmukainen tulonjako ja oikeudenmukainen verotus ovat keskeisiä. Työ on aina parasta sosiaaliturvaa. Työtä ei kuitenkaan kaikille halukkaille riitä, joten on huolehdittava myös siitä, että sosiaalietuudet riittävät peruselintason ja mielekkään elämän turvaamiseen. Jotta hyvinvointipalvelut pystytään rahoittamaan, on työllisyysasteen pysyttävä riittävän korkealla. Nuorten työllistymiseen ja nuorten työssä jaksamiseen tulee etsiä nopeasti keinoja.

”Rikkaus pois ja köyhyys. Kaikille työtä ja ruokaa” kiteytti Minna Canth novellissaan Köyhää kansaa vuonna 1886. Siinäpä tavoite myös 2010-luvun Satakuntaan!

Arja Laulainen

 

9.4.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva